自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

peppep2012 發表於 17-6-18 01:12
佢可以行 visa 457.
只要有公司肯請佢而職業係on the STSOL. 可番3 年做 temp, 但無移民path
投資移民<----同父母住公屋, 冇甘富貴 ~~

子爵府

回覆樓主:

識一個女仔自細由大陸來港,佢好介意自己身形同鄉音,一直希望同外國人拍拖。喺香港努力搵途徑,三個男友都係外國人。最後去完working hoilday 識到個歐洲人,佢講到明,無論用咩辦法,佢都一定要留喺歐洲。而家佢成功了,個男嘅走唔甩。

公爵府

留毛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

肯同佢ons 既人有幾多會認真去拍拖結婚。聽過有jm 成功,但有幾多人咁幸運。

大宅

只要有公司肯請佢而職業係on the STSOL. 可番3 年做 temp, 但無移民path

457工作簽證今年已廢除

水晶宮

Gi-leung 發表於 17-6-17 22:11
可能樓主朋友連ETA都唔知要申請

我都想講呢樣
天空之城, 快樂之地

男爵府

sillykaka 發表於 17-6-17 23:30
白癡一問,原機遣返使唔使俾機票錢?

就係怕萬一入唔到境要遣返,所以航空公司一定要個客有回程機票先載,如果個客張機票萬一無效,例如過晒期,航空公司要負責送佢番去,基本上張機票梗係要個客自己俾,但係如果個客無錢,航空公司就要孭,所以點解要有回程機票先chk in到囉!

水晶宮

LedTV 發表於 17-6-18 00:54
Working visa 去澳州然後留低住埋嫁埋

識3個女性朋友

以前都對中外婚姻好奇,因為睇得少。衣家身處當地,睇太多,不能說全部,但真正好的婚姻⋯⋯好少。

身邊真正適婚年紀,年輕好樣有學歷有好工作有些家底的白人男性,清一色全部揾返白人配偶,有些條件的白人同中國人一樣講門當戶對。
淨低基層或離婚喪偶就好多同亞洲女人結婚同居解決生活需要,睇佢地朋友圈facebook係好幸福生活環境一流,但真正係佢地身邊就睇到好多問題。
重申,不是全部⋯⋯
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

鼓勵佢去, 繼續update我地搞成點

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-17 22:31
我都唸緊,單身女仔拎單程機票,有機會體驗原機譴返
我表妹黎英國試過,我仲問佢,早機到,晚機返,好無玩?

航空公司仲係會收番個程機票錢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無知真係好可怕,你朋友打算幾時出發?

伯爵府

回覆樓主

由佢啦,四月大改革移民政策後要拎澳洲身分難左好多,當空姐傻左俾佢呢個又唔係 pr 又唔係 citizen 既人拎單程機票上到機佢都係得個磨字,磨夠 visa 唔肯走黑埋仲好,捉到踢走 5 年內唔可以再用任何 visa 入境

叫佢去老美啦,果邊對黑市居民好好多,不過唔知而家侵侵當家係未仲係咁玩法
優悠在澳洲

伯爵府

leehimhim 發表於 17-6-18 03:29
457工作簽證今年已廢除

我覺得呢次真係做得好,斷左呢個 visa 等班人唔好再混水摸魚

入籍條件難度大大提昇又係一件大好事,以後唔會再有講英文講到一舊舊 / 唔認同澳洲價值觀既人可以拎 citizenship 同人講自己係澳洲人

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無身分但單程機票應該連香港境都未出到

就算比佢去到,搵到工先算啦,請人前一定會問係hold咩visa,唔通同人講係黑市居民
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

457剛剛廢除左喇
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

becky_green 發表於 17-6-17 21:34
我朋友.女, 29歲,做文員,HK人, 住公屋,有父母供養,未去過外國 , 成日扮ABC,同鬼老ONS, 可是仍然單 ...

買單程機票海關唔會比佢入境

翡翠宮

sillykaka 發表於 17-6-17 23:30
白癡一問,原機遣返使唔使俾機票錢?

要睇張回程,如果無回程就會要佢買,或者個人打電話比親戚朋友,叫佢地比錢買,如果都無航空公司都要比佢返去。同埋有原機遣返航空公司係要罰錢,所以航空公司會check得好緊

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

公爵府

becky_green 發表於 17-6-17 21:58
無知一問,可以當地公司幫做她working visa ma (if she can find a office job) ? jus like HK住超過7 年 ...

講真唔係間間公司都肯幫你做.因為公司要俾幾多錢架.
會計或寫字樓工, 澳洲大把留學生, 唔洗幫佢做working visa啦.

伯爵府

熱血金章 大廚勳章

Umelee 發表於 17-6-17 23:30

大約兩年前開始,悉尼入境簡單好多了!一落機,右邊已經有十 ...

呢啲機只係俾 Australian Passport Holder 用。其他國家不適用。

公爵府

Umelee 發表於 17-6-17 23:30

大約兩年前開始,悉尼入境簡單好多了!一落機,右邊已經有十 ...

自助的唔係俾澳洲公民咩?
我同小朋友都用唔到

首頁
45678...14

尾頁

跳至