少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

除咗自己做功課之外,另一個我覺得好重要要培養嘅係小朋友閱讀習慣。小朋友鍾意睇書同會自己揾書睇比起佢懂得任何課外活動都重要,因為鍾意睇書嘅小朋友已經懂得自己去揾學習的資源。但要培養小朋友鍾意閱讀,爸爸媽媽伴讀我覺得最緊要。所以自細開始,每晚臨訓前我哋一定會同小朋友睇故事書講故事。講故事唔係就咁照住本書讀,而係要講得吸引啲等佢哋覺得吸引。另外,我哋會買一啲好多圖畫嘅書俾佢哋睇,唔識讀啲字咪剩係揭書睇圖畫都唔緊要,最重要係肯睇。到呀女讀N班開始,每晚除講顧事時間外,都會喺晚飯後一齊睇半小時書,開頭我會讀俾佢聽,跟住下一步就係請佢跟住我讀。然後慢慢開始見到啲成日見嘅字就請佢讀俾我聽等佢可以認多啲字。到佢開始都讀到啲字,跟住就開始請佢讀句子,再之後就同佢玩對話,我同佢分別做故事書入邊嘅角色,增加趣味。到後期就可以請佢自己睇,我哋座喺旁邊,佢唔識啲字可以即刻問我哋。到而家呀女可以自己睇書,但係佢都仲鍾意我哋講故事書同佢一齊睇。

不過,除咗一齊睇書呢個習慣之外,都仲要有啲嘢配合。首先,當然要開少啲電視啦,所以我哋都犧牲咗好多節目無得睇。其次係每兩個星期去一次圖書館借書,不同種類總之要圖畫吸引,每次都借盡16本書,然後每晚睇一本中書一本英文書,保持差不多每日都有不同嘅書睇。另外好重要係放書嘅位置,一定要越就手越好,千祈唔好放書櫃,個位置最好方便過佢哋攞玩具。另外,要習慣我哋返咗工就唔可以開電視,咁佢哋就算玩到悶都可以隨時揾書睇。每一次見到佢哋自己攞書睇都要讚佢哋。就算呀仔有時同我哋講佢剩係睇書入邊嘅圖畫都唔緊要,都要讚,因為我鍾意佢哋會自己拎書睇,睇得多自然會認到字。仲有一樣我覺得非常重要,就係我哋要一齊睇書,父母唔鍾意睇書點樣要求仔女鍾意睇書呢?到而家,我哋都仲係習慣晚飯後熄電視,一齊睇最少半個鐘頭書。

我覺得要培養佢哋鍾意睇書,伴讀真係好緊要。小朋友一定鍾意玩具多過睇書,家長所以開頭要同佢哋一齊,等佢哋習慣。如果家長對住小朋友都係掛住玩電話或者睇電視,把口就成日叫啲仔女睇吓書啦!啲小朋友會唔會鍾意睇書呢!另外,平板或者手機咁吸引,咁細個點會唔鍾意玩呢?咁緊係唔鍾意睇書啦!所以做父母真係要諗清楚乜嘢先對小朋友最重要呢?另外,習慣係需要時間養成,所以千祈唔好心急,一齊睇書同講故事係樂趣嚟唔應該係負擔。

大宅

csir3290 發表於 17-5-29 15:11
除咗自己做功課之外,另一個我覺得好重要要培養嘅係小朋友閱讀習慣。小朋友鍾意睇書同會自己揾書睇比起佢懂 ...

多謝分享呀!真心覺得要家長本身要好有毅力同堅持去執行先有果效。我都努力學習中

複式洋房

thx for sharing

禁止訪問

子爵府

回覆 csir3290 的帖子

再分享希望幫到家長。

子爵府

THX FOR SHARING

大宅

食得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想問問你的講故事習慣是從孩子幾個月開始的?

子爵府

回覆 nutshell 的帖子

大約一歲啦!由最簡單嘅開始。

公爵府

nutshell 發表於 18-7-16 19:45
想問問你的講故事習慣是從孩子幾個月開始的?

我地由bb6个月大開始睇畫册,2個仔已經9岁及5岁,非常喜愛閱讀。冇白費心機。

大仔老師話,從佢作文中,睇得出佢系有讀课外書的小朋友。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

食得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

但BB動來動去,目光不在書上怎麼辦?

子爵府

其實冇所謂㗎!呢個時間睇書重點唔係想佢認字,係等佢有個攞起本書嘅習慣同聽故事,等佢大個啲就可以一齊睇。

洋房

csir3290 發表於 18-7-16 21:10

大約一歲啦!由最簡單嘅開始。

謝謝分享

伯爵府

除咗自己做功課之外,另一個我覺得好重要要培養嘅係小朋友閱讀習慣。小朋友鍾意睇書同會自己揾書睇比起佢懂 ...

我個仔太坐唔定,我地只做到每兩晚睇一次,我都唔知有咩方法可以令佢喜歡睇書,已買左多,佢又唔係完全唔鍾意,同佢睇一,二本後,佢就會自己話:睇完啦,跟住走去玩車。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆 heily123 的帖子

我開頭會臨瞓前當同佢講故事,之後瞓覺。等佢慢慢適應咗先。

伯爵府

csir3290 發表於 18-7-23 22:01

我開頭會臨瞓前當同佢講故事,之後瞓覺。等佢慢慢適應咗先。 ...

係咪慢慢加多時間

子爵府

臣臨瞓講故事就通常15分鐘,到佢習慣咗就會試吓讀啲常見嘅字,到都習慣咗一齊睇書之後就會額外每晚加多一個固定時間一齊睇書,我就到而家都係每晚大約8點就熄電視全家一齊睇最少半個鐘頭書。

子爵府

想請教點樣可以令小朋友肯自己讀同睇書?
我小朋友次次都要我講比佢聽,有時我讀讀下停咗叫佢講落去佢都唔肯

男爵府

回覆樓主:

我好想問,點樣可以照書中的每個字講故事,而又非常吸引呢?

子爵府

回覆 coraor 的帖子

其實冇得逼,我開頭都係我讀,慢慢先嘗試係一兩個字度停低等佢接,開頭一,兩個字,但佢一接到就讚,我通常會講你好留心喎,我仲以為你會唔識添!跟住一排佢習慣咗接字,我就會嘗試同佢玩角色扮演,即係叫佢扮故事書入面一啲角色然後讀出嚟,不過開頭就唔好揾啲好多對白嘅角色,同通常會俾佢自己㨂做邊個角色。其實,最重要的是令佢覺得好玩同唔好有壓力。

首頁

尾頁

跳至