美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

無化開妝, 但想試吓平平地化吓淡妝, 等自己慢慢習慣
入到去舖頭, 都唔知點為之啱自己嘅粉底, 而且D 色有幾度, 又唔知邊隻先叫啱自己, 我見D 人都係搽上手, 但手同面嘅色都唔係好同, 用手試色會啱嗎?
我見D人化完妝, 塊面望落係光亮, 真係靚好多咁, 應該點揀先揀到一個啱自己嘅粉底, 令自己可以睇落光亮, 水潤D?

請指教, 謝謝

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

初哥, 想平, 我果陣係上forum睇下人地有咩推介 (e.g你可打d keywords 咩水潤, 光亮去睇下人地有咩推介), 選定一兩個牌子, 去到sasa之類果d買盒黎試, 有時唔試過真係唔知道, 化開會慢慢知自己想要咩。
選色方面, 一般開架粉底其實唔會有太多色你選, 咁如果自己膚色係普通 (唔係特別白或者黑), 就選natural/beige果d一般都岩, 當然你話用左會唔會偏黃偏紅呢d其實除非你好熟手, 如果唔係好多化開妝既都未必識...(讀過化妝的唔計)...
你想要光亮d就唔好買matte果d......
水潤, 光亮感, 其實我覺得cushion會較易有呢個效果.......一係就要加光影粉/high beam打底....但純講粉底我覺得cushion比較易做到水潤光亮感.....
但如果你油性/皮膚易出油, 其實夏天用cushion係比較焗身同易溶............呢樣你要自己取捨, 多數人係加光影粉/光澤感強的base打底....

如果唔駛話要特別平, 就直接去專櫃試, ba會幫你選色.....唔駛自己煩。
邊個專櫃好, 又係可以上forum睇下有咩推介, 鎖定一兩間去試。

男爵府

你估我唔到 發表於 17-6-23 12:11
初哥, 想平, 我果陣係上forum睇下人地有咩推介 (e.g你可打d keywords 咩水潤, 光亮去睇下人地有咩推介), 選 ...

好謝謝你咁詳細咁指教,等我又試吓咁搵先,謝謝

首頁

尾頁

跳至