想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天收到消息Day6 餘下兩個胚胎停止發育,不能雪胎了但本人不明白,如果要雪胎的話是不是要等到day7??
為什麼不早幾天雪?
早知就全放鮮胎算了

大宅

Terry1124 發表於 17-6-22 10:47
昨天收到消息Day6 餘下兩個胚胎停止發育,不能雪胎了但本人不明白,如果要雪胎的話是不是要等到day7??
為 ...

一般day3,day5雪,會養到day6一般是見day5時胚胎發展比正常情況生長范圍慢所以多等一天觀察,day5不容易,下次可考慮day3 or鲜胎,加油!

別墅

回覆樓主:

樓主係邊間做呀?
大多數人都會雪Day3, 除非你有好多受精卵先會去到Day5, 但Day6真係好少,因為胚胎係子宮存活率比較高

複式洋房

yokoyo 發表於 17-6-22 12:38
樓主係邊間做呀?
大多數人都會雪Day3, 除非你有好多受精卵先會去到Day5, 但Day6真係好少,因為胚胎係子宮 ...
咪呢度好多人推既台灣愛x !不過自己唔識,可能真係胚胎成長慢要培養耐D

講開真係谷氣,其實佢地建議放哂3顆day4鮮胎,
點知day3時太太小便時大量出血!
星期日call白車漏夜去台灣醫院睇急症!
原來係藥物/肝針 引致卵巢和膀胱出血不止!

我太太差d命都無,點解之前驗幾次血驗唔到!
因身體狀況想雪胚胎,突然又話day6停左成長。

大宅

yokoyo 發表於 17-6-22 12:38
樓主係邊間做呀?
大多數人都會雪Day3, 除非你有好多受精卵先會去到Day5, 但Day6真係好少,因為胚胎係子宮 ...

我係仁安 情況同樓主一樣 解釋既亦同第二位jm講既咁樣 我先雪左2粒Day3 之後再培育四粒 但有2粒中途已經無再分裂 有2粒比較細同發展得慢 所以再培育多一日 胚胎專家今日同我講 最後2粒總算可以過關 8分滿分 都有5,6分 所以可以雪埋

複式洋房

rodona333 發表於 17-6-22 11:15
一般day3,day5雪,會養到day6一般是見day5時胚胎發展比正常情況生長范圍慢所以多等一天觀察,day5不容易 ...
謝謝回應,如果是這樣的話也沒什麼可說的。
只是佢地既電郵回覆太簡短又沒說清楚,再問隔了一天還未回覆,
要我走上forum問先了解。

別墅

Terry1124 發表於 17-6-22 14:40
謝謝回應,如果是這樣的話也沒什麼可說的。
只是佢地既電郵回覆太簡短又沒說清楚,再問隔了一天還未回覆,
...

其實真係好少去到Day6 ,咁當然之前會有人試過啦,但都係個句啦除非你多受精卵,不過都會穩陣d雪兩三粒Day3 或Day5有多先再搏day6,我係香港做,未開針前醫生已經同我講唔會去到Day5, 一定會Day3 雪晒,因為Day3 至Day5 有機會會死一半胚胎,何況係Day6,你不如同醫師溝通下先啦

別墅

為 ...

通常雪胎去到Day 5,我仁安IVF,放鮮胎失敗,第二次放Day 5雪胎成功。
愛x咁架?咁而家無晒雪胎了?太太身體情況如何呀?最緊要太太無事,等身體好番。再努力過。

複式洋房

太太身體還可以謝謝

還有一點不明白想請教一下
是否需要生長成完整胚胎才可以冷凍??
我看上面留言有說day3做冷凍,day3有可能成長為完整胚胎嗎?

大宅

為 ...

就算俾你早啲雪左佢
都可能融雪之後發育唔到
因為佢根本唔夠強壯
細胞分裂得唔好

大宅

Terry1124 發表於 17-6-28 13:32
太太身體還可以謝謝

有人快,有人慢
一般醫生都會盡量雪Day 5
得day 3發育嘅一定唔夠day 5所發育嘅胚胎好

大宅

為 ...

