懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無媽媽最近都在廣華做產檢?
我排左13周照oscar, 成20周先第一次見醫生,結構又講明無得照
我想問廣華有無得個個都飲糖水?如果糖水都無我唸住轉去QE啦,見其他JM 話11,2周QE就有得去產檢

另外我想問廣華產檢,私家生,之後bb打針或產後檢查係咪都在廣華做返?

大宅

開心吸收勳章

糖水都唔係個個有
BB打針產後檢查去番母嬰健康院

大宅

回覆 ceci9136 的帖子

連糖水都無,係咪又要高齡先有?甘真係咩都要去私家,唔知QE會唔會好d?

大宅

唔知有無有經驗的JM可否講下廣華產檢的流程?例如幾多周做d咩

大宅

糖水唔係個個要飲咖,會抽血檢驗,正常唔洗飲!我兩胎都唔洗飲呀

大宅

回覆 secretbb89 的帖子

Thank you!

複式洋房

回覆樓主:

廣華嘅結構好多都會俾咗高齡孕婦先㗎。
去做Oscar嗰日,如果有結構安排到俾你,照結構日子會响嗰日俾埋你。
我上胎安排唔到,因為唔係高齡,所以自己响私家照。
你可以book定私家先嘅,到時廣華有期俾你咪可以取消私家嗰度囉

大宅

15週年勳章

我都係成22w先排到廣華第一次產檢,Oscar只俾中後期檢查我,所以我自己book出去做nifty同結構算了。另外私家產檢就約一個月一次。

大宅

開心吸收勳章

sugar1redbean 發表於 17-6-4 21:37

連糖水都無,係咪又要高齡先有?甘真係咩都要去私家,唔知QE會唔會好d?
係高齡或者家族有遺傳先有得飲結構佢都講到明要高齡先會安排
產檢一個月一次, 都淨係量體重, 量血壓, 見醫生聽心跳, 按下肚, 驗尿
32週有照超聲波睇下調左頭未, 重量, 胎盤,胎水正唔正常(今胎有期上胎無)
35週有個B鏈球菌期
如果你想個個月都見下BB, 知道大細重量果D, 就要搵私家
QE就唔清楚, 上胎廣華, 今胎無諗直接廣華算

大宅

Thanks for your info!好詳細我最後都決定在廣華,因QE排得仲耐。
請問廣華產檢係咪都有病假紙?

大宅

請問bb驗針同產後檢查有無話指定到那一間健康院?因上網睇話無同其他健康院有聯繫

大宅

回覆 sugar1redbean 的帖子

我上胎廣華生,經驗係

生完後去返自己屋企附近健康院登記bb打針同產後檢查,冇規定去邊間

大宅

開心吸收勳章

sugar1redbean 發表於 17-6-6 10:49

請問bb驗針同產後檢查有無話指定到那一間健康院?因上網睇話無同其他健康院有聯繫 ...
你打算去邊間健康院自己打電話去預約的, 出院果時會比曬攞出世紙健康院等等資料你, 如果健康院醫生覺得你需要返醫院覆診先會寫信比你返廣華

大宅

MommyPanel勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sugar1redbean 發表於 17-6-6 10:46

Thanks for your info!好詳細我最後都決定在廣華,因QE排得仲耐。

政府冇病假紙的,只有到診紙半日

大宅

佢啲姑娘睇得啲到診紙好緊張,一個字都唔肯改,上次抽血驗B鏈佢寫'body check up',咁公司一定要寫產檢至可以當4/5出俾我,佢堅持唔改得......
另一次我上次廣華約10點睇,最後搞到點幾先走得。我問佢到診紙可唔可以寫埋下晝,個姑娘好堅持話我而家睇嗰個係上晝時段,只可以寫上晝最多手寫加返睇到1:30pm。但咁寫公司都當你上晝only啦,最後趕頭趕命撲返公司,捱麵包咋。

大宅

Hoilam_920 發表於 17-6-7 09:20

佢啲姑娘睇得啲到診紙好緊張,一個字都唔肯改,上次抽血驗B鏈佢寫'body check ...

唉,我上次都睇到點半,但我公司請上半晝的話,下晝返工時間係1點3

大宅

回覆 Hoilam_920 的帖子

甘其實廣華係咪所有產檢都只會給到診纸,無病假紙?定係見醫生的產檢可以給病假?

複式洋房

回覆樓主:

我第一次產檢係17w, 個姑娘教我如果要假紙,要每次主動同醫生講,要講明全日定半日,所以我有拎到全日,
下個星期先至第二次產檢,所以其實唔知係咪真係講就有:mother:

複式洋房

sugar1redbean 發表於 17-6-7 11:44
回覆 Hoilam_920 的帖子

甘其實廣華係咪所有產檢都只會給到診纸,無病假紙?定係見醫生的產檢可以給病假? ...

我5月係廣華第一次產檢,見醫生時講話要一日假紙,醫生有比呀

大宅

回覆 KarenFF 的帖子

Thank you!我今個星期去做唐氏又試下問下先!

首頁

尾頁

跳至