2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

你地BB介左片未,肯唔肯座痰桶,我女唔肯座,而家仲係企係度大大,搞到痾好耐又痛搞唔掂

別墅

小平媽媽 發表於 17-5-28 12:41
你地BB介左片未,肯唔肯座痰桶,我女唔肯座,而家仲係企係度大大,搞到痾好耐又痛搞唔掂
...

b女好介左大大啦~
識得去廁所all

伯爵府

回覆樓主:

我女唔肯座,要著褲座,仲未肯除片大小便
想認識多啲屯門友

回覆 小平媽媽 的帖子

Hello 小平媽媽,囡囡最近慣D坐尿盆未? 俾囡囡著住褲同片適應左坐小廁所先除去褲子坐,佢會冇咁抗拒架。小朋友嘅戒片時間可以相隔幾年,BB2歲左右識得表達自己時候開始介片比較好,留意下BB咩時間去大小便,安排係果D時間去坐便盆,每隔一段時間就主動問佢需唔需要去廁所,等佢減少整濕條片,黃昏後盡量夜晚臨上床瞓前同先同囡囡去廁所,第二朝一起身又即刻帶囡囡去廁所,一般5歲前就冇賴尿情況,囡囡慢慢會做到架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-7-14 18:03
回覆 小平媽媽 的帖子

Hello 小平媽媽,囡囡最近慣D坐尿盆未? 俾囡囡著住褲同片適應左坐小廁所先除去褲子 ...

家姐好快介到,
細妹試左1個月啦,只係2次成功,開始唔驚座,都係好開始
想認識多啲屯門友
小平媽媽 發表於 17-7-15 23:28
家姐好快介到,
細妹試左1個月啦,只係2次成功,開始唔驚座,都係好開始
...

妹已經唔抗拒坐尿盆,的確係好開始 ! 戒片需要穩定又規律咁進行一段時間,媽媽可以俾佢著方便除嘅褲,就算瀨濕左都唔好話佢,同佢解釋返瀨濕的後果,家姐去厠所時叫埋妹妹一齊去,當佢做到就多D讚賞,順其自然啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至