夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

而家離婚,通常是所謂共同撫養,但最仔女會多數同媽媽住,一星期只同仔女同住一兩晚。
夫妻關係不好,遅早有呢曰。過來人可以分享一下這種心情?

男爵府

無論爸爸或媽媽,都會心情反覆掛念。

尤其是媽媽比爸爸更難受, 原來分開才真正感受到,人生一巨痛 !
所以奉勸大家不要輕易離婚,真的失去很多,付出很多,得著很少。

假如時光倒流,我誓不會選擇的 !

(我是媽媽)純個人感受

EmmaPang    發表於 17-6-13 17:49

別墅

那你為什麼要離婚?

法院不是多數將小朋友判給媽媽,然後共同撫養嗎?

別墅

回覆 cedarcone 的帖子

如果你是有選擇之下離開,同我個情況一樣,我估有第三者,或曾經出現過第三者⋯

珍珠宮

開心吸收勳章

ChanMountain 發表於 17-6-12 20:51
而家離婚,通常是所謂共同撫養,但最仔女會多數同媽媽住,一星期只同仔女同住一兩晚。
夫妻關係不好,遅早 ...

我同個女分開咗住十幾年,早年佢媽咪唔多願俾我見個女,可能係怕我講俾個女知點解我哋分開啦!

到小學後期先多咗見面,但都只係一個月得一兩個鐘俾我見,最多俾我同個女食餐飯,EX就會話約咗人帶個女走。囡囡小學時仲會叫聲我爸爸,但到中學時見面只會「HI」一聲...心裡當然唔好受,但之後EX冇再跟住嚟,多咗機會同囡囡單獨傾偈,但佢大個咗都有自己嘅活動,始終每次佢都只係俾一餐飯嘅時間我...

如今囡囡已經係少女一名,自己亦感到老了,心態更加想多啲見囡囡,但彷彿越想見越難見...有時夜䦨人靜會好掛住個女,試過寫好長好長嘅MESSAGE同佢講爸爸好掛住佢,我唔奢望囡囡會主動搵我,但希望佢偶爾會SEND個MESSAGE問候一下,可惜從來未收過!

囡囡幼稚園,小學畢業,EX都刻意唔通知我,我估未來中學,大學,甚至結婚都有可能唔通知我,有時我會諗,當初我係唔係應該拒絕EX嘅要求,唔同佢爭個女?午夜夢迴,有時會感觸落淚。

曾經我問過囡囡知唔知我幾多歲?幾時生日?但佢全部擰頭...我真係唔想太刻意去要佢做一啲佢唔想做,又或者令佢為難嘅事,畢竟感情是淡!每年嘅父親節都冇刻意提醒,因為好多媒體都會有宣傳,亦冇提過自己生日...心裡面只係默默咁盼望有一日囡囡會主動同我講一聲祝賀,只係作為爸爸嘅我一個卑微嘅願望而已!

今年我照樣預約父親節當日見面,可惜回覆是令人心碎的「約咗人唔得閒」......

大茄    發表於 17-6-22 22:04
barbiewong    發表於 17-6-22 01:31
是是但但    發表於 17-6-20 16:16
百花叢裡過,片葉不沾身。

水晶宮

有時孩子同父母親不親, 除了緣份外還要講父母有沒有用心建立過感情, 由其做父親角色的, 會覺得自己每天辛苦番工掙錢養家不是夠了嗎 ? 放工回家不能讓我休休息嗎 ? 好對不起, 這道理做孩子的不會明白, 或許要等哪一天他們也當上父母了才明....

