自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

Piglet豬仔 發表於 17-6-19 14:23
同事個女上到中一又係check到要戴架,中學生梗係唔想戴,於是乎佢帶佢去睇脊醫,醫生話可以糾正番唔使戴架 ...
要改姿勢談何容易 ! 最好最好有個架, 兩手準備好D

珍珠宮

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:14
我真好擔心,連自己都忍唔住喊咗出黎。我老公話我,唔應該喊,但我忍唔倒
...

, 我第一次見醫生都有D想喊, 反而亞女好鎮定

男爵府

馬騮狗 發表於 17-6-19 13:30
妳當時有無喊?

都有!不過冇係囡囡面前喊!俾多D正能量佢!佢諗負面時,幫佢諗得正面D!我有時同囡囡講,佢帶架時,好似super woman! 佢又笑番!加油加油

子爵府

馬騮狗 發表於 17-6-19 12:54
今日去完大口環見醫生,阿女知道要戴架。當場爆喊(佢之前已經知道要戴,當時亦好勇敢話,戴架都無辨法,又 ...

記得有個親戚個女都係咁,戴咗好幾年,依家身體好好仲做咗媽媽!加油呀!

男爵府

ironmanmama 發表於 17-6-19 16:41
記得有個親戚個女都係咁,戴咗好幾年,依家身體好好仲做咗媽媽!加油呀!
...

多謝大家,我同囡囡會努力呀!

侯爵府

好媽媽勳章

我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎!

男爵府

小師妹 發表於 17-6-19 16:57
我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎! ...

可Pm俾我嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

馬騮狗 發表於 17-6-19 16:59
可Pm俾我嗎?
Pls check pm

大宅

我仔S彎15度,搵中醫針灸做咗三個療程(三個月)已見效,現只7度,我見有好多青少年都係搵佢醫脊柱側彎! ...

可話我知嗎? Thx

伯爵府

2018母親節勳章

大口環肯做嘢,一定要勸亞囡合作。

我囡初發現S型,2x度,大口環一直話佢係borderline,「已經接近完成發育」,「應該唔會惡化」,幾年間乜都冇做,只係照X光,雖然度數每次都有增加,但係次次都同我講「誤差」。

好啦,4月覆診,已到50度,醫生即時話要約期做手術。我哋完全冇心理準備,諗住同C6傾傾先,約一星期後覆診,諗住到時再問清楚。點知覆診時個E生話唔洗做手術,仲講明以後會少D覆診!

佢今次除咗同我講「誤差」,仲講多樣嘢,叫「趨勢」,佢話睇亞囡呢幾年嘅趨勢,應該唔會有事!我問佢將來會影響內臓、腰骨痛嗰D,佢話唔會,仲話做唔做手術完全只係外觀嘅問題!

佢係E生,我唔係,佢哋鍾意點講就點講,一時就「誤差」,一時就「趨勢」,總之佢決定唔做就唔做!

我超後悔,後悔當年冇同亞囡睇私家E生!就算貴,都好過而家咁,我覺得我害咗佢!
今日睇私家已經冇用,私家話呢D手術全香港係大口環最好,叫我返大口環睇....。
無助!無奈!

唔好意思,離咗題,俾個位我呻下、喊下....。

伯爵府

想知道係邊?

大宅

好媽媽勳章

etoile 發表於 17-6-19 17:35

我囡初發現S型,2x度,大口環一直話佢係borderline,「已經接近完成發 ...
你囡囡幾大?
囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

珍珠宮

回覆樓主:

看多幾位医生好D

子爵府

我囡初發現S型,2x度,大口環一直話佢係borderline,「已經接近完成發 ...

揾呢度jm介紹既中醫試下!加油咪放棄!

珍珠宮

吾洗傷心, 就算大人都可以改善, 只要有恆心- 另你可以試下施羅特運動- 據說60歲都有效, 都可以做私家架,帶下看下有無改善

男爵府

angiehouse 發表於 17-6-19 17:55
吾洗傷心, 就算大人都可以改善, 只要有恆心- 另你可以試下施羅特運動- 據說60歲都有效, 都可以做私家架,帶 ...

係咩運動黎架?

子爵府

回覆樓主:

想問點發現小朋友有問題? 我嗰個又係個頭烏好低,成日提住都仲係,好怕佢有問題
一個舊會員新嘅秘密身份, 哈哈!

男爵府

哈利媽 發表於 17-6-19 18:40
想問點發現小朋友有問題? 我嗰個又係個頭烏好低,成日提住都仲係,好怕佢有問題
...

學童保健,五年班就會檢查

大宅

其實外觀唔係最重要既問題,如果惡化左其實係會壓住d内臟,如果做左手術就可以避免尼樣野,如果已經30歲以上,醫院應該唔會比你做手術,如果嚴重既話,發育時期都可以做手術了
ps: 本人係威爾斯做過尼個手術

珍珠宮

馬騮狗 發表於 17-6-19 18:35
係咩運動黎架?
你GOOGLE 下,了解下

不過醫院都會提供四堂物理治療的

首頁
12345...19

尾頁

跳至