烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位C打,屋企部P仔微波加焗爐終於壞了,E家想換過部,到底系單純買部焗爐好定買蒸焗爐好?因為多功能通常都貴好多,之前P仔部都差不多5000系蒸汽微波焗爐一身,E家都話唔提倡用微波,所以想轉用焗爐或者蒸焗爐,但系後者貴好多,想問問有冇C打用開,好唔好用,費事有幾千買部唔好用噶野,因為我焗野多其實,但如果蒸野好用都可以考慮,如果焗爐推薦邊款好?我要專業級D噶,至於蒸焗爐我睇過就惠而浦同德國寶呢兩款好似幾好,價錢就德國寶平好多,想問問兩款分別大嗎?邊款好用D?

子爵府

dreamwater 發表於 17-6-29 19:18
各位C打,屋企部P仔微波加焗爐終於壞了,E家想換過部,到底系單純買部焗爐好定買蒸焗爐好?因為多功能通常都貴 ...

我都壞左個爐, 想轉蒸焗爐, 之前618後悔無出手買海爾, 2000蚊算抵玩, 今日出街研究過, baumatic 新出有部有熱風對流, 指定信用卡3980, 依部好似唔錯, 我入晒唔同牌子蒸焗group, 4s好多爆玻璃同甩制, 德國寶無研究, 所以依傢目標都係搵有熱熱風對流

大宅

回覆樓主

追,我都考慮入手,但決定唔到咩牌子

複式洋房

想問易唔易清洗 ?
屋企個微波爐 都覺有陣味

複式洋房

惠而浦新果部CS2320佢都有熱風對流,問題系會甩玻璃甘嚴重恐怖,嚇死人咩,係米呢個型號?海爾OK咩?我想買翻部26升打上36升以內噶.頭痛,C打甘打算入手邊部同幾時入手

子爵府

扁豆姨 發表於 17-6-30 09:47
想問易唔易清洗 ?
屋企個微波爐 都覺有陣味

有啲有消毒功能, 用完即抹應該ok

複式洋房

啱啱睇到德國寶有新型號SGV2617有埋熱風功能,唔知道呢部如何呢,唯一我覺得就系細DD得26升.如果有30左右就好啦

複式洋房

回覆 bbasco 的帖子

4S爆玻璃同甩制,有冇話咩原因下

子爵府

dreamwater 發表於 17-6-30 13:33
回覆 bbasco 的帖子

4S爆玻璃同甩制,有冇話咩原因下

甩制個啲係頭1,2日用已甩, 即係機的問題, 玻璃就有個側邊吹風, 一冷一熱, 其他都不明原因, 成塊裂開, 爆得好勁

大宅

回覆樓主:

我由嵌入式到座枱式蒸焗爐,研究左成個月,走左唔同鋪睇下問下,因為新居準備入伙。我本身用開焗爐,講下我意見。

座枱既,p仔,我嫌佢細,同焗野一般。
惠記,門都爆,我真心怕,買來唔係要我三日唔埋搵師傅整機。
banxxxx座枱,搵過網上comment話熱力一般。
德國佬,見過真身,發熱線唔多圈,焗肉我諗一般。

sorry,我係完美主義,同埋全部都係東南亞定國內做,我諗諗下,都係買一般焗爐算。

始終,蒸焗的話,焗一定唔可以同焗爐比,咁蒸我可以開鑊蒸,所以,都係買焗爐算,等佢技術好d,再買蒸焗。

男爵府

peachc 發表於 17-6-30 17:18
我由嵌入式到座枱式蒸焗爐,研究左成個月,走左唔同鋪睇下問下,因為新居準備入伙。我本身用開焗爐,講下我 ...

