自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

朋友仔仔9歲專注力不足及過度活躍症問題
、因自己無經驗所以想幫下朋友問下有冇辨法幫下小朋友、因為班主任已經同家長倾咗、如果今次考試再晤得就留班、因佢平時上堂完全無心機、經常欠交功課、上堂不停玩及不停引其他同學仔玩、完全好似冇上過堂、中、英、數老師不停罸……
其實小朋友有睇開行為科覆診、有食緊藥控制、但好似对小朋友無效……
有冇JM有經驗分享thx

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

隻藥係咪唔夠力,醫生有冇話加重或者轉藥

公爵府

樓主學校有無支援?
如果學校有支援,老師明白同有經驗,已經爭好遠,
有啲學校嫌你麻煩,可能暗示你轉校添,

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

tincat 發表於 17-6-5 09:33
朋友仔仔9歲專注力不足及過度活躍症問題
、因自己無經驗所以想幫下朋友問下有冇辨法幫下小朋友、因為班主任 ...

我小朋友都有同樣問題
學校唔會用懲罰去解決問題
社工有支援 有培訓比小朋友
會唔會搵間有支援既學校比小朋友
家長同小朋友都會輕鬆d

子爵府

要小心哦.....!

我侄仔9歲情況一樣,睇醫生食葯後,個頭隔十幾分鐘就抽搐幾下...(好似痙攣咁)

最終都停葯了......

公爵府

momoakira 發表於 17-6-5 09:52
我小朋友都有同樣問題
學校唔會用懲罰去解決問題
社工有支援 有培訓比小朋友

學校有最直接關係,成日留留長喺學校,
老師無呢方面經驗,
一未淨覺得你搞事,
罰罰罰都夠煩
乜自信都無啦,

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

miemiemie 發表於 17-6-5 09:51
樓主學校有無支援?
有啲學校嫌你麻煩,可能暗示你轉校添, ...

如果真係成績谷既學校
只會掛住谷學生成績
唔會理sen既小朋友
成績唔達標 默書唔合格 小朋友小小野就日日電話投訴
一個月見幾次家長 只會投訴 唔會幫手
唔會提供方法共同解決
一尾投訴 見家長 逼sen學生轉校
有d更衰既老師會標籤 針對sen既學生

公爵府

momoakira 發表於 17-6-5 09:55
如果真係成績谷既學校
只會掛住谷學生成績
唔會理sen既小朋友
其實係架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁其實佢一路上堂無停止過攪人,又學唔到野,又好難怪老師會炸型
隻藥唔得就要轉

大宅

chkkkkk567 發表於 17-6-5 09:48
隻藥係咪唔夠力,醫生有冇話加重或者轉藥

黎緊好似7月覆診、但小朋友同家長講已經对D藥冇信心、因冇效
晤想再食!!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友食咗真係好咗好多喎!醫生都話放假可以唔食,如果我接受佢超活潑!

wcpcelia    發表於 17-6-5 17:44

大宅

miemiemie 發表於 17-6-5 09:51
樓主學校有無支援?
有啲學校嫌你麻煩,可能暗示你轉校添, ...

其實家長有同班主任講應該……因為依樣我冇問得甘詳細……學校晤知有冇姑娘跟佢 我只係知道佢已經寫欠交手册寫到冇晒位……及補習因為佢寫手册錯漏不出、所以好難幫佢……但我已經問佢一定有睇行為科覆診中……

我見佢家長講下學期嚴重過上學期……
所以好想幫他……因為自己仔仔同他同年、我好明她辛苦!!

大宅

momoakira 發表於 17-6-5 09:55

如果真係成績谷既學校

其實只係普通2000年後既小學……

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我朋友的經驗,找私家精神科醫生,要試啱佢的藥,及份量先,私家會跟得好貼,政府會較差,當然私家會貴些,但跟得好,醫生、家人、老師,小朋友一齊觀察藥物的反應,再調較,連小朋友自己食完藥,都識同媽咪講終於聽到老師講咩,之前咩都聽唔到,因為集中唔到,若果藥物有效,最少會改善了上課時的行為問題,功課成績會慢慢跟返上去;
另外,若真係要轉校,建議找一些在這方面有支援的學校,老師會體諒多些,亦較有經驗幫助小朋友

大宅

JoeyJoey 發表於 17-6-5 09:53
要小心哦.....!

我侄仔9歲情況一樣,睇醫生食葯後,個頭隔十幾分鐘就抽搐幾下...(好似痙攣咁)

佢話可能七月覆診加藥甘點算??加又死晤加又死

大宅

phchan 發表於 17-6-5 10:24
我朋友的經驗,找私家精神科醫生,要試啱佢的藥,及份量先,私家會跟得好貼,政府會較差,當然私家會貴些, ...

等我同佢倾下感謝

珍珠宮

減齡達人勳章

欠交功課呢方面,似乎家長跟唔足喎,呢類小朋友係要人釘人方式,家長要每日上學校「網上家課冊」核對下小朋友的家課冊有無寫齊,然後要睇下小朋友是否做齊功課(逐頁揭來檢查,唔係只用口問佢有冇做),睇住佢所有書本功課擺齊在書包,確保沒有執漏。

必須人釘人策略。

大宅

野原美冴 發表於 17-6-5 10:28
欠交功課呢方面,似乎家長跟唔足喎,呢類小朋友係要人釘人方式,家長要每日上學校「網上家課冊」核對下小朋 ...

最惨三年级已經冇得上網对功課!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

tincat 發表於 17-6-5 10:25
佢話可能七月覆診加藥甘點算??加又死晤加又死
我朋友的女都轉過兩、三次藥,牌子、份量都轉過,要找一隻對佢效用最好,副作用最少的,要有些耐性及細心觀察每一種藥的效果,大人小朋友都要加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

phchan 發表於 17-6-5 10:24
我朋友的經驗,找私家精神科醫生,要試啱佢的藥,及份量先,私家會跟得好貼,政府會較差,當然私家會貴些, ...

絕對贊同。須要醫生、家長同老師協助,夾到最適合小朋友嘅藥物,亦要家長貼身跟進,追返 d 進度先可以重拾自信,其他人好難幫到手,最多提供吓意見。政府診所資源有限,可以嘅當然去私家醫生調藥先。

首頁
12345...6

尾頁

跳至