也不要經常一付我養家很辛苦, 那些芝麻綠豆小事就不要來煩我, 好吧, 今天你讓小孩不要煩, 他大了也習慣了不會再煩你 ( 當然關心也包含在一起, 你沒關心他, 怎能奢求有"關心" 這回報 )

在這版看過一個一個月也不會主動見太太及小朋友的父親 ( 沒離婚不過分開住) 這位所謂父親我相信他就算離婚也不會記掛小朋友吧

說回我家的, 沒離婚, 爸爸上班作息時間也正常, 可是從不會開口關心一下女兒, 吃過飯便回房間做自己野, 吃飯時女兒說說自己學校事他可以不聞不問, 雙眼就只會望電視, 望得連廣告也沒放過....這個父親一直在向我埋怨女兒不關心他, 平時不搭埋他, 說自己一直辛苦工作為頭家 ( 不過我唔覺得沒有家庭他就會不工作, 根本每個人生存就需要工作吧對不對, 不要把自己應份做的事推說是為東為西為世人好不好 )
我冷眼看著也只能作為自己一個警醒....

Nasaph    發表於 17-6-20 17:32

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

得把口就有
次次都係我叫佢見,我冇義務咁做
到依家仲要玩失蹤,我好直接同2個女講佢失左蹤
早幾日打俾佢問佢俾生活費(當然唔會有)佢仲好意思話唔知點搵,我冇搬過,佢地又係姨姨湊足咁多年,學校又唔係唔知係邊,我做野又唔係唔知係邊,咁都講得出,你話有幾想

大宅

wing1388 發表於 17-6-13 12:29
我同個女分開咗住十幾年,早年佢媽咪唔多願俾我見個女,可能係怕我講俾個女知點解我哋分開啦!

到小學後 ...

唔知你同你老婆點解離婚?如果唔係你對唔住老婆的話,我諗囡囡大個啲有機會同你近番啲。

見到你嘅故事,我諗起我自己。五年級時爸媽離婚,我同細佬當然跟阿媽,佢憎到我老豆死,成日同我地講老豆點衰,又係唔俾老豆見我地,老豆一搵到我地住邊就即刻搬屋,所以我地搬成十幾次屋。小學雞,阿媽又係唯一照顧者,自然佢講乜我都信,漸漸都覺得老豆係衰人。有次老豆去學校等我,話阿爺唔得啦,佢係醫院,你快啲同我一齊去見佢啦!阿爺以前係好錫我的⋯離婚後一直都冇再見過⋯當時我死唔肯跟老豆走,最主要其實係驚阿媽打我⋯我每次諗番起都極度後悔,冇去見阿爺最後一面⋯我以家打番出黎都忍唔住流淚⋯

後來一路大,先睇清其實有問題嗰個係我阿媽,老豆當年或者都有對阿媽唔住,但衰啲咁講,俾著我係佢都頂唔住阿媽!後來輾轉到大學,我轉去跟老豆住,但多年冇相處過,住埋都係唔掂,大家都好爆!於是我一搵到嘢做就搬咗出黎。

直到而家,都三十幾歲人,呢幾年我同細佬都對老豆好好,因工作忙未必可以成日見,但早前老豆有病,我地都同佢睇醫生,佢又會黎探我兩個細路。尤其我細佬,出世冇耐就離婚,細個基本上只係見過老豆幾次,本身對佢都冇乜感情,但到佢都讀大學,出黎做嘢,終於好似我咁,願意多啲搵老豆,了解吓佢。

俾啲耐性,唔理個女有冇回應,照樣 send msg 關心佢。而家有手機已經好好多,以前我老豆真係可以完全搵唔到我地架。我好記得,十幾歲時搵番老豆,上去佢屋企,佢竟然仲留住當年我細個沖涼個盆!嗰時我先知,老豆唔係好似阿媽咁講,完全唔理我地。而且,佢仲一直俾錢我阿媽,俾到今時今日!而家我最敬重佢!你 keep 住搵個女,佢而家青少年期,唔理你係好正常,但願佢大咗會明白你嘅心意!唔好放棄!

大茄    發表於 17-6-22 22:06

洋房

tammy2008 發表於 17-6-13 13:04
有時孩子同父母親不親, 除了緣份外還要講父母有沒有用心建立過感情, 由其做父親角色的, 會覺得自己每天辛苦 ...

