自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係公司做左十幾年, 近來被迫轉post, 好唔開心, 唔習慣工作地方及方式, 好辛苦, 家人又唔明白我, 我好大壓力, 個心好似被壓住咁, 透不到氣, 唔想返工,求鼓勵

珍珠宮

做一個post十幾年,而家要轉心理上係有抗拒,要時間適應,我當初由working mum轉做ftm都有幾個月心理不平衡,但當時自己吾知,只以為自己心情吾好,後期適應左就無事。

樓主加油

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

有無諗過轉吓工?

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

加油!加油!

12年前我有同一經歷
比老頂轉去一個自己唔中意部門
由於當時冇負擔我選擇咗遞信

樓主如果有負擔,邊做邊搵喇

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

係唔習慣遮,又唔係做唔嚟,咪當學多D野,擴寬D視野囉,噤諗會唔會舒服D……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

做得唔爽,做黎都無意思!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

心理上係有啲唔順意,轉新職位,當新學習,新嘗試

男爵府

回覆樓主:

加油!

同我現況有啲似,近排覺得有啲前路茫茫...

伯爵府

回覆樓主

不如試下放假幾日,去旅行放鬆投下氣,再翻來迎接新挑戰,咁心態會唔會好D……加油做人好難一帆風順……

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

可能因為我年齡40+了,學新野和適應力差左,仲有層樓要供,個女又細,真係好大壓力,這幾天仲成日喊

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

諗吓有糧出就開心

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

加油

用戶要求終止服務

回覆樓主:

加油
係需要時間適應,慢慢就會ok!

珍珠宮

開心吸收勳章

Irene06 發表於 17-7-4 13:03
我係公司做左十幾年, 近來被迫轉post, 好唔開心, 唔習慣工作地方及方式, 好辛苦, 家人又唔明白我, 我好大壓 ...

十幾年。。。有經驗,有料的話,不仿出去 找一找。。

魚吾過塘係吾會大架

加油
違規內容

水晶宮

轉換下環境!

男爵府

回覆樓主

我都係40+,咁多年以黎越來越明白要好好過日子,如果太辛苦我會quit!

男爵府

回覆樓主:

我朋友同你case一樣,年紀,供樓,仔女細,份工又係做咗10幾年,佢頂唔順新職位晚晚喊。

後來佢選擇申請公司調返以前職位,條件減人工及無得升。

每個人受壓能力唔同,佢屬於弱嗰方面。我覺得你如果情況冇改變,你可能要改變工作環境。

大宅

回覆樓主:

都唔知點好,日日返工好似去刑場

伯爵府

Irene06 發表於 17-7-4 16:29
可能因為我年齡40+了,學新野和適應力差左,仲有層樓要供,個女又細,真係好大壓力,這幾天仲成日喊
...

阿Q精神,加油

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

加油

首頁

尾頁

跳至