家庭理財

跳至
[金融投資] 我又講下月供股票  

首頁
45678...14

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

如果以我為例, 我當月供股票是一個長期的退休儲蓄, 所以無論升或跌巿我也會入貨, 就算供到好長嘅時期也不會賣,到真正退休時就可以賺取股息……

子爵府

回覆樓主

呢個 post 好正 啱哂我呢 d 投資 0 經驗但對月供股票有興趣嘅人

我都打算未來一至兩個月開始月供股票,主打 939 388
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

子爵府

PCCW2319 發表於 17-7-17 18:06
如果你本身有網上銀行及股票戶口。咁就唔需要去分行開用供股票戶口。 相反, 就要去分行同時開股票戶口及月 ...

如果淨得網上理財但冇股票戶口,係咪都要落分行先開股票戶口

我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

珍珠宮

回覆樓主:

新手想月供股票,想問樓主有無賺?供幾耐比較好?

水晶宮

文文送 發表於 17-8-13 17:34
如果淨得網上理財但冇股票戶口,係咪都要落分行先開股票戶口

我唔記得係網上銀開股票戶口, 定係分行。 不如你試下係網上銀行開唔開到股票戶口啦。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

choco_soup 發表於 17-8-13 18:34
新手想月供股票,想問樓主有無賺?供幾耐比較好?

有賺。我無設限期, 應該打算一直供。但就每個月可能供款額唔同或供唔同組合股票。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

PCCW2319 發表於 17-8-13 18:38
有賺。我無設限期, 應該打算一直供。但就每個月可能供款額唔同或供唔同組合股票。
...

我想小小地供二三千試玩,會唔會得個蝕?

大宅

choco_soup 發表於 17-8-13 20:00
我想小小地供二三千試玩,會唔會得個蝕?

如果供$2-3000一個月,你要預咗頭3年所收利息係唔夠比手續費,換句話說你頭3年係蝕手續費,但手續費會隨著你持有股數增長而減輕蝕的手續費,而且還要看你所持有之股票派息有多少才知道你雖供多久才唔使蝕息

男爵府

PCCW2319 發表於 17-7-2 15:45
有呀!其實我月供股票戶口有4隻。 我會每月都會有更改供款額或供幾多隻
...

間間銀行都可以咁改?

大宅

ysy87 發表於 17-8-13 23:59
間間銀行都可以咁改?

好多銀行可以月供股,問題係邊間手續費先係最低,南商雖然頭3年免手續費,但係3年後遂樣計你都幾係野,到時轉行又麻煩,暫時係中銀定額收費最抵,一來唔使理幾時到期要轉行,二來出售碎股又唔會收咁多雜費同正價收回

大宅

ysy87 發表於 17-8-13 23:59
間間銀行都可以咁改?

中銀同南商可以手機改

子爵府

回覆樓主

我都岩岩做左月供計劃939

大宅

gorisscheung 發表於 17-8-14 00:15
好多銀行可以月供股,問題係邊間手續費先係最低,南商雖然頭3年免手續費,但係3年後遂樣計你都幾係野,到 ...

3年後,不是跟中銀一樣,每次收$50手續費嗎?

男爵府

gorisscheung 發表於 17-8-13 22:54

您好,
請問月供股是否每月有限家金額但不限供幾多隻股, 而手績費不過2萬, 都是收$50嗎?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

珍珠宮

PCCW2319 發表於 17-8-13 18:38
...
你是否中銀呀? 我都岩岩供左一期.想問,是否唔需要個個月搞,佢都會自動幫我月供? 除非我要更改股票種類同金額? 本想打去銀行問,我返工唔方便打咁耐電話,上網搵又睇唔明,謝謝

水晶宮

迷人pinklady 發表於 17-8-15 10:24
你是否中銀呀? 我都岩岩供左一期.想問,是否唔需要個個月搞,佢都會自動幫我月供? 除非我要更改股票種類同金 ...

係。唔改就照原定指示。 更改之後都會以最後嗰次更改指示繼續執行。
天空之城, 快樂之地

大宅

小平平 發表於 17-8-15 09:16
3年後,不是跟中銀一樣,每次收$50手續費嗎?

no,南商3年後收0.25同滙豐一樣

大宅

AppleChow 發表於 17-8-15 09:47
您好,
請問月供股是否每月有限家金額但不限供幾多隻股, 而手績費不過2萬, 都是收$50嗎?

每間銀行收費不一,如果以長期供款計中銀最抵,中銀2萬以下收$50一個月

大宅

gorisscheung 發表於 17-8-15 11:56
no,南商3年後收0.25同滙豐一樣

謝謝!

珍珠宮

PCCW2319 發表於 17-8-15 10:27
係。唔改就照原定指示。 更改之後都會以最後嗰次更改指示繼續執行。
感謝你

首頁
45678...14

尾頁

跳至