跳至
[紐西蘭] 小學留學

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽,我一家是香港人,想帶9歲兒子到NZ留學,媽媽同行,爸爸在港工作,你們認為可行嗎?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

民房

vickywyng 發表於 17-5-24 07:33
各位媽媽,我一家是香港人,想帶9歲兒子到NZ留學,媽媽同行,爸爸在港工作,你們認為可行嗎?
...

唔太明你講邊方面

洋房

謝謝你的回覆,我帶着兒子,英文不是太好,打算自己租屋住,人生路不熟,不知道從何入手,希望得到各位意見,謝謝

民房

回覆 vickywyng 的帖子

你要首先選定落腳邊度先,再上網搵下學校,住既資料,再email問多些資料。

呢度一定係用英文,唔會有翻譯。唔清楚你既英文程度,但你夠大膽講既,如學校老師,他們都會願意幫你的。但不要期望有香港一樣既照顧了。好多事都要靠自己啦,個人認為。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

...

打算去哪個城市?你識揸車嗎?
這邊的公共交通不太方便

洋房

申請緊聖海利斯學校,打算喺學校附近搵屋,最好唔洗搭車啦!請問各位邊個地方最適合呢?如學校收的話就應該下年2月開學

子爵府

vickywyng 發表於 17-5-27 11:17
申請緊聖海利斯學校,打算喺學校附近搵屋,最好唔洗搭車啦!請問各位邊個地方最適合呢?如學校收的話就應該 ...

St Heliers school? 咁最近就搵返St Heliers.
不過住嗰區點都要揸車出入

洋房

雖然我有車牌,但完全無渣過車,如喺嗰區去買野購物,搭車會唔會好唔方便架?

子爵府

vickywyng 發表於 17-5-27 16:48
雖然我有車牌,但完全無渣過車,如喺嗰區去買野購物,搭車會唔會好唔方便架? ...

喺Auckland,巴士好多時半小時一班,行去巴士站可能又要15分鐘,所以D人搭交通工具都會揸車到巴士站/火車站再轉乘。
St heliers 嗰度超市同學校有一段距離,你揍小朋友,有時可能會去上吓興趣班,唔舒服要睇醫生,搭車一定唔方便。長遠嚟講,點都係要揸車

mk924    發表於 17-5-28 08:58

洋房

謝謝你回覆,那我想知只持有特區護照可唔可以申請政府小學呀?

子爵府

vickywyng 發表於 17-5-28 12:13
謝謝你回覆,那我想知只持有特區護照可唔可以申請政府小學呀?

有student visa, 交學費就可以
不過詳情你最好找留學顧問問吓會清楚D

洋房

謝謝你!暫時決定兒子讀St heliers,自己就進修英文,搵到適合既課程就用student visa 申請兒子讀書

大宅

vickywyng 發表於 17-5-31 06:52
謝謝你!暫時決定兒子讀St heliers,自己就進修英文,搵到適合既課程就用student visa 申請兒子讀書 ...

妳唔熟悉個地方,有無朋友係個到?為何會會選呢間學校?

洋房

沒有朋友架,是中介搵的,奧克蘭嗰邊的學校有太多華人,擔心小朋友學習無咁好

子爵府

vickywyng 發表於 17-6-1 18:01
沒有朋友架,是中介搵的,奧克蘭嗰邊的學校有太多華人,擔心小朋友學習無咁好 ...

St Heliers 是奧克蘭其中一個區,而St Heliers school 是公立學校。

洋房

睇左幾間,呢間遠少少,華人無咁多,小朋友都喜歡呢間小學,就比佢試下啦!

別墅

vickywyng 發表於 17-6-2 14:08
睇左幾間,呢間遠少少,華人無咁多,小朋友都喜歡呢間小學,就比佢試下啦! ...

咁你攞咩visa 去?

洋房

陪讀簽証

男爵府

vickywyng 發表於 17-6-8 16:02
陪讀簽証

這visa 。是否不可以工作?可否申請working visa 留下。然後申請PR

洋房

...

我也有這個打算!但在奧克蘭找到間代理!但她們沒有辦理香港人的申請!我已找到一所小學Remuera一間小學!將會交學費!請有經驗的,可否教教我應如何做!?

首頁

尾頁

跳至