心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

政府成日話冇地方起公屋, 何文田站上面, 本來係山谷村, 而家變左貴樓! 牛頭角下村, 凰建左一半, 另半邊又話要起東九龍文化中心!!!! 點解唔係起樓行先????
本來,我唔係好鐘意做宅男,花好多時間係FB,但過去個十日八日,令我每日花係FB時間都有5-6個鐘頭! 狼官,你真的有影響力!

男爵府

起多啲公屋當然最好,但有幾多係真香港人住到,起文化中心起碼大家多個去處,並非壞事.個人立場

男爵府

回覆:又話冇地方起公屋?東九龍文化中心?

政府起幾多公屋都吾會夠,日日放咁多人落來,真是冇眼睇你睇啲樓價係咁升?

象牙宮

alanfox99 發表於 17-5-31 00:37
政府成日話冇地方起公屋, 何文田站上面, 本來係山谷村, 而家變左貴樓! 牛頭角下村, 凰建左一半, 另半邊又話 ...

0甘多山... 開發啦。

公園有D多...

公屋都冇我分

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

yanyanb0401 發表於 17-5-31 01:53
起多啲公屋當然最好,但有幾多係真香港人住到,起文化中心起碼大家多個去處,並非壞事.個人立場
...
無錯嘞, 寧願佢起多 d 文化中心, 咩故宮, 大家攬炒無屋住, 反正都唔係俾香港人住

伯爵府

回覆樓主:

咪又係新移民,印巴,白粉佬有問題既人住新屋……

男爵府

回覆:又話冇地方起公屋?東九龍文化中心?

呢句真係肺府之言!

大宅

回覆樓主:

其實起多d公屋係好,不過,最好唔好比咁多大陸人落黎,宜家周圍都係大陸人真係煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

alanfox99 發表於 17-5-31 00:37
政府成日話冇地方起公屋, 何文田站上面, 本來係山谷村, 而家變左貴樓! 牛頭角下村, 凰建左一半, 另半邊又話 ...
問題係公屋唔會多過商品房,公營設計都唔可以太好[靚],唔係邊度有人買呢,至於点解有地方又賣出比.............................................係甘.

珍珠宮

吾好介意 : 住公屋系用緊政府資源, 如果又要平又要方便, 地段好, 甘對D大拿拿用血汗錢買個安樂窩的人不太公平, 住公屋其實應該吾介意去遠D

珍珠宮

公屋吾應該起D貴地段,起遠D都吾系無理, , 公屋戶 已經用政府資源, 再起在何文田, 西九, 東九, 甘對D死慳死抵才有樓的人不公平, 再講起私樓, 政府有稅收, 文化中心又可以益到所有人, OK呀

男爵府

好多謝大家既回應, 如果有咁多商業考慮, 咁就更加唔應該再起公屋, 冇屋住既人,話知佢哋! 雖然, 公屋用家, 佔大部份都係新移民, 但既然要起, 就係大無謂精神去做, 一係就索性停左每年幾萬個來香港既配額!!! 我係中間既人, 即係冇資格住公屋, 又冇能力去買私樓, 但我都曾經係公屋出身, 起得公屋, 就唔應該有你哋所講既貴地唔貴地!
本來,我唔係好鐘意做宅男,花好多時間係FB,但過去個十日八日,令我每日花係FB時間都有5-6個鐘頭! 狼官,你真的有影響力!

男爵府

其實政府由波波開始四圍亂起樓已經完全無規劃, 公屋可以起係地鐵站又望海景,比錢買私樓果d人就要去北區。仲有點解吾係跑馬地半山起公屋?係咪高官住既地方就吾可以起公屋??

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

amypo 發表於 17-5-31 11:07
其實起多d公屋係好,不過,最好唔好比咁多大陸人落黎,宜家周圍都係大陸人真係煩
...
有能力嘅大陸人唔鍾意落香港,剩返老弱傷殘丶冇文化落來爭福利,
拖累香港,
想將香港同化成一個普通內地城市。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

alanfox99 發表於 17-6-1 22:04
好多謝大家既回應, 如果有咁多商業考慮, 咁就更加唔應該再起公屋, 冇屋住既人,話知佢哋! 雖然, 公屋用家, ...
我唔同意,貴地起私樓,
賣地得益可以補貼公屋。
公屋應該起得偏遠一點丶簡單一點,
公屋戶變成建設新市鎮的動力,
也鼓勵公屋戶向上流動,
爭取更好的居住環境。
試問公屋戶住市區三房地鐵站附近的海景樓,
他們還會想努力買私樓自住嗎?
就算有錢,也買俾仔女或收租,
繼續霸住間公屋!

男爵府

贊成停止每年幾萬個來香港的配額 !
強烈要求關閉房署公屋申請部門 !
漠視問題,只有永遠都要尋覓土地,無論如何加建/開發/插針,也沒法徹底解決!

隨著東九龍發展,人口遞增, 很多設施配套須要進步!
確實缺乏大型娛民有關建設,香港人太多怨氣,需要更多正能量活動 !
大力支持東九龍文化中心 !

洋房

個個位已經好逼好多人,如果再起返樓,交通/餐廳都未必應付到

大宅

yanyanb0401 發表於 17-5-31 01:53
...

岩 新樓樓下既公園 全部都系大陸女士帶小朋友去挽

男爵府

應該剷走曬d golf course起公屋!

大宅

alanfox99 發表於 17-6-1 22:04
好多謝大家既回應, 如果有咁多商業考慮, 咁就更加唔應該再起公屋, 冇屋住既人,話知佢哋! 雖然, 公屋用家, ...

政府成日話香港係中國一部門份, 依家沙頭角都有新樓賣, 整整下兩地自由出入, d 人仲洗乜單程雙程甘申請甘煩。

其實我唔知申請公屋要咩資格,但未住滿7年既新移民低收入都申請得?又唔洗交稅,細路讀書又申請乜乜津貼,唔怪得走哂來港攞福利啦!

我覺得要定港人公屋,最好限埋例如住10年限期, 比d申請左好多年既港人基層家庭有樓住。再講10年後份工收入都多左, 世界都變左,再出招囉,唔好比d 富貴戶揸賓士住豪裝公屋。夾係中層既n無產, 就要繼續一世做樓奴。
Lilypie Baby Ticker

首頁

尾頁

跳至