懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上年懷孕7週到,第一胎,照陰超bb無心跳,再驗HCG指數,數字下跌,小產了,原先安排入院做吸宮手術,但在等待期間bb組織自己流出了!我同老公都很傷心,當時我任何人都唔想見,收埋自己,每日自己痛哭,怪責自己做得唔好,好像是世界末日一樣,之後自己好好調理身體! 今年再度懷孕,自己同老公都好開心,亦都小心亦亦,点知,啱啱去睇醫生,肚照,bb7週到,都是照唔到有心跳,留啡, 醫生開咗安胎藥畀我叫我臥床五日, 同時再驗血,驗HCG指數,點知個結果都係指數下跌,呢次又流產了,其實好唔明白點解我兩次都係咁個情況, 醫生建議我 ,去做吸宮手術跟住拎個 胎出嚟化驗睇下邊度出咗問題,同時亦都可能要驗兩公婆染色體,本人經濟有限, 又唔知應該去邊度驗比較經濟?

大宅

回覆樓主:

自己已屬於高齡,6299又年紀大,很想抱孫,宜家好無助,又唔知應該睇d咩醫生!同埋各位JM知唔知那裏有懷孕前驗身既資訊?

別墅

海迪迪 發表於 17-7-4 07:10
自己已屬於高齡,6299又年紀大,很想抱孫,宜家好無助,又唔知應該睇d咩醫生!同埋各位JM知唔知那裏有懷孕 ...

有冇搵過家計會?

大宅

littleshibu 發表於 17-7-4 07:43
有冇搵過家計會?

未揾個,我哩個個案可以嗎?

別墅

海迪迪 發表於 17-7-4 07:47
未揾個,我哩個個案可以嗎?

婚前,懷孕前驗身呢啲基本既有,價錢會經濟啲,另外不孕都有得排期,排幾耐我唔知,因為我心急,最後搵左私家。你不妨上網或者打電話去問下

大宅

littleshibu 發表於 17-7-4 07:54
婚前,懷孕前驗身呢啲基本既有,價錢會經濟啲,另外不孕都有得排期,排幾耐我唔知,因為我心急,最後搵左 ...

知道!謝謝你

洋房

海迪迪 發表於 17-7-4 07:01
我上年懷孕7週到,第一胎,照陰超bb無心跳,再驗HCG指數,數字下跌,小產了,原先安排入院做吸宮手術,但在 ...

我係浸會婦產科驗,包括10個項目左右,例如,荷爾蒙,甲狀腺,免疫系統,凝血等等加醫生診斷及超聲波,$7000,DNA 可能要去遺傳科另外驗,希望幫到你啦,放鬆啲,加油!!

大宅

Hereissandy 發表於 17-7-4 18:12
我係浸會婦產科驗,包括10個項目左右,例如,荷爾蒙,甲狀腺,免疫系統,凝血等等加醫生診斷及超聲波,$70 ...

使唔使話搵邊個醫生?

大宅

我上年懷孕7週到,第一胎,照陰超bb無心跳,再驗HCG指數,數字下跌,小產了,原先安排入院做吸宮手術,但在 ...

請問冇心跳係咪空心胎?比個心理準備你,早期流產就算係二次都有可能係機率,又有可能係高齡所以蛋蛋唔靚,又有可能蛋蛋靚但分裂出咗問題,有可能驗咗都搵唔到答案,我之前中咗空心胎,c6同我驗晒都搵唔到問題所在,但事實係一定要驗,求個安心,希望你重拾心情,再接再厲,加油!

大宅

海迪迪 發表於 17-7-4 07:10
自己已屬於高齡,6299又年紀大,很想抱孫,宜家好無助,又唔知應該睇d咩醫生!同埋各位JM知唔知那裏有懷孕 ...

政府一般要3次以上流產先會轉介去不育科!

禁止訪問

洋房

海迪迪 發表於 17-7-4 18:45
使唔使話搵邊個醫生?

我唸隨便一個都可以,我睇開果個最近放大假。。

複式洋房

我都係無咗兩次,黎緊會去台灣驗同埋順便睇醫生,聽多個意見

大宅

回覆樓主

我都試左7年 之前係月經唔準多囊性卵巢問題 調好月經搞好排卵之後 都小x過兩次 一次係葡萄胎 一次係6週停心跳 兩次醫生都話係機率問題 我係第二次小x半年之後又有左 宜家19週啦 唔好灰心 搵原因 可能真係機率問題 年齡同體質都有關係 做下運動改善下都應該有用 唔好比自己太大壓力 我本身都諗住辭職去台灣做ivf 點知一辭職就中啦

大宅

返大陸驗, 我驗左幾個月做埋治療 都衹係用左萬幾蚊人仔。

我驚香港驗唔到。

別墅

你可以睇仁安李天照教授,佢熟悉慣性流產 case

大宅

frog1234 發表於 17-7-24 15:17
你可以睇仁安李天照教授,佢熟悉慣性流產 case

知道,thx

大宅

franchoi 發表於 17-7-24 12:35
返大陸驗, 我驗左幾個月做埋治療 都衹係用左萬幾蚊人仔。

我驚香港驗唔到。

你係大陸驗咗d咩呀?

大宅

海迪迪 發表於 17-7-24 17:17
你係大陸驗咗d咩呀?

驗左好多野, 驗內膜, 做宮腔鏡, 驗封閉抗體, 驗nk, 性激素六項, 血常規, 白帶, 凝血,甲抗等抗體, 仲有啲我唔識睇既野等等

大宅

海迪迪 發表於 17-7-24 17:17
你係大陸驗咗d咩呀?

仲有

首頁

尾頁

跳至