跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 babywant 的帖子

我冇損失點會介意,大家互相分享,我一陣 PM 你。
其實,我個 case,從 去年 6 月已經在香港搵 agent. 相信搵不止 10 間,收費報價,最平12萬,最貴三,四十萬都有(佢地所講既全包)..

而十幾萬果D,可能因應 case 複雜性,中間要搵 會計師,律師,翻譯(如果有 statements 是大陸的),尼D費用另計,咁要 over 20 萬真係唔出奇....

香港D agents 感覺良委不齊,佢地既要求,有時可能比移民官嚴(系某D角度,你可能話好,因為如果嚴D,要 fulfil 到,容易D pass),但從另一角度諗,有冇必要呢?你做多D文件,個 agent 梗係歡迎㗎,又唔係佢做又唔使佢俾錢....

我係 申請做 188B 的,其中一個條件是要起碼有 3 年投資經驗,而當中有一次要等於或高過 澳幣 150 萬投資金額,我所搵既 agents, 10 間有 8 間話除咗 要有 150 萬投資金額,仲要 淨賺 150 萬澳幣...實情唔係咁囉,我知道有成功案例既都冇尼個要求,而且官方網站亦冇冩有尼個要求,當我反問佢地時,答覆是「我做咗十幾年,系專業顧問,由移民局出來的,你唔信我?」,或者 「官方網站係冇寫,但有就好D囉」...鬼唔知咩!

另一間 agent,更加要我搵番二十幾年前的糧單...點搵。

我而家個 agent俾我解釋

大宅

我而家個 agent 俾我解釋係:凡事合理化,而家唔係查案 ICAC 啊,班移民官都只係坐在冷氣房 chop 印,當然佢地要 show 佢地要做野,但會唔會上心,有耐性去同你去對銀行每個 entry?

總之信邊個大家判斷。

個人覺得,技術移民唔需要搵 agent,因為簡單。
但投資移民,一定要搵 agent,因為個個 case 唔同,點樣去避重就輕,點樣去寫報告,未必是我們專長,尼D錢唔慳得

大宅

當然,香港亦有好多好 agents,有好多成功個案.....只是價錢還是偏貴

別墅

highfive 發表於 17-6-10 23:03
代樓主答 - 188a 應該係頭兩年 TR, 冇 medicare, 讀 state school 唔肯定洗唔洗錢, 你最好直接問學校, 兩 ...

謝謝你的回覆。
其實我係幫我阿妹問,佢想用攪188A來澳洲。
我想再問下,係咪要攞在state sponsor先,跟著再申請visa. visa批在先可過來買鋪做生意等。定係申請時要比佢知係澳洲已有生意?
sorry, 咁多問題,因真係唔係好熟呢個visa.

大宅

HxH 發表於 17-6-11 06:49
謝謝你的回覆。
其實我係幫我阿妹問,佢想用攪188A來澳洲。
我想再問下,係咪要攞在state sponsor先,跟著 ...
要先攞 State nomination, 之後先正式 visa application. 批左先可以過澳洲做生意。申請時要證明已經有達到要求(資金,年資,營業額等等)嘅做生意經驗.

大宅

昨天,啱啱收到信,state nomination 通過了,下一步做 EOI, 跟著會到移民局這關,移民局會發封 invitation, 咁就可入紙移民局了

State nomination, 我 5 月底入紙,昨天 approve, 大約二十天

禁止訪問

別墅

joyjj , congratulation. 希望你順順利利快D批到呀

大宅

回覆 mycoconutbaby 的帖子

謝謝你,其實 state nomination,我估, 只睇 分數,criteria 到唔到,就 OK 了。而且文件只用副本,不用正本,所以應該唔難的。問題是移民局...

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我哋都係申請188a。啱啱上星期收到通知可以申請良民証同驗身,希望快啲知結果啦

大宅

回覆 ghoti 的帖子

我個 agent 講,如果通知做良民證,即是 ok 㗎喇,恭喜晒

大宅

joyjj 發表於 17-6-22 23:37

我個 agent 講,如果通知做良民證,即是 ok 㗎喇,恭喜晒 ...

承你貴言

我哋前後都搞咗成兩三年先到依家呢個status,希望真係搞得掂啦

別墅

恭喜呀, 我都係預要搞兩三年, 而家先岩岩開始搞

別墅

回覆樓主:

想問下,係咪一家要有做開business 先可申請. 剛上網study, point system無在,但講明要寫自己做生意既經驗或share自己生意狀況。咁其實真係諗住係澳洲做生意,但又無經驗咪唔可申請嗎?

別墅

要做開生意先可以申請188A

FYI
turnover of your esisting business
AUD500,000 in last 2 years 5 points
AUD1 million in last 2 years 15 points
AUD1.5 million in last 2 years 25 points
AUD2.25 million in last 2 years 35 points

business ownership history
4 years out of last 5 years with company shareholding 10 points
7 years out of last 8 years with company shareholding 15 points

別墅

mycoconutbaby 發表於 17-6-23 11:51
要做開生意先可以申請188A

FYI

thanks

洋房

joyjj 發表於 17-6-22 23:37

我個 agent 講,如果通知做良民證,即是 ok 㗎喇,恭喜晒 ...

恭喜(emoji)

可唔可以pm我agent資料?

大宅

mpos 發表於 17-7-4 22:36
恭喜(emoji)

可唔可以pm我agent資料?

老實講我哋個agent認真麻麻,有啲criteria 講到唔清唔楚,搞到我哋嘥咗唔少時間同精神。啲嘢又唔係好跟得足,次次要我哋追問進度先通知話要補呢樣補嗰樣。所以我唔想害你

大宅

回覆樓主:

終於批咗visa
俾我預期快咗半年。由正式submit visa application 到批用咗11個月

別墅

恭喜哂呀,

11個月就批到都好快喎, 你諗住幾時去呀?

首頁
12345...8

尾頁

跳至