多謝分享,請問最後買左咩

複式洋房

peachc 發表於 17-6-30 17:18
我由嵌入式到座枱式蒸焗爐,研究左成個月,走左唔同鋪睇下問下,因為新居準備入伙。我本身用開焗爐,講下我 ...
哇,睇黎惠爾浦真係唔掂,個個都甘講,p仔唔用啦,維修太貴上次一般檢查維修都700幾,仲要係自己挪去門市自己挪翻屋企,整完半年就真正over了,個焗爐發熱管死兩支,一共3支,唔搞啦,買過部算,焗爐邊款比較pro啊,c打推薦下,我都或者會轉純焗爐,始終平好多,千多已經好靚

大宅

dreamwater 發表於 17-6-30 17:36
哇,睇黎惠爾浦真係唔掂,個個都甘講,p仔唔用啦,維修太貴上次一般檢查維修都700幾,仲要係自己挪去門市 ...

我最後揀嵌入式焗爐,揀左意大利、德國造嗰類,有齊上下發熱,熱風對流,溫度準,安全性感覺高d。

蒸爐,我諗住買幾百蚊的電蒸爐算。
始終,蒸焗一部機,幾日fb fan page就有人講部機出問題,我估個技術未係咁成熟,所以咁。
等多幾年,希望愈來愈好。到時我一定換部

複式洋房

bbasco 發表於 17-6-30 13:58
甩制個啲係頭1,2日用已甩, 即係機的問題, 玻璃就有個側邊吹風, 一冷一熱, 其他都不明原因, 成塊裂開 ...
哇,太恐怖了,甘一定唔買呢部野,爆炸玻璃好危險,事關我又幾中意望住野食熟,望望下爆就算唔整親都嚇死!

子爵府

dreamwater 發表於 17-6-30 18:24
哇,太恐怖了,甘一定唔買呢部野,爆炸玻璃好危險,事關我又幾中意望住野食熟,望望下爆就算唔整親都嚇死! ...

今日京東又有平…… 忍唔住出手買海爾……見group焗蛋糕都不錯…… 13xx人仔

複式洋房

bbasco 發表於 17-6-30 21:04
今日京東又有平…… 忍唔住出手買海爾……見group焗蛋糕都不錯…… 13xx人仔
...
海爾系齋焗爐吧,如果系甘不如香港買?運費幾錢啊?另外你覺得光波爐同焗爐分別大唔大?

子爵府

dreamwater 發表於 17-7-1 08:24
海爾系齋焗爐吧,如果系甘不如香港買?運費幾錢啊?另外你覺得光波爐同焗爐分別大唔大? ...

蒸焗爐黎, 淨焗我唔駛諗咁耐, 依傢個價平香港一半有多, 個款同baumatic 係99%一樣

子爵府

dreamwater 發表於 17-7-1 08:24
海爾系齋焗爐吧,如果系甘不如香港買?運費幾錢啊?另外你覺得光波爐同焗爐分別大唔大? ...

我當初是唔要焗爐換光波7升, 係就係方便清潔, 但係7升焗唔到大啲既野, 雖然有熱風, 但係焗蛋糕係無底火, 所以係爭啲, 所以想換返部大啲焗爐好耐, 而且我成日煮餸, 有埋蒸氣都唔錯, 廚房唔駛咁熱, p仔個個都話好, 但我自己怕唔夠用, 唔想再用細機,所以睇左好多部好耐, 諗前諗後,之前未壞仲可以慢慢諗, 依傢壞左個爐唔方便, 咁岩又有優惠出手囉!

複式洋房

bbasco 發表於 17-7-1 13:36
我當初是唔要焗爐換光波7升, 係就係方便清潔, 但係7升焗唔到大啲既野, 雖然有熱風, 但係焗蛋糕係無底 ...
p仔係好細,我都打算買翻純焗爐算,始終焗蛋糕麵包多,準備入手homey,覺得點,有冇更好推薦

子爵府

dreamwater 發表於 17-7-3 11:18
p仔係好細,我都打算買翻純焗爐算,始終焗蛋糕麵包多,準備入手homey,覺得點,有冇更好推薦 ...

純焗爐就多選擇好多, homey有的低溫40度發酵嗎? 有熱風對流? 我朋友用緊淨焗P記, ok 喎, 有晒以上2樣功能

首頁

尾頁

跳至