樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我系百幾萬個陣買入,依家賣應該400幾萬,主要系想生多個,但收入不多,諗緊應吾應該賣左佢,租屋然後d錢作投資或做小生意,
定系賣左佢,買一間舊樓收租,而另外自己租大d?但如果系放租,最小要俾幾成首期?
定系我吾賣,繼續住?轉按從中得到一d錢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

將呢個單位租出去,租金補貼你另租一間大D. 你只得1個物業,出租樓可按5成。如等錢洗,可以加按/轉按套現。

大宅

收入不多既人士, 切勿賣左自住單位, 賣左好難再上車, 如果有小朋友更加唔好, 費時日後仔女同你講 "如果我哋仲有樓, 應該生活得好好, 家陣每個月要租樓住"

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

賣左 ? 買吾買得番
一路交租 , 好快食晒..........

大宅

alexissoto 發表於 17-5-27 11:54
市最快明年中最慢2019年轉向。到時上來打個招呼吧

你自己其實知唔知個市跌幾多你先算有so 呢?跌10%又點?律師,厘印,佣金,搬遷費樣樣都係錢,入番貨嘅成本你自己清楚嗎?話C奶貪婪,其實你自己最貪,想人地pk 等自己平價入番市,一賣左馬上咒人地持有果D,其實你心地不算太好啊,心胸狹窄的人壓力一定係大架

大宅

alexissoto 發表於 17-5-27 11:22
還有很多風險不能盡錄,有錢賺最好收手離場。未來一兩年樓市必跌。我信心十足,話只升不跌的是一般師奶之見 ...

沽自住樓,10個有9個都後悔,人地唔係第2層,賣左租N年樓住?

侯爵府

alexissoto 發表於 17-5-27 11:54
市最快明年中最慢2019年轉向。到時上來打個招呼吧

問題係一直升升到2019個ccl 係幾多?到時升到200再跌2成即160都比而家高重未計租樓$,買入買出雜費。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

自住樓勿只看一時的升跌, 不要沽空樓市, 換貨除外

修身齊家治國平天下
要有了一個穩家的居所 (不用被人迫遷), 才有心力發展事業或處理其他事情

大宅

alexissoto 發表於 17-5-27 11:17
賣,我自己已經賣了。樓也是商品價格是有升跌的不存在賣左買唔翻。同你分析一下樓市未來風險。 1,加息預期 ...

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170526&guid=56745928&category_guid=7015342&category=instant

【新增影片】
長實(1113)荃灣海之戀今日首輪賣樓,現場萬人空卷,買家條隊由紅磡置富都會排到入火車站,狂搶樓情況似足97賣樓。中原集團創辦人施永青表示,多方面睇又未必同97年情況一樣,暫時睇唔到樓市好快會爆煲。

樓價高企,樓市氣氛依然熾熱,情況同97相似,泡沫即將爆破?施永青認為,「 係咪咁旺就好多因素影響,暫時就睇唔到佢好快會爆煲囉 」,一般地產泡沫爆煲有三種因素影響:過度建設、過度借貸以及(樓價)過度上升。他解釋,首先香港冇過度建設,反而係唔夠建設;亦冇過度借貸,「香港有六成幾小業主供甩樓,你供甩樓就好少話變負資產呀,被銀行逼倉呀,呢啲情況97就多,依家香港人唔算投資好勇,所以就過度借貸爆煲機會少啲。」最後雖然樓價對用家嚟講係過度上升,但對投資者嚟講仲有能力負擔。

施永青指,現時樓市暢旺係因為社會上積累好多資金,雖然樓價同用家購買力脫節,好多人都買唔起,跌一兩成都有排未跌到佢地買得起嘅程度,但有能力嘅人依然仲係買緊。對於政府出招抑壓樓市,他認為,「政府依家出嘅招,係企圖增加入市難度呀嘛,但呢個有時益咗有錢個批」,依家出嚟買樓嘅人以前未用過私人名買啫,但唔首次置業,大把樓住。

伯爵府

回覆樓主:

叫人賣自住果啲,擺明係花生友 一個家庭如果有小朋友,就算租自住比人,自己另外再租大啲都會有一定壓力。有朋友兩公婆收入有6萬,有細樓出租,自己租3房,生左一個小朋友,養工人,租左十年,同一個屋苑都搬左4次,最後賣左細單位都要立即買返租緊個屋苑。好彩係佢唔係賣左只租,因為一年已經貴左100萬。後來朋友佢大病一埸,洗左好多錢。如果佢係使賣樓舊錢,佢應該上唔返車。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

乜唔係c9更要穩陣咩我都唔夠住。。但我唔會荗荗然賣樓走去租。。。。始終租樓係支出。。我唔賣。。層樓雖然要供。。。但仍然係資產一部分。。因為供樓有部分當係儲錢咁。。即係我供1萬蚊樓同租1萬蚊樓去比較。。。我至少都仲有一半係袋返o係自己度
我地如果賣樓。。都一定會係即再買返果種。。始終有小朋友。。要搬o黎搬去唔係易事。。亦好勞累。。。我仲要係3個。。
但樓市升到咁。。我地暫時都改變想換樓o既打算。。因為成本太高。。。寧願轉按。。吐舊錢裝修。。。住多10年8年。。。感覺好似抵d。。
同埋換又只能舊樓換舊樓。。新樓實用率太低。。。或唔實用。。。我唔需要好大。。舊樓4,500呎都有細3房。。。新樓相同呎數只有1房或2房。。。仲要係open kitchen。。實在太唔化算。。。

樓主,唔知你年紀同家庭收入。。。好好計一下換樓或租入租出 o既支出。。。比較下。。睇下自己承擔到幾多風險。。。同時出去睇下樓睇下價。。不論換或租。。都做定功課。。計得掂數時。。。要決定都快人一步。

子爵府

我樓下鄰居一五年九月賣咗自住樓改租樓住,未計俾出租金,只計樓價升幅,現在已經唔見三百萬

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

drwhm 發表於 17-5-27 12:48

你自己其實知唔知個市跌幾多你先算有so 呢?跌10%又點?律師 ...
佢心地差,但口講救得一個得一個,佢自己當真

首頁

尾頁

跳至