心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自問係好租客,租用一間商舖七年,第一、二期約二死一生,都完成!到第三期業主又話要加租,我話能力負責不起,希望凍租或啟量減租,若加就交還算了,其實每次生死約都加,到最終傾得一年死約,業主備註內容租金35000,首6個月每月減免4200,7-12個月就酌情調整,此備註存灰色地帶,減免後4200,其實係凍租的租金金額,即今期頭6個月賬面上沒加我,到第6個月尾,我曾至電業主,希望確認酌情後租金,固網電話已停用,聯絡不上,我又繼續交跟前6月的同樣金額,直至合約最後一天才收到電話,說今天係完約,租金會不同,我提出可否給多三個月清貨期,業主口頭說可以,誰不知在無租約期的第一天,就收到電話通知,我係要付新租金的金額,當然我話昨天你又吾講明,理應也要有一個月通知期給我!最後說話就係你今日就是新租
到第八日,收到業主信件,晴天霹靂,他在沒有通知情況下,追收我尾6個月價金差額兼沒有合約下的新租金,第二天就貼上土地審裁處發出的門口紙,我也即時反對,到審理結果,因酌情調整字眼含灰色地帶,沒有明確訂明租金銀碼,所以備註項目無效,歸於合約上的原定租金,還需付上800元訟費!
尤於官判,我只可無奈接受,只想快解決!業主要求5月31日收舖,我亦同意!多付一個月零11天租金給他,當天就執到乾乾淨淨交還!
業主聲稱不會交收對數,不會簽收鎖鑰,他只來周圍看過攞了鎖就走了,一週後會有裝修公司來驗收,之後佢會通知我!

子爵府

回覆樓主

昨天收到清單一張,業主話我毁壞了牆壁需拆除及更新費用11700,另清理牆壁垃圾費用1800,現在我反欠他錢,我根本沒有毀壞它!我又不識法律,他往往就說叫我問法庭,現在氣頂到上頭頂!
容許我在此抒發一下!

大宅

chowbbhk 發表於 17-6-15 23:32
昨天收到清單一張,業主話我毁壞了牆壁需拆除及更新費用11700,另清理牆壁垃圾費用1800,現在我反欠他錢, ...

一定要small claim.業主..

子爵府

Eva3196 發表於 17-6-16 11:07
一定要small claim.業主..

會呀!我也準備往 小額錢債處申請,申索業主退回按金餘額,由第三者公平處理

男爵府

回覆樓主

咁無良,因住收尾......

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

昨天收到清單一張,業主話我毁壞了牆壁需拆除及更新費用11700,另清理牆壁垃圾費用1800,現在我反欠他錢, ...
呢的業主可能未曾見過的租霸,幾時到期早二至三個月唔交租,由得佢到時早的搬走的野,條KEY咪落出街頭垃圾桶.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chowbbhk 發表於 17-6-16 12:17
會呀!我也準備往 小額錢債處申請,申索業主退回按金餘額,由第三者公平處理
...
唔好再交租比佢喇,再小小額錢債處申請,等待佢做重好,因手續好煩悶.

珊瑚宮

唔使理佢,電話唔好聽,WHATSAPP唔好回應佢,話你知要做6-7個月先排到期先上.

子爵府

20150618bb 發表於 17-6-19 12:53
唔好再交租比佢喇,再小小額錢債處申請,等待佢做重好,因手續好煩悶.

已去小額錢債處申請追討按金尾數,排期七月中處理,到時睇吓個無良業主仲要有幾多項無理反索償,自己做好租客本分,但有冇天理真係唔知!只覺得一件簡單事情點解要擾攘咁耐!

子爵府

20150618bb 發表於 17-6-19 12:57
唔使理佢,電話唔好聽,WHATSAPP唔好回應佢,話你知要做6-7個月先排到期先上.

我都有你建議的想法,不再作與業主溝通,免煩!

珊瑚宮

chowbbhk 發表於 17-6-19 13:14
我都有你建議的想法,不再作與業主溝通,免煩!高招

珊瑚宮

chowbbhk 發表於 17-6-19 13:06
已去小額錢債處申請追討按金尾數,排期七月中處理,到時睇吓個無良業主仲要有幾多項無理反索償,自己做好 ...

禁止訪問

大宅

回覆 chowbbhk 的帖子

你可找找民政處,免費義務律師問清楚去追訴.

子爵府

tsun319 發表於 18-6-3 10:46
回覆 chowbbhk 的帖子

你可找找民政處,免費義務律師問清楚去追訴.

我有去民政署救法律咨詢,但上庭仲快過見民政署義務律師,土地審裁署案件亦審完,6年內業主有權追討,我需交回租金差額
但按金餘數業主至今足一年都不肯退回,我亦向小額錢債審裁處申請控告業主,但他又反追討我,事情繞讓一年,上庭亦好幾次,下月應該有判決!
多謝你們的意見!(emoji)(emoji)

子爵府

chowbbhk 發表於 18-6-3 11:04
我有去民政署救法律咨詢,但上庭仲快過見民政署義務律師,土地審裁署案件亦審完,6年內業主有權追討,我需 ...

陰功,祝福你
困擾左咁耐終於有判決

呢個業主真係好衰

子爵府

Natalie625 發表於 18-6-3 16:30
陰功,祝福你
困擾左咁耐終於有判決

多謝祝福!都快到尾聲,人在做、天在看!要做的自己已做好,遇著業主婆交比美國回流計劃多多的變態佬管理,自己吾好彩,相反咪當自己上一課(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至