自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我係心急王, 我都好怕:
- 排隊咁耐唔諗食乜, 埋到櫃檯先諗食乜
- 叫完嘢食/買完嘢, 先至由個手袋搵個銀包再搵散銀, 我多數八達通, 就算Cash都會拎定約數
- 搭車個個急步, 排隊埋到票機/上到巴士, 先由手袋搵張八達通出黎, 搵唔到又唔行開俾人過先
- 提款機排隊時唔拎定張卡/銀包, 埋到去先慢慢搵.
- 遲入lift但又唔按制關門

但係我好羨慕, 佢地咁都唔覺得自己有問題, 有無限時間既人永遠無敵

子爵府

BIGPAT 發表於 17-6-29 22:09
講開講,恒生hsbc櫃員機大mon又清,
距離1米都睇到人地户口

我試過排我前面位女士一字碼㯲機,可能安全D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

goo_littlebb 發表於 17-6-30 17:14
- 叫完嘢食/買完嘢, 先至由個手袋搵個銀包再 ...

我都係心急底,最怕人過地鐵閘口,擺個手袋係架機上面碌嚟碌去,都嘟唔到張8達通。 一早攞出嚟拍咪係。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

香港人實在是太心急,其實都唔係咩事,就是最多用多1分鐘吧,咁都可以等下既,當訓練下自己耐性~

珍珠宮

回覆 caterpillarbean 的帖子

有時唔好彩排櫃員機, 前面嗰個又攞錢, 入票, 存錢, 交各種費用, 霸住個機十幾二十分鐘, 真係激死. 去得櫃員機都係想快快趣趣攞D錢, 攪咁多嘢去counter吖嘛! 有職員幫手點都快D.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

worthy 發表於 17-7-1 08:13
回覆 caterpillarbean 的帖子

有時唔好彩排櫃員機, 前面嗰個又攞錢, 入票, 存錢, 交各種費用, 霸住個機十 ...
有d戶口,若去counter搞,係要收手續費既,所以又唔怪得佢地咁做既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友又係,上次同佢去seven買少少嘢 佢可以 斯斯然喺個袋度攞錢 買少少嘢又要數散子 又唔夠又要找 真心覺得好煩,呢個世界有八達通㗎!
俾完錢仲要斯斯然張銀包放入個袋,拉埋條拉鍊先至離開收銀 ,雖然當時後面冇人等,但我喺度等你阿大姐

純粹對事不是對人,依家都仍然好friend

男爵府

qooqoo514 發表於 17-6-29 22:38
去超級市場買嘢,前面個人等個收銀嘟完所有嘢, 講埋幾多錢, 然後先至斯斯然摷銀包攞錢出嚟, 仲要響度數 ...

呢d係長者多,唔知點解佢地唔用八達通!

男爵府

goo_littlebb 發表於 17-6-30 17:14
- 叫完嘢食/買完嘢, 先至由個手袋搵個銀包再 ...

之前我係working mum,真係乜都趕,而家係ftm,步伐真係慢左好多,唔洗趕頭趕命,個人都開心好多,可以慢活真係好好!

侯爵府

8331 發表於 17-6-29 21:02
怕d 人等小巴吾攞定八達通,阻止人上車,或者八達通放手袋內,磨極都嘟吾到

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

caterpillarbean 發表於 17-6-29 20:48
剛剛去櫃員機攞錢,隊都幾長,我前面嗰個埋到去先係咁摷(揹個大背囊,摷極都摷唔到個銀包出嚟)
趕時間嗰下 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mmya 發表於 17-7-1 08:26
我朋友又係,上次同佢去seven買少少嘢 佢可以 斯斯然喺個袋度攞錢 買少少嘢又要數散子 又唔夠又要找 真心覺 ...

係,我都怕果啲俾完錢,再慢慢執拾好自己銀包,放入手袋,再拎走檯面買左既嘢果啲人,後面仲等緊俾錢架大佬

水晶宮

回覆樓主

每朝地鐵等人磨銀包 磨手袋夠煩啦

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

graceyung 發表於 17-6-29 21:38
Agree, 一次嘟唔到就企埋一面la,有啲仲死磨欄磨,自我到死。
其實拎定出嚟有幾難?
...

遇過幾次仲係度質質妖妖聲 , 個個都啤住佢

大宅

caterpillarbean 發表於 17-6-29 20:48
剛剛去櫃員機攞錢,隊都幾長,我前面嗰個埋到去先係咁摷(揹個大背囊,摷極都摷唔到個銀包出嚟)
趕時間嗰下 ...

超市已排左好耐隊等俾錢,Cashier已do完等收錢,個客先如夢初醒(要俾錢)咁在個大袋內搵銀包,摷左好耐終於尋到寶,打開個銀包,仲諗黎諗去要俾八執通吖,Cash吖,定咭呢?

諗到用咭啦!仲用左不少時間諗用邊張咭...

條隊尾勁多人咖!雖即話買嘢唔使好似打仗咁生死時速,都唔係响勁多人嘅超市慢活嘛

男爵府

回覆樓主

趕返工都話姐,去超市有幾趕?實有人有快有慢架啦

翡翠宮

ricky0223 發表於 17-7-1 11:50
趕返工都話姐,去超市有幾趕?實有人有快有慢架啦

你唔趕時間就話姐,好多人同我一樣,食完飯攝時間去超市,仲要趕住返公司一係放工經過買少少嘢再趕住返屋企開飯,分秒必爭架。

複式洋房

真係好阻人時間

珍珠宮

畀面勳章

cathy-tse 發表於 17-6-30 16:32
係香港做咩都有D擔心,行路唔夠快

去7仔拍八達通慢了一秒

係,香港生活堅快

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

百忍成金,已儲左好多金

首頁

尾頁

跳至