有無人用緊IRIS OHYAMA IC-FAC2除蟎機

CHANK
|
好唔好用?有無用家分享下?考慮緊買fac2,定fdc1好?
Fac2:輕,吸力勁,但無殺菌同埋平少少,我中意有線
Fdc1:我中意佢有uv殺菌,好似唔錯,唔中意無線,驚易壞

好難簡
DoorDoorDoor
|
我用緊無線嗰款~用咗唔係好耐,都幾好用~但我係鐘意佢無線喎~方便D嘛
ada13133
|
我想知日版同香港行貨除左保養問題外,仲有咩分別?洗唔洗拖牛?
CHANK
|
DoorDoorDoor 發表於 17-6-24 00:25
我用緊無線嗰款~用咗唔係好耐,都幾好用~但我係鐘意佢無線喎~方便D嘛
...
吸力夠唔夠?爬文話用內左用既時間會短左,唔知係咪,想問你覺得部野重唔重?
|
CHANK 發表於 17-6-24 13:35
吸力夠唔夠?爬文話用內左用既時間會短左,唔知係咪,想問你覺得部野重唔重? ...

其實我覺得少少重,但推住吸又ok,床同枕頭都唔會吸好耐~電力我暫時覺得夠
|
CHANK 發表於 17-6-24 13:35
吸力夠唔夠?爬文話用內左用既時間會短左,唔知係咪,想問你覺得部野重唔重? ...

吸力都好夠呀
CHANK
|
DoorDoorDoor 發表於 17-6-24 16:55
其實我覺得少少重,但推住吸又ok,床同枕頭都唔會吸好耐~電力我暫時覺得夠
...

多謝你分享,好有用,第一代好似真係唔錯,同埋多人用d
大戶
|
CHANK 發表於 17-6-24 00:16
Fd ...

我買第二代。
第一代話有 UV 殺菌,但我自己搵過啲雜誌睇過,要30分鐘先叫做殺到菌,擺一個位開30分鐘 UV,好似實驗室做研究咁唔郁齋擺照射 UV,先殺到菌?但買得用,預佢郁要吸嘛
賣俾人用,啲 UV 又唔會勁得去邊。
所以覺 UV 燈無乜用
第二代個扒頭轉數,好勁架,聽人講媲美 dyson,所以日本前排賣到斷晒貨
CHANK
|
大戶 發表於 17-6-25 08:48
我買第二代。
第一代話有 UV 殺菌,但我自己搵過啲雜誌睇過,要30分鐘先叫做殺到菌,擺一個位開30分鐘 UV ...
第二代我都中意,我見網上有間賣$499水貨,真係好吸引,uv-c 我上網睇又話一,兩秒種就殺到菌,唔知邊個岩,呢個吸力強過第一代,又輕,唉,好難選擇,想問佢熱風功能你覺得有無用?
大戶
|
CHANK 發表於 17-6-25 13:08
第二代我都中意,我見網上有間賣$499水貨,真係好吸引,uv-c 我上網睇又話一,兩秒種就殺到菌,唔知邊個岩 ...

熱風都係無用,我覺佢每代都好次有啲野,下一代又唔要,一代 uv, 二代熱風,呢啲可有可無,仲知佢拍同轉密,吸強,價錢平,對我嚟講就好夠
CHANK
|
大戶 發表於 17-6-25 13:40

熱風都係無用,我覺佢每代都好次有啲野,下一代又唔要,一代 u ...

多謝你分享
kching118
|
我都諗緊1代定2代好,1代最怕佢舊電唔用得耐
CHANK
|
kching118 發表於 17-6-25 21:39
係,我都係甘諗,一舊電都三百幾,好貴
ballx2
|
CHANK 發表於 17-6-25 23:57
係,我都係甘諗,一舊電都三百幾,好貴

我15年8月買第1代,早2個月用開著幾秒就自動熄機,唔知係咪舊電壞左了,諗緊買唔買過舊新試下。
jkbabe
|
kching118 發表於 17-6-25 21:39

我1代用左就黎3年,托賴一切安好
雨嫣
|
CHANK 發表於 17-6-24 00:16
Fd ...
樓主你買左未? 如買左你係買第1定第2代?
CHANK
|
雨嫣 發表於 17-6-29 14:38
樓主你買左未? 如買左你係買第1定第2代?

c6 話要買無線方便埋吸車座,最後買左第一代行貨,用左一次,真係吸左勁多粉未既野,個人覺得少少重,叉一次電我應該可以用幾次先再叉,未用過其他好難比較,但呢部感覺唔錯
雨嫣
|
CHANK 發表於 17-6-29 16:11
c6 話要買無線方便埋吸車座,最後買左第一代行貨,用左一次,真係吸左勁多粉未既野,個人覺得少少重,叉一 ...
原來第2代係有線, 我以為都係無線添咁真係要諗清楚先得
CHANK
|
CHANK 發表於 17-6-29 16:11
c6 話要買無線方便埋吸車座,最後買左第一代行貨,用左一次,真係吸左勁多粉未既野,個人覺得少少重,叉一 ...

同埋佢感應幾準,吸我果張床,買左好內,好多紅色,即係多塵蟎,我女買張新既,我岩岩吸,全部綠,即係少塵,同埋吸塵機一離開床肉佢就自動停左
CHANK
|
雨嫣 發表於 17-6-29 16:17
原來第2代係有線, 我以為都係無線添咁真係要諗清楚先得

有線有有線既好處,想用就用,唔使叉電