非常同意你所講,男人經常把工作累做藉口,家中大小事務就好像不關他們的事,莫非這就是做人老公做人父親的責任,如果是,他們這份工真的容易做!

男爵府

到小學後 ...

終於明白你有時會咁down, 咁感觸,一切皆是緣

大宅

到小學後 ...
加油!

珍珠宮

開心吸收勳章

anidacat 發表於 17-6-13 14:44
唔知你同你老婆點解離婚?如果唔係你對唔住老婆的話,我諗囡囡大個啲有機會同你近番啲。

見到你嘅故事, ...

其實我嘅往事响BK講過好多次,都唔想多提了!

我而家就係仲有呢一份堅持,生活先叫有啲向前嘅意義,我明白過去追唔返,我個女嘅成長我亦MISS咗好多,幼稚園,小學嘅畢業禮我冇份出席,唯有寄望中學大學甚至佢結婚,亦希望佢明白爸爸一直都等緊佢。

我記得我曾經寫過好多冇SEND出去嘅訊息,寫嗰陣都係一字一淚咁,個心好噏,但有時又怕影響,亦有好多我同佢媽咪嘅事唔可以寫,好似有理說不清,所以唯有吞返落肚,寫完又DELETE。

或者有一日,當我囡囡結婚都唔叫我時,我會好自然咁死心都唔定!

珍珠宮

開心吸收勳章

tasa 發表於 17-6-13 15:24
終於明白你有時會咁down, 咁感觸,一切皆是緣

所以盡量俾自己忙,冇空閒時間,時間自然會過得快啲。

珍珠宮

開心吸收勳章

chelsealam 發表於 17-6-13 15:28
加油!

THANKS

水晶宮

wing1388 發表於 17-6-13 17:15

我而家就係仲有呢一份堅持,生活先叫有啲向前嘅意義,我明 ...

青春期其實唔難哄,有時可以買吓禮物俾佢....當然可能有人覺得我行銀彈政策好 CHEAP, 但女仔, 仲要係青春期, 除咗物資之外咪同佢地講心, 千期咪同佢講阿爸點掛住你好想見到你, 即9秒9 DEL 你架....

不過你預咗呢條係慢慢長路, 做咗或者會有用, 但咩都唔做就一定會無

有時同佢講有咩人蝦你你要同我講, 阿爸一定會幫你出頭, 爸爸就係要來咁用, 老土都要講....

珍珠宮

開心吸收勳章

tammy2008 發表於 17-6-13 17:52
青春期其實唔難哄,有時可以買吓禮物俾佢....當然可能人覺得我行銀彈政策好 CHEAP, 但女仔, 仲要係青春期, ...

我同佢講過,如果拍拖唔緊要,不過要俾爸爸逗下個男仔先!

tammy2008    發表於 17-6-13 17:58

男爵府

ChanMountain 發表於 17-6-13 07:34
回覆 cedarcone 的帖子

如果你是有選擇之下離開,同我個情況一樣,我估有第三者,或曾經出現過第三者⋯ ...
大家不一樣 !

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

wing1388 發表於 17-6-13 17:15

我而家就係仲有呢一份堅持,生活先叫有啲向前嘅意義,我明 ...
女仔青春期收收埋埋唔理父母唔出奇,你唔需要太感觸,

等佢大D出來社會做野,見多D人就會識諗。
平日多D約佢食好野,
同佢shopping。
如果夠年齡,介紹暑期工或實習工作俾佢,
你係介紹人,佢自然要主動多聯絡你。

珍珠宮

開心吸收勳章

soso1227 發表於 17-6-13 18:27
女仔青春期收收埋埋唔理父母唔出奇,你唔需要太感觸,

等佢大D出來社會做野,見多D人就會識諗。

唉⋯⋯而家好難約,好似一個好難追嘅女仔一樣,要同朋友,同學,親戚,學校⋯⋯爭quota咁⋯⋯

大宅

開心吸收勳章

到小學後 ...
加油, 總有一日會明白你心意
平淡是福

首頁
12345...6

尾頁

跳至