時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

mandy952 發表於 17-6-15 13:03
你好彩姐

可以咁講好彩,記得八九十年代台灣經濟起飛,在香港及大陸工作接觸到台灣人,非常粗魯,財大氣粗, 惹人討厭,幾年前一次台灣旅遊,台灣人好像進步多了。

禁止訪問

大宅

agnesbee 發表於 17-6-15 13:44
响香港,我個仔小學生銀包,留咗响綠Van,只係有八達通加百零蚊現金,屍骸都揾唔番另一次好啲,拎 ...

哈哈哈!去年我小女與朋友仔在歡樂天地玩,錢包放在遊戲機上,忘記拿走,轉頭錢包已被人偷了,錢包內只有三十元及身份證,回鄉證,學生證,八達通,原本唸住可能是小朋友做佢攞完錢,其他證件連錢包放垃圾桶,如果找到我就算,不打算報警,當然揾唔到,最後報警處理,閉路電視看見是一中年女人偷去,約二十日收到警署回覆已拉人及上庭,罰了三千元。連小朋友錢包都唔放過,

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cycysuper 發表於 17-6-15 11:09
可能未認真接觸到台灣人,未知台灣人素質,只是上次同家人去台灣旅遊,家人在的士掉了錢包,有去警署報失 ...

幾年前我喺大埔執到隻天梭碎鑽腕錶價值 $16,500, 我交咗去警署。

舊年中秋我又喺的士執到 iPhone,
都比返物主。

點解要睇少香港人?

大宅

香港人成日就用香港份薪金係台灣好好使就單一咁覺得台灣好。
但係想想大學生都係搵6000蚊人工,咁係台灣點夠用?
有左所謂民主,但係損失經濟,無哂動力,d老闆搬走哂到大陸,香港投資~
仲有,台灣食物本身就唔健康,仲要唔係好安全。
d老闆為左賺多d,都用劣質原料~
起樓用膠桶,地下煤氣爆炸
打風,落雨,地震

伯爵府

沙崙玫瑰 發表於 17-6-15 13:52
很多香港人的質素是比台灣人低。但台灣新ㄧ代和香港新ㄧ代ㄧ般真係好差。
大陸新ㄧ代反而較好。
...

同意

子爵府

朋友曾有移民台灣的打算,但她一家有次到台湾旅遊後即改變初衷,那次她遇到同志大遊行,穿著短小內褲的肌肉猛男走在街上,身上綁着的繩子疑似成人的SM性用具,身上印上同志成人書刋的logo和網站,又見到有些同志拿着彩虹棍子裝上一個個的假的男性生殖器,另一边在街上,見到警察在維持秩序的同時,旁边女和女的在kiss, 男的穿上女服和另一男的正在對方身上全身撫摸的kiss到醉生夢死,旁若無人,朋友說她像正在看成人电影一樣,不堪入目。當時街上有很多台湾民眾來支持,有年青人,有父母帶年幼子女來,他們其中有些還是教育界的,也有政府官員和議員,朋友說看來蔡英文政府也支持這些同志運動。

看完這些,有子女的你們,敢不敢移民台灣?

伯爵府

ian723 發表於 17-6-15 17:50
幾年前我喺大埔執到隻天梭碎鑽腕錶價值 $16,500, 我交咗去警署。

舊年中秋我又喺的士執到 iPhone,

妳是一個好人但香港唔係人人好似妳咁

男爵府

回覆樓主:

撇開政治 ,其實冇理由有一個先進嘅地方,移民去一個落後嘅地方, 至少我覺得無理由 !飛機都會撞天橋 ,沖沖下涼又話會畀個電熱水爐焗死, 呢啲情節喺 現今嘅 香港唔會發生 囉!
M@ggie :-D

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

沙崙玫瑰 發表於 17-6-15 13:43
教小學生多p,雜交,變性

OMG

琥珀宮

台灣仲有貪污。

唔好以為遇上一個兩個路不拾遺嘅人就以為全國都係好人,我朋

友係淡水買咗間屋,揀樓高四層,有三伙人,冇煤氣靠石油氣,

有次有個男人送完石油氣後,後來朋友發現唔見咗銀包裡嘅錢,

佢相信係送石油氣嚟的工人偷咗。佢住果區係中上區,樓上有

個醫生住係度,一個咁嘅區,仲要靠石油氣,落後得很。

香港都同樣有貪心及有路不拾遺嘅人,我同事幾年前都執到個

iphone無條件俾返對方。

台灣係我心目中同大陸差唔多,旅行都唔喜歡去,莫講話住。

伯爵府

KCWO 發表於 17-6-16 09:57
朋友曾有移民台灣的打算,但她一家有次到台湾旅遊後即改變初衷,那次她遇到同志大遊行,穿著短小內褲的肌肉 ...

男爵府

金瑪姬 發表於 17-6-16 17:01
撇開政治 ,其實冇理由有一個先進嘅地方,移民去一個落後嘅地方, 至少我覺得無理由 !飛機都會撞天橋 ,沖 ...
"撇開政治 ,其實冇理由有一個先進嘅地方,移民去一個落後嘅地方"

完全同意. 加上睇番呢幾年(由2012開始),TW的政治比HK更早倒退. 我很喜歡睇TW D新聞及時事節目,真的可以當笑話嚟睇.

我住種花家

水晶宮

金瑪姬 發表於 17-6-16 17:01
撇開政治 ,其實冇理由有一個先進嘅地方,移民去一個落後嘅地方, 至少我覺得無理由 !飛機都會撞天橋 ,沖 ...

絕對同意

桃園機場防漏水新招 報到櫃台頂擺水桶
http://hk.on.cc/tw/bkn/cnt/news/20170616/bkntw-20170616173326681-0616_04011_001.html

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真心冇興趣移去台灣,連去玩我都覺得麻麻哋,只係接觸到的台灣人暫時還不錯,僅此而已

伯爵府

開心吸收勳章

agnesbee 發表於 17-6-15 13:44
响香港,我個仔小學生銀包,留咗响綠Van,只係有八達通加百零蚊現金,屍骸都揾唔番另一次好啲,拎 ...

我老公執到銀包,也有找回事主比番佢。

個別例子姐~

珍珠宮

KCWO 發表於 17-6-16 09:57
朋友曾有移民台灣的打算,但她一家有次到台湾旅遊後即改變初衷,那次她遇到同志大遊行,穿著短小內褲的肌肉 ...

台灣已經通過同性婚姻合法化,將會成為亞洲同性戀人的天堂,該等人士以後要移民台灣也簡單得多,無需投資移民。

伯爵府

平平常常 發表於 17-6-21 22:22
台灣已經通過同性婚姻合法化,將會成為亞洲同性戀人的天堂,該等人士以後要移民台灣也簡單得多,無需投資 ...

黃色垃圾議員同偽人快去移民

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至