自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Helenrexly 發表於 17-6-20 00:57
佢有佢講,你唔好出聲,我見我細佬係咁對我媽,所以我媽唔會喺佢面前講

而我媽每次講,可能我表現出好耐心 ...

点解d老一輩。講極都唔化。心結由得佢過去啦

男爵府

catjeffcat 發表於 17-6-20 09:57
其實老人家係想同我地溝通, 但又唔知講咩好,
咪將佢自己以前既事講你地知咁樣叫做同你地
溝通...... ...

唉~我老咗都係咁

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

由得佢講

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

FaflofaC9 發表於 17-6-20 10:20
我阿媽都係咁,可能到左咁上下年紀都只會諗過去,不過有d人都走左,其實再講都好無謂
...
佢最鐘意數佢老爺奶奶 (已經走左), 當然仲有佢老公(仲在生), 我亞爺亞嫲唔係最鍚我, 但都對我好好, 成日都有記掛住我特別係我去外國讀書既時候, 佢地人都走左咁多年, 我非常唔想成日聽到我亞媽數佢地, 有時一隻手掌拍唔響, 我亞媽都一定有野唔啱先會發生磨擦, 我當時仲細, 但係我懂性之後, 佢地並唔難相處, 所以好多時佢一開始數, 我就好不耐煩, 最終我一定STOP 佢, 我覺得佢愈講好似愈恨咁, 有時我諗佢會唔會將D 韓劇劇情加埋入去, 自己都亂哂籠, 總之話我衰女都好, 我只係想佢積返D 口德, 唔好再數D 先人啦!!!

男爵府

回覆樓主

只能繼續聽...不能駁咀

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

luckybaby2011 發表於 17-6-20 10:20
回覆 WChan 的帖子

其實我都好怕自己會變成咁。。。我都唔想聽,佢又發忟憎。
老人家無左自己生活圈子(可能D 朋友都走下一個走下又一個), 變成仔女係佢地唯一中心, 日常生活佢地真係無咩話題, 咪不停講以前, 我體諒既, 但真係唔想聽.

所以我老左一定會多D出去社區活動, 上多D 網, 保持自己對社會既認知, 同自我進步, 真心希望做得到, 唔好成為一個令人煩既老人家.

男爵府

amychan784 發表於 17-6-19 22:49
我同佢兩個人住 , 佢一心情唔好就重覆講以前既唔開心經歷 , 每個故仔我都聽過過百次 ..我知佢好深刻呢 d 經 ...
我阿媽都係咁,就算心情好都係一樣叫佢唔好講番幾十年前既野佢就會發脾氣
所以你都係接受吧啦,我好明白你感受,但無辦法
我試左幾十年都冇辦法

大宅

Liukut 發表於 17-6-20 12:14
点解d老一輩。講極都唔化。心結由得佢過去啦

其實我阿媽50幾歲,都仲好後生,我發覺阿媽級嘅人(我99)都係咁

C6 同我細佬一樣,一見佢地發作就唔出聲

呢味嘢好似風濕骨痛,久不久打風落雨就番發,無得斷尾

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Liukut 發表於 17-6-20 12:16
唉~我老咗都係咁
我媽成日都係咁架..... 同埋佢地記性差真係無講完又講....所以我都係 ee 鵝鵝咁認左佢, 跟住搵第二啲嘢講轉移下話題

子爵府

回覆樓主

我啲親戚都係咁,一圍枱食飯就想當年,最慘係講返由懂性開始到而家嘅事,成晚就不停講,發放負能量,係咁數自己親人點衰點衰,係我阿媽先睬佢聽佢講。

由得佢地講囉,我次次都話過左去就算,人都死埋都仲要數,仲要睇唔開,而家好咪得囉。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

WChan 發表於 17-6-20 12:36
老人家無左自己生活圈子(可能D 朋友都走下一個走下又一個), 變成仔女係佢地唯一中心, 日常生活佢地真係無咩 ...
絕對認同, 千萬不可以以仔女為生活中心點, 要與時並進,跟世界進步 .

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

咪由佢講囉,當佢唱歌

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

老人家係咁.....
女人: 講家婆如何差, 生仔女如何痛/易, 湊生仔做家務點辛苦, 心抱/女婿/孫.....
男人: 民國講到家下2017, 都仲係賭波賭馬
我當聽cctv
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

amychan784 發表於 17-6-19 22:49
我同佢兩個人住 , 佢一心情唔好就重覆講以前既唔開心經歷 , 每個故仔我都聽過過百次 ..我知佢好深刻呢 d 經 ...

有d老人家係咁,無計,只可以照聽唔好駁咀,講講下,就停

象牙宮

回覆樓主:

無佢咁好氣,自己對住幅牆講飽佢

男爵府

DonnieBB 發表於 17-6-19 23:04
你應該要學會靈魂出竅

呢個最work

珍珠宮

qqlun 發表於 17-6-20 08:18
認同,世界上最幸苦就系佢地,我地呢代就吾辛苦可以嘆世界,吹脹

係呀,成日都攞黎比,又話以前環境唔好,乜都冇而家乜都有喎,成日話以前食都食唔飽,真係無言……

男爵府

BREADWING 發表於 17-6-20 13:15
係呀,成日都攞黎比,又話以前環境唔好,乜都冇而家乜都有喎,成日話以前食都食唔飽,真係無言……
...

成日講舊'屎'

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆樓主:

我62先恐怖,不斷係咁loop點慘點勁,邊個邊個當年呃佢錢,當年自己點一個人擋住架車,鄉下啲人點衰………… 有時愈講會愈嬲愈大聲,之後仲發覺好多野根本係吹水,踩低人地,抬高自己,係咁抹黑人地,我地對被抹黑者防範時,又話我地唔可以諗到人地咁惡毒
我c6對足幾十年,有時唔醒水,你同佢撘咀講講下有咩唔順佢意就鬧人,(基本上無咩回覆係順佢意),之後就變鬧交
我初初都會應下佢,但發現跟本講咩佢都跟本唔順意,初初“嗯,係,哦“,依架免得過都唔會同佢講野,費事中地雷

首頁

尾頁

跳至