少年成長

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

1 星期$500過你仔手實在太多,我仔都系今年9月升中二,早餐一定起屋企食,中午起學校訂飯,我每星期幫仔入$100落八達通,另外一星期會比$100當零用。不過你比開就無得減,只可以一直都唔好再加,亦唔好再比拍拖錢。

講清講楚返學補習,供書教學我比錢,但拍拖識女仔唔可能我比錢,正所謂無錢學咩人拍拖,女同學好快會飛你個仔。

順便講埋呢個年頭女仔早熟又主動,拍拖幾時都可以,真系80歲都可以,但讀書時間有限,讀多幾年讀唔上就無咩機會啦,珍惜讀書時間。
仲有唔好同女同學有咩,就算對方主動,法律上只會拉男仔,任何時候女朋友不能帶返黎過夜,將來結婚要搬出去住。
幾點前一定要返屋企等等,家規一早定下,堅守原則。

別墅

回覆 yuyueng 的帖子

好有POINT, 我都講過, 但就係戀愛大過天!!而家好似食左迷藥咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Rachemama 發表於 17-8-11 15:52
回覆 yuyueng 的帖子

好有POINT, 我都講過, 但就係戀愛大過天!!而家好似食左迷藥咁 ...
正所謂貧賤夫妻百事哀;拍拖無錢女唔來!Cut佢水喉,宜家D中學生飲野要去星巴克果D,食lunch要去豚豚屋,小禮物要"時姑時",阿仔比人飛左再語重心長同佢講:書中自有顔如玉呀!

大宅

但系男仔到咗呢個時期,都系想拍拖嘎

明天會更好!

別墅

仔大仔世界

侯爵府

Rachemama 發表於 17-6-7 14:08
我都唔想反對個仔拍拖,,
想同佢有傾有講!
但係佢得中一,又要拍拖洗好多錢番黎係咁問我拎錢,最後係買野比女 ...

依家做父都幾煩,如果生仔,仲要俾錢佢去拍拖,都未識賺錢,就拎父母的錢同女朋友飲飲食食。。。

男爵府

2018復活節勳章

仔大仔世界,都控制唔到,唔影響學業就ok

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

仔大仔世界,真係好煩下

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我都想反對,但唔知點講好

別墅

回覆 youngbeetle 的帖子

反對就怕佢更加多野唔同你講...

水晶宮

回覆樓主

中一生拍拖以經係唔應該,仲話俾多D錢佢,我會同佢解釋咁早拍拖有乜壞處,如果都係的話我會加零用,你自己想掂佢,加錢即係鼓勵佢

子爵府

親子王國15週年勳章

Rachemama 發表於 17-11-6 10:00
回覆 youngbeetle 的帖子

反對就怕佢更加多野唔同你講...

C6都係甘講

子爵府

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你無得反對, 否則佢唔再睬你,唉!

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽樓主你形容情況好差咁,唔可以咁樣佢問你拎錢你就比

水晶宮

好多野要一早講定,有D野發生左至講就無用,已經拍拖只能盡量唔比超過500元,再講好唔可以帶返屋企過夜,幾點前一定要返屋企,供書教學到讀完書為止,讀完書唔會比一毫子。叫佢自己諗清楚。

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆 joeyjoey223 的帖子

我完全同意 !!! 中一就拍拖, 仲要回家拎拍拖錢, 仲要個女仔咁無禮貌, 真係好難接受.

但呢刻叫佢唔好拍, 仲要cut零用又會攪到同個仔關係差晒.
而家可能要當朋友咁同佢傾下計, 套下料, 睇下佢地感情去到邊, 然後當比意見咁分析下就算.
最重要係唔好再加錢比佢拍拖, 咁只係變相鼓勵佢咋.

男爵府

炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

怕你反對時會有反效果

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

無禮又真係....依家d細路好自我
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

首頁

尾頁

跳至