跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

自已申請難嗎? 定搵AGENT ?

別墅

回覆樓主:

本來打算申請188A…跟住Agent話唔洗,用457自顧,搞咗成年,而家457重取消埋,就算批都要等第日再申請過188A

別墅

好開心有回覆. 謝謝你
再申請又要等一年. 我都驚我申請政策會變. 我想自已申請唔經AGENT 唔知難唔難. 你AGENT 收費貴嗎?
我而家先搵緊資料 及未考IELTS. 放抵書包甘多年, 要考試有D擔心

大宅

goobegoo 發表於 17-5-28 10:21
本來打算申請188A…跟住Agent話唔洗,用457自顧,搞咗成年,而家457重取消埋,就算批都要等第日再申請過188 ...

自顧 457 好似 2015 年底已經話唔得架咯喎, 到而家都未知批唔批??

大宅

mycoconutbaby 發表於 17-5-28 12:27
好開心有回覆. 謝謝你
再申請又要等一年. 我都驚我申請政策會變. 我想自已申請唔經AGENT 唔知難唔 ...

DIBP 個 website 其實資料好詳細, 唔怕煩我覺得自己攪係 OK 嘅, 因為 188 類 visa, agent 費基本都要十幾萬 (HKD) 起錶. 最緊要跟足佢地嘅 checklist 交文件, 同埋要搵人做 certified copies (用 agent 佢地就可以自動幫你做晒方便 d). 我地係用 188b 攪嘅, 你 search 下個 forum 可以搵到我之前嘅經驗分享.

別墅

mycoconutbaby 發表於 17-5-28 12:27
好開心有回覆. 謝謝你
再申請又要等一年. 我都驚我申請政策會變. 我想自已申請唔經AGENT 唔知難唔 ...

188A而家前後可能要搞成接近2年… 因為移民局炒咗好多人

別墅

highfive 發表於 17-5-28 14:36
自顧 457 好似 2015 年底已經話唔得架咯喎, 到而家都未知批唔批??

Agent話有把握,因為我真係做生意,Queensland government 都ok咗,係移民局未知結果。

別墅

多謝你地d資料呀, 我試下自已申請先, agent fee太貴了, 想慳d錢. 試左唔得先搵agent 再申請過. 我前幾日問一間agent, 佢話要搞差不多4年, 又話要寫proposal 你澳洲開公司… 講到好多文件要搞, 但我去DIBP 個 website睇, 又好似好簡單.

別墅

highfive : by the way, 你是自己申請定經agent ?

別墅

oh, 岩岩睇到你個forum, 經agent

大宅

mycoconutbaby 發表於 17-5-28 16:07
oh, 岩岩睇到你個forum, 經agent

呢個 post 有我地 case 個 timeline summary:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17941801&page=1

不過我地係 188b, 188a 我懷疑會耐少少, 因為佢地要睇你個 business plan 去 approve. 不過第一步你都係要考左 IELTS 先, 睇下加唔加到分.

別墅

謝謝你, 係呀, 想睇下有冇IELTS 課程讀下先去考. 我都想用188B申請, 但係AUD 1.5 million, 要賣左香港物業先得, 又唔係好想... 真係心大心細

大宅

現在澳洲經濟會比較差,188A , 怕過到去生意難做😕

大宅

我自己本打算做 188B, 上年7月搵咗香港 agent, 佢地 challenge 我尼樣爭果樣缺,卒之個 agent 介埋個會計師,要我開公司做 188A, 搞到今年一月,乜都冇進展,得個吉.....唔對路........

痛定思痛, 我地孤注一擲,我地今年二月初,搵咗另一間系澳洲既移民公司,香港人開既,費用平一半以上,但最重要既係,經佢解釋,其實香港 agent 做法同對澳洲移民局的了解,同佢地好不一樣, 佢 study 咗我個 case, 根本 188B 都做到,並大不複雜。

我上星期已遞咗表入州政府 state nomination. 等批,之後做 EOI 同埋入移民局批 visa

我對香港 agent 最不滿既係:佢地專登將D事複雜化,要求尼樣果樣. 尼樣唔得果樣唔,要搵會計師律師幫我;而尼D乜師物師係佢地搵既, 大家明喇....

大宅

joyjj 發表於 17-5-30 23:50
我自己本打算做 188B, 上年7月搵咗香港 agent, 佢地 challenge 我尼樣爭果樣缺,卒之個 agent 介埋個會計師 ...

預祝你成功! 申請左邊個州? 我地當時等左差唔多三個月先出到 state nomination (QLD).

別墅

可唔可以介紹你果間澳洲既移民公司? 係呀, 我係香港問左2間, 講到好難申請, 要好多交年, 仲要等3年先批, 成日叫我上去公司度見面先報價收費所以我先唔想經佢地搞

大宅

回覆 highfive 的帖子

您好吖 Highfive, 多謝你俾咗咁多寶貴意見好,好好參考吖,再次多謝你。
你幾時會搬過去的QLD?

我現在入紙 Perth

大宅

可能 Perth 人少D,個 agent 話 一個月內就可以;並不是吹少,因為個 agent 有俾我睇佢同州政府官既 email 來往,個官真係咁覆佢

大宅

joyjj 發表於 17-6-2 12:59

您好吖 Highfive, 多謝你俾咗咁多寶貴意見好,好好參考吖,再次多謝你。

我地年底會搬, 準備好小朋友一月開學.

大宅

恭喜您吖

首頁
12345...8

尾頁

跳至