論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

屋企兩公婆家加 兩個好細嘅小孩 , 我哋兩公婆都要外出返工 , 每請新工人嘅時候都會定明每日見到人都要講早晨 or拜拜 .

原先得一個工人嘅時候佢有做足 , 之後細佬出世再請多個新工人 , 新工人就冇做 , 仲要成日口黑面黑冇笑容 , 之前叫老公有同新工人講過有改善 , 但最近兩個都冇打招呼 , 早上我起身出房門完全當睇我唔到 , 冇講早晨 , 到我出門口返工兩個掛住食早餐傾計唔同我講拜拜 , 呢兩日連完先舊嗰個工人都口黑面黑 , 琴日我細妹嚟咗我屋企有關心舊個工人問佢係咪唔開心 ,佢又話冇嘢 , 自問對佢哋唔差 , 仲要今個月先帶咗舊個工人去海洋公園同迪士尼 當係bonus , 有時舊工人帶我個女返playgroup , 我又會額外比$30佢食麥當勞當下午茶 , 屋企嘅沖涼洗頭牙膏牙刷都有提供畀佢哋 , 雪櫃有嘅食物都任佢哋食 , 喺我屋企工作唯一唔好既係未必有星期日畀到佢哋放 , 因為佢哋放假要配合我嘅假期 , 所以今早我返工前同舊工人去惠康 , 平時我會買咖啡比佢哋兩個 , 今日我冇買畀佢 , 因為我覺得佢哋做得唔好,所以唔使提供額外嘅嘢畀佢地, 你哋覺得點睇?

平淡是福

子爵府

我會好大聲同佢good morning等佢醒下神

我都係兩個工人,其中一個係無表情無反應,我同佢講野,佢夠膽就甘同我淨點頭加眼神示意d野係邊

最煩係無表情個個好計較,成日不滿另一個。不過佢地對小朋友好我就算

不過我最近都想請過一個,因為無表情個個好古惑

大宅

新果個要盡快換, 教壞個舊就月冇得救

大宅

打招呼係基本禮儀, 一定做, 我果個除左早晨,午安, BYEBYE之外, 返到屋企仲會WELCOME HOME

大宅

我果個又係唔講早晨,佢放假出門口我幫手關門,佢都只係同我個仔講bye bye,我係正佢面前都唔講,都唔知想點

大宅

開心吸收勳章

Fionhohoho 發表於 17-6-4 10:05
我會好大聲同佢good morning等佢醒下神

我都係兩個工人,其中一個係無表情無反應,我同佢講野,佢夠膽就甘 ...

我舊嗰個而家問佢嘢成日用眼神示意 , 以前都有但次數冇咁多 , 呢兩三日問佢嘢都係眼神示意 , 有時加點頭 , 好似啞咗咁好討厭 , 但佢以前係好好地嘅, 所以真係唔知佢仲乜。
新嗰個就長期唔打招呼 , 之前試過唔聽指令, 又懶成日抱住bb唔做家務, 不過見佢冇偷嘢又對我個仔幾好就算數 , 心裏邊曾經都想請過個, 但又怕重新適應, 又怕越請越差, 所以好煩……
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

peggypk 發表於 17-6-4 13:48
打招呼係基本禮儀, 一定做, 我果個除左早晨,午安, BYEBYE之外, 返到屋企仲會WELCOME HOME ...

聽到好羨慕
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

CHLORIS^^ 發表於 17-6-5 01:07
我果個又係唔講早晨,佢放假出門口我幫手關門,佢都只係同我個仔講bye bye,我係正佢面前都唔講,都唔知想 ...
我覺得咁樣感覺好差, 咁你有冇話佢
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

琴日老公同佢哋講要打招呼 , 今日早上出房門佢哋兩個就有同我打招呼不過就冇笑容冇聲調細細聲 , 跟住舊嗰個好啲有問我食唔食早餐 , 因為有時佢哋整咗早餐冇問我, 但見到新嗰個成日都黑口黑面真係心煩 , 我之前對佢哋兩個好nice , 呢兩日見到佢哋咁樣, 我就擺番個老細款, 講真我放工返嚟好攰唔想睇人面色
平淡是福

大宅

回覆 夏落特 的帖子

呢D工人可遇不可求

夏落特    發表於 17-6-7 12:22

子爵府

夏落特 發表於 17-6-5 09:02
我舊嗰個而家問佢嘢成日用眼神示意 , 以前都有但次數冇咁多 , 呢兩三日問佢嘢都係眼神示意 , 有時加點頭 ...

唉,我都好想換走黑面神

佢對小朋友唔算特別好,我係ftm,成日對住要哦佢呢樣個樣我都覺得自己好煩同好老套

子爵府

我也非常吾鍾意呢種姐姐,好似無基本禮貌甘

夏落特    發表於 17-6-7 12:18

大宅

回覆 夏落特 的帖子

第一個月黎都唔叫佢做多D, 幾時到2年呀...姐姐既野只會越做越HEA....

侯爵府

回覆樓主:

我工人一直有打招呼,直至2個月前開始無打,我覺得好唔舒服,直接問佢為何不尊重我不打招呼,後來發覺誤會,佢怕打擾我至無打招呼,之後一直有打招呼。

大家有咩問題最好直接溝通,誤會會減少好多,互相尊重,好好相處。

夏落特    發表於 17-6-7 12:22

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇要求打招呼,有問有答唔黑面就O K。佢同我打招呼咪回應佢囉,唔打大家也免。其實冇特别記有冇打。

別墅

唔會要求工人打招呼!

佢唔會主動同我打招呼, 但我會主動同佢打招呼, 唔緊要, 只要佢做好工作, 不偷錢不欺負小朋友, 不浪費家中資源,就可以了, 我已把要求降到最低。

大宅

開心吸收勳章

Fionhohoho 發表於 17-6-5 12:06
唉,我都好想換走黑面神
其實你有兩個工人, 加上你自己又係FTM,. 如果你炒咗佢都仲有一個幫你
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

peggypk 發表於 17-6-5 13:26
回覆 夏落特 的帖子

第一個月黎都唔叫佢做多D, 幾時到2年呀...姐姐既野只會越做越HEA....
HEA 呢啲唔算大問題, 真係炒同唔炒之間, 炒咗又驚請過更差
平淡是福

大宅

開心吸收勳章

靚靚C9 發表於 17-6-5 14:01
冇要求打招呼,有問有答唔黑面就O K。佢同我打招呼咪回應佢囉,唔打大家也免。其實冇特别記有冇打。
...
咁都係
平淡是福

子爵府

夏落特 發表於 17-6-7 12:17
其實你有兩個工人, 加上你自己又係FTM,. 如果你炒咗佢都仲有一個幫你

我係住house孖屋,屋太大一個人做的話,佢好快會辭職

唉 各有各難處

首頁

尾頁

跳至