自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wing421 發表於 17-6-12 14:34
從來我無諗過自己係大愛,只係我覺得我做到既我去做⋯我做唔到既唔會勉強去做⋯從來大家都係講想講既野, ...

咁冇辦法啦。又係得把口唔會實際行動, 不過得把口唔緊要, 唔好講到又有幾擔心然後咩都唔做跟住話人你唔明架啦

侯爵府

fishfish121 發表於 17-6-12 12:42
係囉。唔知樓主有冇年年生日願望許願世界和平呢呢個post 真係多舊魚
...

多舊魚x2, 呢d叫懶偉大

大宅

開心吸收勳章

catcat笑 發表於 17-6-12 12:10
請問你有返工嗎?

有返呀,我打風都係繼續返工

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

fishfish121 發表於 17-6-12 15:08
咁冇辦法啦。又係得把口唔會實際行動, 不過得把口唔緊要, 唔好講到又有幾擔心然後咩都唔做跟住話人 ...

你真係唔明⋯因爲你唔做你唔知。當屋企未有準備時,你帶佢返屋企,萬一有意外害左個生命,咁請問邊個負責?又或者你諗下,就算比你帶左佢返屋企避雨,貓貓慣左屋企舒適既環境,但你要帶返佢出街,咁真係對佢係好事呢度都係大家傾下計姐,大家都有言論自由⋯無需要講邊個大愛、邊個得個講字既?呢啲野都與我無關

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wing421 發表於 17-6-12 15:16
你真係唔明⋯因爲你唔做你唔知。當屋企未有準備時,你帶佢返屋企,萬一有意外害左個生命,咁請問邊個負責 ...

人地話緊,叫你淨係打風嗰晚帶流浪貓狗返屋企,一晚咋喎,打風唔會打兩晚,唔存在咩慣咗屋企養,亦唔存在咩養佢養成世,因為你話好擔心嘛,香港實在一年最少都打一次8號波架喎。唔明你講咩

大宅

回覆樓主:

唔想呀,好麻煩,又要逼車

子爵府

你真係唔明⋯因爲你唔做你唔知。當屋企未有準備時,你帶佢返屋企,萬一有意外害左個生命,咁請問邊個負責 ...

我真係未試過打風打超過1日係咪咁短時間就可以令毛孩習慣左舒適然後出返外面世界就生存唔到? 其實道德地係會有好多藉口我明既

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

wing421 發表於 17-6-12 14:19
養動物係一生一世架⋯唔係鍾意做拎走,唔鍾意就放返。我唔會做啲咁唔負責任既行為
...

你咁講,政府都唔應該嚴寒時開放避寒中心比人入住,又係好不負責任啦呵。講啲嘢都講唔通嘅。一晚就會慣咗?養一晚就叫養成世?

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivibabyvivi 發表於 17-6-12 14:48
咪係!啲道德人士真係好煩,我夠想發達啦,係咪想下就有丫
係囉, 我都想....

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

cskwu 發表於 17-6-12 11:22
我明白打工仔唔想返工嘅,
但好多人八號風球都要户外工作,
好似港鐵都要員工繼續上班先維持服務,

其實都係講下笑輕鬆下,不用太緊張,搞下氣氛啫,我諗無人會唔知掛八球會影響到好多人

男爵府

我明你意思呀,我都養狗,所以明白你的心態
但只係不斷擔心係無意思,何不想想點可以實際幫助,有錢出錢有力出力,同身邊朋友多宣揚不棄養…
我就曾經見過一隻,就快打風,佢又唔驚我,就抱咗佢去一個比較安全嘅地方…
另一次見到隻受傷嘅,就帶佢睇醫生再暫托搵人領養
你都可以去幫下啲狗義工機構,等佢地有足夠人手同金錢再救更多浪浪
點都比坐係度擔心嘅好
加油!一齊為毛孩努力

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Caleung 發表於 17-6-12 15:37
但只係不斷擔心係無意思,何不想想點可以實際幫助,有錢出錢有 ...

我梗係有做過野啦⋯⋯餵開幾隻浪浪連摸都摸唔到,依家只可以陪養佢既信任再作打算。唔係好似個啲「話人鍵盤戰士、講到帶佢返屋企一晚再放返出街」既人咁講咁易不過同佢地再講都真係多舊魚,所以同你講實際啲我有呀⋯⋯自問錢唔多,但見到有需要幫助既捐錢都會出分力。之前都有做過義工,不過湊住個仔,始終時間唔太多。我餵開個幾隻浪浪一直都有個女仔餵開,佢話都餵左年幾都摸唔到,我地唯一可以做到既就係比兩餐佢食,同佢地杜蟲個啲。好彩佢住個度我地眼見都安全。希望唔會有啲變態人搞佢地就好

子爵府

Caleung 發表於 17-6-12 15:37
但只係不斷擔心係無意思,何不想想點可以實際幫助,有錢出錢有 ...

對牛彈琴真係好辛苦好彩仲有明事理既人

複式洋房

Toffeegirl 發表於 17-6-12 11:56
自從養咗貓之後,知道街上好多浪浪
就唔想掛任何風球/暴雨驚告

Me 2

伯爵府

回覆樓主:

其實又咁講,想下唔會點既,係來始終會來,我夠想中六合彩啦!! 得個想字 所以掛左咪收工,唔掛咪繼續返工囉!!

男爵府

wing421 發表於 17-6-12 16:23
我梗係有做過野啦⋯⋯餵開幾隻浪浪連摸都摸唔到,依家只可以陪養佢既信任再作打算。唔係好似個啲「話人鍵 ...

只要佢哋嘅位置安全就唔洗擔心,放定啲食物係佢附近,等佢唔洗周圍走搵嘢食時發生危險就足夠了

男爵府

wing421 發表於 17-6-12 16:23
我梗係有做過野啦⋯⋯餵開幾隻浪浪連摸都摸唔到,依家只可以陪養佢既信任再作打算。唔係好似個啲「話人鍵 ...

變態嘅人比颱風更可怕

侯爵府

Caleung 發表於 17-6-12 16:40
只要佢哋嘅位置安全就唔洗擔心,放定啲食物係佢附近,等佢唔洗周圍走搵嘢食時發生危險就足夠了
...

恕我十分唔認同餵流浪貓狗行為,就咁放低食物,即係養埋老鼠曱甴,有無諗過對附近對居民影響? 啲流浪狗又不斷生,最弊又無人帶去打針,打風落雨就話可憐,有無諗過啲街坊成日受流浪貓狗滋擾仲可憐。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔想,好憎逼車放工

大宅

回覆樓主:

紅磡呢邊橫風橫雨呀。 我最擔心係浪浪同老人家。

首頁

尾頁

跳至