婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日特登出post係因為好感動,老公唔係香港,我本身主動提出今晚返夫家食飯陪佢地,奶奶仲專登問我想食乜準備俾我,但我晏晝開始唔舒服發燒,臨時同佢地講唔好意思黎唔到……我估唔到奶奶好貼心,打黎問我點,又話聽日放假黎探下我同媽咪真心好感動

好多謝佢地兩個老人家。老爺份人比較嚴肅要求好高,但好慶幸佢一直以黎當我女咁,時時夾餸我食,又送小禮物俾我,好多時都親自切生果我食;我想見份工,但知道壓力workload好大的,佢心疼我會好辛苦勸我唔好去;我娘家有咩需要佢二話不說幫我地買/安排

奶奶係超級好!老公係獨仔,奶奶非常錫佢,但佢都願意老公而家搬黎同我娘家住,教老公要錫我,要好好照顧我同媽咪,佢只係希望過幾年我地全部人搬近啲,多啲相聚(咁當然會,照顧佢兩位);我去旅行麻煩佢幫手唱錢,點知佢唱完之後將啲港幣放係櫃桶,唔肯收返我錢! 我食素的(大概食左年幾,食完m痛真係冇左)奶奶專登買好野我食

多謝兩位老人家!

p.s. 我曾經有個誤區,有時會好傻地比較,覺得媽咪相處自在啲/大家錫老公多啲…提自己唔好比較就冇不必要既煩惱反正都係識左幾年,又點可以比較廿幾年既感情,更何況係比較蘋果同橙咁;唔知係咪我結婚冇耐所以咁諗,希望各位sis都唔好學我咁無謂/自己找屎上身

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

恭喜你呀,有個咁好的6299

複式洋房

回覆 o_____o 的帖子

謝謝sis!就好似多左爸媽錫

公爵府

你一定系前世做的好事太多.所以呢世有個好6299...認真令人羨慕.呢度大多數JM就無咁好彩LO ....

公爵府

其實最緊要你明白佢哋用心,感恩佢哋付出,大家嘅感情才會維繫,有時6299太関心,有的新抱就只覺得係騷擾,影響佢哋生活,所以你能諒解,大家就會好相處,但缺乏包容諒解,問題就會不斷產生。

wong915    發表於 17-6-24 20:25

侯爵府

回覆樓主:

希望之後都好
8-)

男爵府

美目鳥 發表於 17-6-23 21:35
今日特登出post係因為好感動,老公唔係香港,我本身主動提出今晚返夫家食飯陪佢地,奶奶仲專登問我想食乜準 ...

你6299對你咁好,將心比幾,你都要孝順返佢地,希望你地一直都咁好,大家和睦相處!

侯爵府

回覆樓主:

妳好似中左六合彩頭獎甘,而且係金多寶個期

人與人相處只在真誠,呢類99極直人間極品,她一定有褔之人,將來兒孫媳兒滿堂
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

回覆樓主:

我都感受到戈份溫暖~
樓主~好替你高興!

大宅

回覆樓主

大宅

回覆樓主

好正能量嘅post!
人同人相處真係要攞個心出黎,都已經係一家人就真係應該好好相處,大家互相關心,生活都過得幸福美滿

洋房

You are so lucky....

有時,真的,無論你點對6299好,良心只會當狗肺

Nasaph    發表於 17-6-27 13:40

大宅

回覆樓主

妳6299好好呀!

複式洋房

好多謝咁多位sis你地啲comments好warm,希望出多啲posts發放正能量,大家都開心!
我覺得調節心態真係好緊要。
例子1:剛結婚有時見到老爺奶奶對老公好啲,都會有負面想法,比較自己媽媽點對自己or女婿,但後尾諗諗下其實比較真係多餘,就好似新識既朋友同老朋友相處方式都唔同啦!反而自己應該要用心經營好同老爺奶奶呢個新既“親子”關係先啱,所以我同佢地都對大家愈黎愈好,我都學緊放低自己既保護意識同佢地相處,自然啲就會感受到親人既愛
例子2:結婚初頭奶奶有時會講“呀仔痴老婆多啲”呢類既說話,我第一反應都係負面的,心諗係咪奶奶唔鐘意自己,覺得自己搶走仔仔?所以個排我內心有啲唔舒服、抗拒奶奶想自我保護;後尾媽咪有次係屋企,同我講“你而家都唔陪我”之類說話…我就諗媽咪咁講唔通佢唔鍾意女婿咩?
我從此明白其實做媽媽既可能因為仔女結婚,多左個對象照顧,自然同父母相處時間會少左,並唔代表佢地內心因而抗拒仔女既另一半(我媽好錫女婿,雖然有時會笑下佢,但成日煮好餸幫佢打點一切)所以我之後做既就係勸老公不在家要多打電話問候,放假陪父母出去;當然,我生活變得冇以前咁自由,但我媽咪講得啱,結左婚我就有責任照顧埋另一半既父母,要孝順佢地,等同孝順自己父母;雖然我知道自己對佢地感情始終不及娘家深厚,但我相信將心比己,日子耐左就會非常好!提自己要好感恩多對父母

wong915    發表於 17-6-24 20:28

子爵府

親子王國15週年勳章

替你高興。

珍珠宮

回覆樓主:

識得感恩係好事

我身邊好多朋友嘅99都係咁,但我d朋友都係好唔中意佢地嘅99,純粹為憎而憎,我欣賞樓主識得欣賞6299嘅付出

伯爵府

美目鳥 發表於 17-6-23 21:35
今日特登出post係因為好感動,老公唔係香港,我本身主動提出今晚返夫家食飯陪佢地,奶奶仲專登問我想食乜準 ...

真係好,好羨慕你

大宅

回覆樓主:

正能量

男爵府

回覆樓主

同我6299好似喔

公爵府

回覆 美目鳥 的帖子

其實你都有個明辨事理嘅好媽媽。教曉你做人道理,有時人與人之間相處,真係好大學問,你能夠用正面態度去睇6299,真係叻,識諗的話,同6299相處好,你老公看在眼內,會感激你的付出,對你更加愛錫,你話係咪一舉兩得呢。

首頁

尾頁

跳至