樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇前輩申請過因為問房協佢又問呢樣答第二樣
我想知道係唔係老爺奶奶住緊嗰度我就只可以申請嗰度?可唔可以一齊申請去第二區架因為我呢一區得兩座係出租單位
係咪可以自己決定要一間大嘅定係分兩間細嘅?定係房協決定比一間來定兩間?

複式洋房

回覆樓主:

其實姐系房委甘分户。
我當時係結婚入名,之后就申請代同堂。
等左一年左右有屋分比我地,當時主任都有問一要一間屋定同99一齊住大屋。我當然話要二間屋啦。另外你話想搬第二地區的話係可以,但問題你5會知要等幾耐,原區搬的話小朋友所有野五洗煩轉校

別墅

yhy088 發表於 18-1-14 11:53
其實姐系房委甘分户。
等左一年左右有屋分比我地,當時主任都有問一 ...

一年就有啦好快啊咁請問你係邊一區啊?因為我老爺奶奶住嗰度得一幢係出租,所以可能有排等呀

複式洋房

回覆樓主:

土瓜灣樂民新村,同區仲有家維村。

複式洋房

yhy088 發表於 18-1-14 11:53
其實姐系房委甘分户。
等左一年左右有屋分比我地,當時主任都有問一 ...

仲有分户?一年申請到真係好開心,想請教係點?

複式洋房

steven_0111 發表於 18-1-19 02:08
仲有分户?一年申請到真係好開心,想請教係點?

佢叫三代同堂,你落辦事處問下仲有冇。

大宅

我都申請了,唔知等幾耐?請問有沒有人申請了,可以分享吓大家進度

複式洋房

我12年申請, 而家已經六年幾. 就黎7年!!開頭都有追問下進度, 而家就少左問, 因為已經知道佢個玩法!!

同大家分享下:
只要係三代同堂就可以申請, 但在所有申請入面, 佢都會分三個level, 按level再分配;

level1, 被強行調遷既將被獲最先分配

level2, 就係人均佔有面積少於35平方尺既住戶, 既係擠方戶, 獲優先分配

level3, 就係普普通通三代同堂既申請用戶, 一般要等10 - 20 年不等, 因為成日俾level2 或 level1 插隊;

所以各位巴打c打, 祝大家好運!!!

首頁

尾頁

跳至