少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女突然不停要求要養寵物,例如:倉鼠、兔仔、刺蝟等,我已經拒絕咗好多次,我講明我真心害怕呢哋小動物,又大陣味加上無地方養,同埋真係要諗清楚,寵物唔係玩具,要照顧㗎!但阿女佢仍然唔死心,日日都要提,搞到大家吵架而又不歡而散,好累,唔識點同佢溝通。

子爵府

親子王國15週年勳章

養魚/龜 ok 嗎?呢兩個都係 maintenance 低嘅動物,唔需要你摸佢、陪佢玩,買個細細地嘅魚缸同濾水器就得,一日餵兩次,又唔會有味。我補習 d 學生無論屋企大少,都可以養到,唔會霸佔好多位。

我明嘅,我以前都好想好想養小動物,但係阿媽好討厭動物,甚至係我幾歲果陣當面捏死左條我係嘉年華贏翻黎嘅金魚,警告我屋企唔準有寵物。不過我覺得同動物鏟屎好麻煩同埋佢死左我會好傷心,所以放棄。

你或者可以坦白講,你唔鍾意/怕小動物,如果佢地係屋企,你會好唔開心,屋企地方細,寵物要跑要玩,咁細個屋企,隻動物唔會住得開心(畀去上網睇下一隻動物需要幾大空間),如果養倉鼠、刺蝟,有小朋友試過唔小心畀呢 d 動物咬到,結果過敏搶救無效。同埋話畀女女聽,一隻動物壽命幾多(倉鼠得 2-3 年命)佢地咁快死你會好傷心。同埋你一翻左學,爸爸媽媽翻工,邊個去陪隻寵物?你要佢等你半日,中間又冇得食飯(誇大以下),隻寵物唔會開心。

再唔係,就出欺騙手段,就係話「我地呢層樓買/租果陣,講左唔可以養寵物,畀人發現就會唔畀我地住,同埋會攞隻寵物去人道毀滅。」不過呢招要睇下你個女有幾醒同埋幾大個。

大宅

1998Ruby1998 發表於 17-6-20 23:50
養魚/龜 ok 嗎?呢兩個都係 maintenance 低嘅動物,唔需要你摸佢、陪佢玩,買個細細地嘅魚缸同濾水器就得, ...

多謝你詳細意見。其實佢爹地已經養咗魚啦!加上最近又養咗鸚鵡,佢就話點解爹地可以養佢唔可以,爹地因爲工作壓力大之前又做過大手術,我見佢好鍾意鸚鵡,想佢減壓所以勉強接受養鸚鵡,但無諗過個女咬住呢點唔放,我唔想吵影響母女間感情,已經同佢講唔好再提,佢可能見好朋友養所以想一齊做。

珍珠宮

你話自己精神吾好, 吾可以照顧甘多小動物, 等你精神好D再同佢傾, 我想一段時間後佢吾會再提, 好多小朋友只系三分鐘熱度

男爵府

Iris-Lo 發表於 17-6-20 22:37
阿女突然不停要求要養寵物,例如:倉鼠、兔仔、刺蝟等,我已經拒絕咗好多次,我講明我真心害怕呢哋小動物, ...

你咪比佢養law, 唔好同個女嘈。
倉鼠只需要一個箱仔。你正面D諗,点解覚得阿女連倉鼠都撹唔掂,要你煩呢?

大宅

angiehouse 發表於 17-6-21 08:28
你話自己精神吾好, 吾可以照顧甘多小動物, 等你精神好D再同佢傾, 我想一段時間後佢吾會再提, 好多小朋友只 ...

多謝意見,我就係知佢份人三分鐘熱度,但寵物有生命㗎,照顧唔到就唔好養。

大宅

emmafish 發表於 17-6-21 09:27
你咪比佢養law, 唔好同個女嘈。
倉鼠只需要一個箱仔。你正面D諗,点解覚得阿女連倉鼠都撹唔掂,要你煩呢? ...

多謝意見,我好驚呢類寵物,我亦講咗俾阿女知,但佢死心不惜。

珍珠宮

收養之前真系要三思

男爵府

Iris-Lo 發表於 17-6-21 10:45
多謝意見,我好驚呢類寵物,我亦講咗俾阿女知,但佢死心不惜。

青春期嘅子女其實唔明阿媽仲乜要驚,有乜好驚,所以佢唔会理你的原因而繼續要求。
你同佢再商量吓有什麼小動物大家都可以接受?

大宅

同我女一樣, 佢同學養倉鼠, 佢又話要養..佢仲同我講,唔使錢買, 佢同學比, 連箱..

我話無地方養, 佢就同細佬一齊話唔要玩具,清咗枱一面野, 就ok.

我梗知佢倆3分鐘...所以我比較衰d , 同佢講, 間屋係我同daddy , 我地只養你地, 無多餘錢同時間照顧其他野...所以你地真係好想養, 就要等你地大個, 自己買屋,搬出去住, 你地到時想養咩,我都ok ..養馬都得, 只要你地自己有能力...

佢地係9唔9又問, 我都係甘答...而家暫時無問啦....

複式洋房

emmafish 發表於 17-6-21 13:42
青春期嘅子女其實唔明阿媽仲乜要驚,有乜好驚,所以佢唔会理你的原因而繼續要求。
你同佢再商量吓有什麼小 ...
agree

首頁

尾頁

跳至