Day 6好平常姐
我三顆day 5,7顆day 6啦

Day 7內就得架啦
過左day 7就話lab錯姐
Lab無判斷錯誤架咼

自己胚胎發育唔到,無得怨

再抽再試囉,信唔過個醫生就轉啦

搵個比到自己信心嘅醫生啦

男爵府

Terry1124 發表於 17-6-28 13:32
太太身體還可以謝謝

day 3既時候, 胚胎可能得less than 10個 CELL..
但去到DAY 5, 可以去到差不多有100個CELL

所以放DAY 5胎成功率係會高D就係咁解..

我都有試過胚胎養到DAY 6, 因為LAB話去到DAY5發展得比較慢要再觀察咁

建議下次多跟醫師溝通, 都可以去到DAY3放胎博一博,好多JM 放DAY 3都成功

祝好孕..我都努力緊.

男爵府

少的話,通常day3就雪,因為子宮環境始終最好。多就去day5,醫生就咁講,我得果4粒,day3就雪,放2粒雪,一粒day4有泡,放果陣都吾樂觀,另一粒就ok,不過生仔都講緣份,係黎就黎。good luck~

大宅

回覆樓主

其實愛群做法係冇錯,胚胎發育唔到落去都係自然淘汰一種,我試過抽幾次卵,D2/3/4都試過放入去,結果全部失敗。最後我就明白,如果本身個胚胎唔健康,無論你D幾放入母體佢都係唔識成長,當中你地仲會洗多好多錢同俾咗好多期望!所以始終等胚胎成長到D5而又分裂正常先植入就大好多機會,我最後呢次植入兩個D5,5日後就check到了。加油。

用戶要求終止服務

yokoyo 發表於 17-6-22 15:01
其實真係好少去到Day6 ,咁當然之前會有人試過啦,但都係個句啦除非你多受精卵,不過都會穩陣d雪兩三粒Day3 ...

我有一粒去到day 6, 之後放一粒day 5 同day 6, 二月尾生左

別墅

回覆樓主:

首先引致大出血係驗血驗唔到ga。其實做得ivf 入得手術室就自然有風險,總之生仔都係揾命博。

而Day 6胎就係由於受精卵生長比正常慢,去到Day5到都未到胚胎,所以繼續觀察比多1日時間佢,睇下Day6情況如何。通常去到Day6咩情況都會冷凍。但好可惜去到Day6 你太太的胚胎已經捱唔住。所以下次開針前要好好養卵。

但其實喺做ivf選擇醫生之前應該了解清楚醫師做法。愛x通常係只會雪Day5胎。當然有例外情況,呢點要喺開針之前就要同醫師溝通好。

大宅

Terry1124 發表於 17-6-22 13:40
咪呢度好多人推既台灣愛x !不過自己唔識,可能真係胚胎成長慢要培養耐D

講開真係谷氣,其實佢地建議放哂3 ...
我都係翁EC的病人, 我有3粒胚胎, 去到D5收到姑娘電話, 話3粒都發展緩慢, 未去到胚囊級數, 比左兩個option我, 1)陪養多一天再看看, 2) 即時冷凍3粒胚胎, 不能做PGS. 我選擇左後者, 因為怕D胚胎死晒咁我就乜都無.
結果下月植入前解凍時有兩粒死左, 植入餘下1粒, 當然最後都係失敗! 失敗後還得了皮膚敏感, 痕左3-4個weeks 仲未好返 (唔知是否跟吃了很多降免疫系統藥有關)

所以我最終明白到身體問題好緊要. 我會再看中醫調好身體再從新出發!

在此祝福你太太早日康復, 身體健康!

大宅

tcms16 發表於 17-6-29 08:54
我有一粒去到day 6, 之後放一粒day 5 同day 6, 二月尾生左

JM, 想問你放day 5&6 係分兩日放?
點解唔day 5 解凍再培養多一日先一齊放既?

大宅

littlefat25 發表於 17-6-29 11:17
我都係翁EC的病人, 我有3粒胚胎, 去到D5收到姑娘電話, 話3粒都發展緩慢, 未去到胚囊級數, 比左兩個option我 ...

唔知愛群有冇比options樓主揀呢?依家只能怪卵子質數唔好。。

其實有免疫問題而去做IVF,風險一定會比冇免疫問題嘅人高。診所應該要係開針用藥之前提醒。

我見有免疫問題嘅JM用藥好以比較重手。。出血唔係第一次聽到。

首頁

尾頁

跳至