自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

租樓問題...
如果冷氣機室內漏水,是業主還是租客負責?

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

QQfishma 發表於 17-6-3 00:26
租約有冇寫明業主負責維修電器

是普通的租約,唔記得有冇列明

禁止訪問

子爵府

uklam3121 發表於 17-6-3 00:26
租樓問題...
如果冷氣機室內漏水,是業主還是租客負責?

租約是否寫包埋冷氣?如包要同業主講,因為電器是屬於業主,通知佢先,等佢安排人上門檢查或維修。

別墅

李家承 發表於 17-6-3 09:21

租約是否寫包埋冷氣?如包要同業主講,因為電器是屬於業主, ...

有寫包冷氣的,已通知了他,但感覺佢唔太應數咁,所以問問大家

水晶宮

uklam3121 發表於 17-6-3 09:22
租約上明確注明, 業主包維修, 業主才有責任承擔維修費用.

以為包冷氣機 或 固定設施, 便代表業主要負責日後維修, 這並不正確.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

uklam3121 發表於 17-6-3 09:22

租約上注明包括既電器,所有都是業主包辦,要求業主揾師傅維修,係好正常的。

水晶宮

stagea 發表於 17-6-3 10:39
租約上注明包括既電器,所有都是業主包辦,要求業主揾師傅維修,係好正常的。
曾經有法庭case, 以此, 主張業主需承擔屋內設施維修, 結果敗訴, case說明, 維修責任要明確在合約上寫明, 包設施便代表包日後維修的隱含條款並不存在.

大宅

我之前租屋又係冷氣滴水,我同業主講影埋比佢睇。佢即時換新比我

子爵府

howmuch 發表於 17-6-3 10:44
曾經有法庭case, 以此, 主張業主需承擔屋內設施維修, 結果敗訴, case說明, 維修責任要明確在合約上寫明, 包 ...

自然損耗,不是業主負責嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

howmuch 發表於 17-6-3 10:44
曾經有法庭case, 以此, 主張業主需承擔屋內設施維修, 結果敗訴, case說明, 維修責任要明確在合約上寫明, 包 ...

如你所說,電器是業主,漏水是業主單位,損耗、日久失修責任不在租客,既然無注明誰人維修作理據,租客亦大可用此理據,一樣可以不維修?
不須要通知業主的,因為無注明要通知。

業主的單位雖則包括電器或任何用品,電器或任何漏水業主不作出維修,他日最終受害到的均是業主自己!

租客發現電器或任何漏水都要經法庭處理才可確定誰人責任?
相信大部分業主不會下下上法庭等裁決,相信每單案件,法官會衡量誰人責任才裁決。

水晶宮

stagea 發表於 17-6-3 11:51
如你所說,電器是業主,漏水是業主單位,損耗、日久失修責任不在租客,既然無注明誰人維修作理據,租客亦 ...
合約之中有爭論, 訴諸法庭是主張者的選擇, 其他我已沒有補充.

水晶宮

李家承 發表於 17-6-3 11:46
自然損耗,不是業主負責嗎?
按照判決的結果..係.

琥珀宮

howmuch 發表於 17-6-3 12:02
合約之中有爭論, 訴諸法庭是主張者的選擇, 其他我已沒有補充.

其實呢⋯⋯大部分租約無注明維修問題既,好業主就有好租客,真心認為損失是業主自己。

我租左十年以上地舖同放租單位,租約都無注明維修問題,其實有問題就揾業主,業主都立即維修,未試過有業主拖延同要搞上庭,剛剛都有租客話房冷氣壞左,已經立即換部新冷氣。

水晶宮

stagea 發表於 17-6-3 12:10
其實呢⋯⋯大部分租約無注明維修問題既,好業主就有好租客,真心認為損失是業主自己。

我同你的做法一樣...
但同時, 在了解了判例之後, 加深了對合約條款的認識.
同租客之間"談情說愛" (即係 你好我好, 保持良好關係), 我都一直做到, 但談情歸談情, 合約上的權責, 作為立約者, 亦必須理解, 咁樣, 亦可以視為避免法庭爭拗, 因為了解後, 知道有d野係冇得拗..

子爵府

stagea 發表於 17-6-3 12:10

請問你換左咩牌子冷氣?有冇好介紹?

琥珀宮

李家承 發表於 17-6-3 12:18
請問你換左咩牌子冷氣?有冇好介紹?

換左部日x無遙控款,3/4匹細房用,包裝$2900

子爵府

stagea 發表於 17-6-3 12:21
換左部日x無遙控款,3/4匹細房用,包裝$2900

如果租客話個廳冷氣唔夠凍,500幾呎1匹半冷氣用左6年,你會換部2匹新冷氣機比租客嗎?

琥珀宮

李家承 發表於 17-6-3 12:34
如果租客話個廳冷氣唔夠凍,500幾呎1匹半冷氣用左6年,你會換部2匹新冷氣機比租客嗎?
...

500幾呎用一匹半本身真係不夠凍,再加上用左六年更加唔夠,會換部新冷氣兩匹

首頁

尾頁

跳至