論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因前兩個姐姐同有這問題都是她們自己付, 亦之前問過agency 都話姐姐自己比.

但現在職姐姐昨晚問我攞working via 費用, 佢話朋友同佢講是僱主付的.

應該是那一方付

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

renew passport 工人自己比,
extend visa 僱主比

wcpcelia    發表於 17-5-28 10:39

琥珀宮

熙媽咪 發表於 17-5-25 13:05
因前兩個姐姐同有這問題都是她們自己付, 亦之前問過agency 都話姐姐自己比.

但現在職姐姐昨晚問我攞workin ...

我覺得VISA係工作需要,佢問我,我會比

大宅

木土土 發表於 17-5-25 18:51
我覺得VISA係工作需要,佢問我,我會比
我都話幫佢比, 因為佢話無錢.我想知道.
不過我會覺得, VISA 係工作需要, 但姐姐嚟時我已付了, 點解佢passbook到期, 要再申請visa 要由僱主付.

琥珀宮

熙媽咪 發表於 17-5-26 14:17
不過我會覺得, VISA 係工作需要, 但姐姐嚟時我已付了, 點解佢passbo ...

自問如果我幫公司出trip 去外國,之前已簽VISA(當美國十年multiple entries),但之後passport 到期要再簽VISA,我也一樣覺得應該係僱主比。

公爵府

5R2H 發表於 17-5-25 15:20
renew passport 工人自己比,
extend visa 僱主比

passport 工人比,visa 僱主比.

水晶宮

熙媽咪 發表於 17-5-26 14:17
不過我會覺得, VISA 係工作需要, 但姐姐嚟時我已付了, 點解佢passbo ...

工人上工之前你應該要知passport 到期日會影響個visa validity. 如你唔想合約中途比多一次visa fee, 就叫工人先renew passport, 又或者唔用佢。

男爵府

回覆 熙媽咪 的帖子

http://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf

睇這文件的 page 32, (8)。所以 working visa 喺你俾。法例寫明。

別墅

birdbird 發表於 17-5-26 18:02
工人上工之前你應該要知passport 到期日會影響個visa validity. 如你唔想合約中途比多一次visa fee, 就叫 ...

我家姐姐都有哩個情況,就是passport 到期,working visa 有效期不足合約的兩年。
我都想問下如我唔同佢延長working visa ,
姐姐係咪唔可以留低? 算唔算完約處理?
請指教 謝謝

男爵府

回覆 橇仔 的帖子

我都想知。你主動唔延長,會否等於你 terminate contract?你上勞工處問(唔好打 1823 問,1823 答你的人無料到)

水晶宮

橇仔 發表於 17-5-27 10:35
我家姐姐都有哩個情況,就是passport 到期,working visa 有效期不足合約的兩年。
我都想問下如我唔同佢延 ...

如果工人做得好, 僱主唔會介意果百幾蚊 visa fee 幫工人續 visa.

因為唔續 visa 而冇得做, 即係冇得留在香港,
是否當完約, 入境處好似有套準則, 如符合就係完約, 不符就唔係完約.

別墅

bblover123 發表於 17-5-27 11:31
回覆 橇仔 的帖子

我都想知。你主動唔延長,會否等於你 terminate contract?你上勞工處問(唔好打 1823 ...

剛剛去問agent , 佢地話唔同佢續 working visa , 即係當僱主炒姐姐,因為合約是簽兩年的

男爵府

回覆 橇仔 的帖子

我都估到。相反,如姐姐因各理由唔續她的護照,應是當她 terminate contract.

大宅

開心吸收勳章

Passport renewal 工人自己俾. working visa係僱主俾。

大宅

木土土 發表於 17-5-26 14:40
自問如果我幫公司出trip 去外國,之前已簽VISA(當美國十年multiple entries),但之後passport 到期要再簽 ...

如果係美國visa, 護照過期要換,visa 未到期,過境帶哂兩本護照就可以,但印尼visa 就唔知

大宅

mayyml 發表於 17-5-31 13:32
如果係美國visa, 護照過期要換,visa 未到期,過境帶哂兩本護照就可以,但印尼visa 就唔知
...

我都係咁理解。
咁外傭的工作簽証未到期,又要做一張?到期日是完約日定係another two years?

大宅

CatEgg 發表於 17-5-31 15:25
我都係咁理解。
咁外傭的工作簽証未到期,又要做一張?到期日是完約日定係another two years?
...
到期日是完約日!!!!!!

Sorry to use english...

I paid the working visa renewal fee last month even my agent said she should pay both application fee.

My case was quite troublesome++++ as my helper didn't start doing the procedures early enough.

It takes 3 months for the Philippines Consulate to process the visa officially. It may not be easy to apply the working visa by attend the immigration Department directly.( My helper went to the Wanchai office and she couldn't get a for application, the office in TsimShaTsui starts to 派 籌 in mid-night 2:30). You may need to apply the visa thro mail and it takes aroung three week.

In order to make life easy, ask your helper to start all whole process at least four months before the expiry date.

大宅

回覆 TKSMOM 的帖子

以下連結網頁將提供印傭更新護照簡介 : http://www.hlc.com.hk/replace-passport.html#view2
而菲傭續辦新護照須前往菲律賓領事館新護照之手續。
※ 菲傭須攜帶資料 : 舊護照、I.D.407合約、身份證等文件。(原件和復印件)
※ 需時 : 一般情況大概 8-12 個星期,個別情況除外。
※ 費用 : 港幣480元
※ 費用由外傭負責, 無需僱主支付。

取得新護照後,外傭須向入境事務處再續工作簽證,填妥ID988A表格並繳交$190的續簽證費,費用由僱主負責。

琥珀宮

我都係咁理解。
...

一開始佢護照唔夠兩年期,咁外傭的工作簽証係無兩年,只會批到期日跟passport 一樣

水晶宮

我都係咁理解。
...

香港入境處發比外傭的工作 visa 個expiry date係 唔會遲过工人個 passport expiry date.

如工人入香港境開合約係20l7年7月1日, 佢visa 的到期日就應該係2019年6月30日 (passport validity 遟过呢一日)。但如工人的passport 到期日係,eg.2019年3月l日 , 個 visa validity 就一定唔會遲过呢一日 (據聞呢類visa在passport 到期日前一個月 expires) ! 此情況,工人就要先renew passport, 然後再向入境處申請extend/renew visa 至合約完成。即是説,一張2年合約內要攪兩次visa, 僱主要比2次 visa fees.

首頁

尾頁

跳至