夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

fungikaikai 發表於 17-6-12 18:51
樓主,睇你舊post你唔係單親家庭嗎?

下?

大宅

回覆樓主:

其實我只知道究竟一般既人點諗呢d安全性問題姐,就算8號波都要落街買送既!估唔到,個個都話帶小孩的人有問題,完全同有小三的老公結果一樣,只怪小三同老公,無人叫個老婆檢討下。。。其實問題個個都有,但好多時,反應都一面倒傾向某一邊,希望大家向發言前多向其他角度諗,每個人做每樣嘢都有佢嘅原因,唔好單單從自身角度發言,而呢個議題,都好值得大家去反思!多謝各位參與討論

大宅

fungikaikai 發表於 17-6-12 18:51
樓主,睇你舊post你唔係單親家庭嗎?

單身家庭???離婚後也可以再婚,也會有將來,也會有變化。。。4年前我都無諗過今時今日我會選擇讀返大學

複式洋房

回覆樓主:

大家都有唔開心時候,呻完就算咩事都可以解決,唔好諗太多過個無風無雨台風平安晚上

翡翠宮

回覆樓主:

鬧乜野
你原本好地地係屋企好安全,佢點會諗到你突然堅持帶仔落街, 突然變得吾安全
佢一早約左人食飯當然早放就早去,有咁危險食肆都吾開啦
去樓下商場及圖書館,好安全放心。

翡翠宮

回覆樓主:

完全睇吾到呢個安全問題有乜好反思
我只係睇到一個好 grumpy既女士吾知嘈乜

真係應該要讀下書

瑪瑙宮

咁大个人, 佢覺得安全咪得囉.

侯爵府

畀面勳章

power_jong 發表於 17-6-12 19:08
單身家庭???離婚後也可以再婚,也會有將來,也會有變化。。。4年前我都無諗過今時今日我會選擇 ...

即係個小朋友唔係你現任C6的?

大宅

o_____o 發表於 17-6-12 20:05
即係個小朋友唔係你現任C6的?

有必要執著呢個問題嗎?

大宅

回覆樓主

之前約左就由得他啦,咁大個人,知道咩可以做咩唔可以做,唔太夜就得啦!
你咪同仔仔開心下,大家開心

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

同朋友食歺飯會有幾危險呀?不能太專制!

琥珀宮

回覆樓主:

八號風球最好的活動係去睇戲我以前都試過呀,仲要其實戲院都好多同道中人 商場食肆都好多人,其實唔係露天郊野地方都唔會點危險法的,樓主relax,其實你想帶小朋友落商場都無問題架我覺得,好多人一家大細都唔煮落商場食,小心d無咩問題喎

大宅

回覆樓主

或者咁講,每個人對打風危唔危險都有唔同想法,我自己就唔覺危險,我老公有時打8號出去同友打牌睇波,有次仲渣電單車,我都有叫佢坐的士去,佢係要渣,我都冇佢咁好氣,有得佢,我果晚睇電視,打機,訓覺到大天光,因為我覺得,條路自由揀,xx唔好喊。有次9號風球我同老公同幾個朋友自己渣車出去食雞煲,難得佢9號波都照常營業,個場大把人,full 晒,回程時仲變十號風球,但又唔覺有咩危險,小心睇清楚條路就ok。
其實人人性格唔同,標準都唔同,我媽就係類似樓主咁,以前同媽住都覺得好煩,一落雨翻風就叫我快d番屋企,真心覺得好煩,擔心黎呢樣擔心果樣,攪到我好唔舒服。到嫁左同老公住,覺得爽到爆,終於都解脫,老公同我都唔會擔心呢樣擔果樣。所以我覺得如果樓主c6唔覺有問題,樓主唔駁擔心佢咁多,男人對呢d好反感。

大宅

power_jong 發表於 17-6-12 16:21
原本約左人食飯,咁岩掛8號,但佢選擇唔即刻返屋企,竟然繼續同朋友食飯,完全唔諗下我地會否擔心佢,又唔 ...

佢明知掛八號都要出去嗎?係咩朋友黎?如果係一班朋友出去無計,男人係咁㗎啦,平時對你同小朋友都照顧得好好的就算了,不要下下管到咁嚴

侯爵府

power_jong 發表於 17-6-12 18:39
我既感覺係,只許州官放火,不許百姓點燈,唔怪得而家咁多人唔想生小孩,又或者係交俾工人湊仔,因為帶住小 ...

當事人覺得無問題,甘邊個仲可以覺得有問題?
你帶個仔出街我地就算覺得有問題,你都一樣覺得無問題照帶啦,甘我地又可以點?同樣地,你老公覺得繼續食飯無問題,甘你又可以點?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

power_jong 發表於 17-6-12 18:57
其實我只知道究竟一般既人點諗呢d安全性問題姐,就算8號波都要落街買送既!估唔到,個個都話帶小孩的人有問 ...

其實每個人都有佢自己既一套既
自己個套未必適用於對方身上
就好似我地成日都話 我咁係為你好 我愛你
但有時所謂既為你好同愛 又係唔係對方所需要的
係唔係無商討既空間

有時二公婆既關係 好似跳舞咁要互相配合
有時都會踏到對方 咁踏到之後既處理好重要

人生不如意事 十常八九 重點係處理既方式
有時可以先退一步 之後再傾下個問題
退一步有時係為左行得更遠或是更順利
硬碰硬好易爆 未只會嘈得更勁 但又拿唔到想要既效果

我媽以前就係咁既人 所以佢拍好多次拖都衰哂
最後改改自己 反思一下 處理方法 都一樣搵到個好
唔好幻想人係唔會變 當年105磅 4年後都會變 可能重左可能輕左 咁係有變數既情女況下keep到大家關係好先最重要

如果我仲好似當初識我老公時咁款咁一早離左婚
我當年識佢16歲 而家28歲

男爵府

回覆樓主

咁樣就心淡,咁究竟一生人可以心淡幾多次

複式洋房

power_jong 發表於 17-6-12 16:21
原本約左人食飯,咁岩掛8號,但佢選擇唔即刻返屋企,竟然繼續同朋友食飯,完全唔諗下我地會否擔心佢,又唔 ...

我老公都係,打電話又唔聽,依家都未見人

公爵府

你揾JM出氣都無用架,用你d咁串嘅咀面,去爆個男人好過啦。

男爵府

power_jong 發表於 17-6-12 18:45
另外,我想帶出,問題所在於,點解要咁自私,單單諗住早左收工就去玩,但又唔諗下作為家人有幾擔心你呢? ...
明,我會話帶呀仔入西貢睇浪,關電話但留係屋企,等佢食得咁開心

首頁

尾頁

跳至