深圳灣口岸有冇代收貨點

stitch05
|
因運大件貨品,集運要計體積,請問可否賣家包郵到深圳灣,自行到代收點取貨,請問代收點要額外付代收費嗎?
謝謝回答
1號閑人
|
深圳灣係中產區,要遠離關口才有"菜鳥譯站"

culifrance
|
菜鳥譯站拒收大件貨品的
Benice
|
stitch05 發表於 17-6-2 20:58
因運大件貨品,集運要計體積,請問可否賣家包郵到深圳灣,自行到代收點取貨,請問代收點要額外付代收費嗎? ...

深圳灣口岸有不少快遞公司, 建議你可以同賣家商量是用哪家快遞公司, 直接寄去深圳灣的快遞公司收件, 講明自提, 收件人是提件人的姓名, 到時你出示身份證明文件就可取件, 不需另付費用的。
一般來說, 快遞到件會發短訊給收件人, 最好有大陸電話收短訊。我沒有, 就找國內朋友幫手, 收件人的電話寫他的代收短訊, 然後他截圖電郵給我, 我就順利提件了。

順豐、韻達、申通、圓通、天天、百世匯通、中通、優速.......

收件地址就是寫收件的快遞公司的地址。

frombetter
|
Benice 發表於 17-6-3 18:17
深圳灣口岸有不少快遞公司, 建議你可以同賣家商量是用哪家快遞公司, 直接寄去深圳灣的快遞公司收件, 講明 ...

我問過關口圓通,佢地唔收大件。其他唔知。
333s    發表於 17-6-3 21:56
YUUI
|
frombetter 發表於 17-6-3 20:43

我估大件傢私先會唔收,人地鋪面咁細冇位擺,
舊年我fd 寄左兩盞吊扇燈去深圳灣間圓通,一盞42吋,一盞32吋,唔記得比左20定25蚊,但佢過關後巴士唔比佢上,話太大件,結果用左成舊水有多搭的士
rl2999
|
有幾大件先,我成日係深圳灣自取架,係要收五至十元人仔不等架!
culifrance
|
自取反而要比錢
Benice
|
frombetter 發表於 17-6-3 20:43
大件成點呢? 又有幾重呢? 可否讓你自行上車運回香港嗎?
真是你了解搭的旅巴行李箱有否尺寸限制,
如果太大件到要叫貨van, 問下是否化算, 否則交集運送好了。

stitch05
|
因運大件貨品,集運要計體積,請問可否賣家包郵到深圳灣,自行到代收點取貨,請問代收點要額外付代收費嗎? ...

用了官方集運,是24吋行李箱,只計重量,48元人仔自取點收貨,謝謝各位
yan511229
|
rl2999 發表於 17-6-4 21:16
有幾大件先,我成日係深圳灣自取架,係要收五至十元人仔不等架!
可以教下我嗎我想買個29吋喼,想用菜鳥但冇得揀深圳灣⋯
lakgarden
|
yan511229 發表於 17-10-8 18:18

官集中通可運29吋喼,計重不會計體積
333s
|

深圳灣左右....都開了不少快递公司。也有代收。

可能上去先問一下價格。

yan511229
|
lakgarden 發表於 17-10-8 20:15

Del
yan511229
|
lakgarden 發表於 17-10-8 20:15

因為平時用開神州/新世代都會計體積,請問邊度可睇到官集資料?
lakgarden
|
yan511229 發表於 17-10-9 11:22
因為平時用開神州/新世代都會計體積,請問邊度可睇到官集資料?

在主頁有(香港集運),入面有各公司介绍,我用開中通,印象中150定170也可,你可QQ佢地問最update的限制
rl2999
|
yan511229 發表於 17-10-8 18:18

大件吾收架,你買29寸喼,除非好熟,可會代收及要即日取走!
hades619
|
回覆 Benice 的帖子

你用那間?
333s
|

一般美宜家便利店都是可以免费代收快递的,叫快递员放美宜家,下班再自己去拿就可以了

https://zhidao.baidu.com/question/369582859778833164.html?fr=iks&word=%C9%EE%DB%DA%C4%CF%D3%CD%C4%CF%C3%C5%D2%BB%B7%BB%D3%CA%D5%FE%B1%E0%C2%EB&ie=gbk