自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018母親節勳章

大口環肯做嘢,一定要勸亞囡合作。

我囡初發現S型,2x度,大口環一直話佢係borderline,「已經接近完成發育」,「應該唔會惡化」,幾年間乜都冇做,只係照X光,雖然度數每次都有增加,但係次次都同我講「誤差」。

好啦,4月覆診,已到50度,醫生即時話要約期做手術。我哋完全冇心理準備,諗住同C6傾傾先,約一星期後覆診,諗住到時再問清楚。點知覆診時個E生話唔洗做手術,仲講明以後會少D覆診!

佢今次除咗同我講「誤差」,仲講多樣嘢,叫「趨勢」,佢話睇亞囡呢幾年嘅趨勢,應該唔會有事!我問佢將來會影響內臓、腰骨痛嗰D,佢話唔會,仲話做唔做手術完全只係外觀嘅問題!

佢係E生,我唔係,佢哋鍾意點講就點講,一時就「誤差」,一時就「趨勢」,總之佢決定唔做就唔做!

我超後悔,後悔當年冇同亞囡睇私家E生!就算貴,都好過而家咁,我覺得我害咗佢!
今日睇私家已經冇用,私家話呢D手術全香港係大口環最好,叫我返大口環睇....。
無助!無奈!

唔好意思,離咗題,俾個位我呻下、喊下....。

伯爵府

2018母親節勳章

KMY 發表於 17-6-19 17:44
你囡囡幾大?
今年18。我估大口環想踢佢去聯網E院。

伯爵府

2018母親節勳章

ironmanmama 發表於 17-6-19 17:52
揾呢度jm介紹既中醫試下!加油咪放棄!
佢做過推拿,效用唔大。
針灸點可以令彎咗嘅骨變返冇咁彎?我唔明。

伯爵府

2018母親節勳章

angiehouse 發表於 17-6-19 17:55
吾洗傷心, 就算大人都可以改善, 只要有恆心- 另你可以試下施羅特運動- 據說60歲都有效, 都可以做私家架,帶 ...
多謝介紹,會去研究下。
唔可以靠政府,只可以靠自己!

伯爵府

2018母親節勳章

cykcyki 發表於 17-6-19 19:08
其實外觀唔係最重要既問題,如果惡化左其實係會壓住d内臟,如果做左手術就可以避免尼樣野,如果已經30歲以 ...
呢個我知,之前幾個E生都係咁講,但4月覆診見嗰個就推翻曬佢同事之前講嘅嘢,同我講外觀。
分明係唔想幫我囡做手術而亂up個藉口!當時真係應該錄音!

伯爵府

2018母親節勳章

yanchi2 發表於 17-6-20 10:57
我個囡情況跟妳差唔多..
我囡依加15歲都係S型,依加個度數係.T4/23,T8/29,L2/19,呢3年都係沙田李嘉誠個度睇, ...
同聲一哭!
我唔知政府E院點計數,病人後生時幫佢哋做架做手術,E療成本雖然有,但係比起病人長大後先有事再睇骨科,到時咪一樣要E療成本!分分鐘成人骨科嘅E療成本更貴,至少康復慢D,住院耐D。

佢哋太短視,又分聯網爭資源,只知cut case,忘記咗係照顧病人,照顧一個有血有肉嘅生命。

伯爵府

2018母親節勳章

馬騮狗 發表於 17-6-20 18:25
我之前想book劉以正中醫,但好難book。亦因為中西醫問題,同我老公鬧交鬧到人都癲。佢一定要去大口環聽醫 ...
我囡有搵劉EC做推拿,可惜冇乜用!

伯爵府

2018母親節勳章

馬騮狗 發表於 17-6-20 19:08
睇劉以正中醫,妳睇咗幾耐?
大概半年。

伯爵府

2018母親節勳章

KMY 發表於 17-6-21 10:19
想問你囡囡這幾年有無唔舒服,呼吸順唔順?
暫時OK,但係將來骨質退化.....。

首頁

尾頁

跳至