影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 18-9-17 04:38
我對套戲的結局只有2個要求:
1、男女主唔好勉強響一齊,勉強無幸福。
2、楚王唔好為女主放棄皇位。

你講中我其中一D觀點,我唔鍾意人設,楚王確係有D怪,但呢個怪係劇本咁安排定坤哥自己要咁演譯,不得而知,楚王性格乖僻我可以理解成細細個冇咗母妃,之後又冇咗三王兄,再俾自己父親困咗八年不見天日,陰沉、不茍言笑、喜怒無常我都可以接受,我甚至覺得楚王而家個角色太天真,一個經歷咁多陰詭咁多出賣咁多冷漠嘅人,何以會對鳳知微呢個底細擺明係敵對嘅人咁唔錫身?後面我可以明白佢遇番母妃時嘅表現,坤哥甚至可以演到寧奕忽然變番八歲果種感覺,但之前解甲,好似你話齋,唔多合理,佢應該心知肚明,冇權冇勢係冇可能保護到自己同其他佢想保護嘅人,特別係母妃,一次又一次見到個衰老豆點坑D仔,佢仲會以為自己係要脅到老豆果個?根本個老豆就係最唔想佢消失果個,寧奕走咗邊個幫佢抗衡老七,甚至老十?個老豆根本個個都唔信,寧奕要求解甲更加令佢起疑啦。

鳳知微呢個角色一D都唔強,或者衰過原著添,反又冇心反,要天下清明佢又冇大志,來來去去成班都係得把口,復國做咩?以前都係太差至會滅國,四王子不堪造就,鳳知微一樣冇樣得,文治才智做魏知時還好,變番知微就完全跌晒watt,幾個男人爭佢一個都唔知有咩咁特別。

顧南衣比起飛流,武功唔見好得,天真又不足,變成傻唔傻,叻又唔叻,成個角色好插科打渾咁。袁弘、王鷗兩個角色可有可無,冇幫助推進劇情,無端端出場,無端端就死咗(其實冇交代清楚,當佢地死咗架啦),燕懷石、寧澄比對琅琊榜嘅黎剛、甄平差幾皮,辛子硯算好D,起碼都唔係咁低智,佢都有建樹,同楚王互動唔只係為炒CP,趙立新同陳坤都交足戲,反而我覺得係編劇同導演俾唔足發揮機會。

你講得冇錯,成套劇主旨係咩?奪嫡?又未算係精彩,因為有時太容易,套路都太清楚,反而細節唔應該咁忍晦,搞到要靠估。鋤奸?舖墊太少,入面睇唔到點大奸大惡,點傷天害理,太子都有情有義,老七其實都係由自保開始,常家都冇點講民怨民憤有幾緊要,全部靠講,唔得囉。父子不和的家庭倫理?都係嘅,但講來講去都係皇帝自己衰,幾兄弟聯合整佢落台可能就可以大家兄友弟恭,唔駛死完一個又一個,仲要有D死得好唔抵。相愛相殺的狗血愛情?拜託,根本講唔到點解可以相愛,相殺都好牽強,夾硬俾幾班人擺上枱,係都要佢地相殺咁,而且好多根本係誤會,但唔明點解唔解釋,於是你以為我,我以為你,就咁玩死自己。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

whywhite22 發表於 18-9-17 21:04
睇完你哋評論,唔係好想睇天盛(雖然已經成套下載),我原計劃睇完如懿就睇天盛,再睇延禧攻略,排到好滿 :h ...

純睇演員,的確演得唔錯,陳坤、趙立新、倪大紅骨幹人物,好多配角都做得唔錯,甚至胡可同梅婷出得少,角色討好又演得出色,好有辨識度。唯一麻麻係女主角,戲份重但演員先天問題,扮女唔靚粗魯,扮男更醜又矯扭,變成女不女,男又不男,劇本有不能圓嘅bugs,神劇就一定唔係,但精品都勉強叫得係,我會俾75分,我個人鍾意睇下細節嘢,衫、粧、景、境都好好,而家比起如懿傳,如懿係故事本身好sad,睇落唔只有衫、粧、景、境,故事結構同演員都比天盛高,如果坤哥做乾隆應該更精彩,不過我唔相信坤哥會肯演呢類劇。

大宅

開心吸收勳章

終於看完了,結果也只能是這樣

水晶宮

rose-mag 發表於 18-9-18 13:28
純睇演員,的確演得唔錯,陳坤、趙立新、倪大紅骨幹人物,好多配角都做得唔錯,甚至胡可同梅婷出得少,角 ...

如果劇情太過扭曲或者唔合理,會睇得好辛苦

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 13:28
純睇演員,的確演得唔錯,陳坤、趙立新、倪大紅骨幹人物,好多配角都做得唔錯,甚至胡可同梅婷出得少,角 ...

視乎坤哥等唔等錢使。佢之前連綜藝節目都參加

王國長老

hugoma2015 發表於 18-9-18 22:06
視乎坤哥等唔等錢使。佢之前連綜藝節目都參加

微博消息:陳坤拍緊華誼新戲「侍神令」,改自遊戲「陰陽師」,希望條船穩陣啦。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-19 08:23
微博消息:陳坤拍緊華誼新戲「侍神令」,改自遊戲「陰陽師」,希望條船穩陣啦。
...
系啊,應該之前簽的,否則而家最好盡量避開華誼。分分鐘拍到一半就沉船。

王國長老

hugoma2015 發表於 18-9-19 09:35
系啊,應該之前簽的,否則而家最好盡量避開華誼。分分鐘拍到一半就沉船。
...

就係,擔心佢拍完都收唔到尾數,本身陰陽師個遊戲多人玩,呢種題材如果唔係五毫特技的話唔會太差,最怕而家華誼條船半浮半沉。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-18 13:15
你講中我其中一D觀點,我唔鍾意人設,楚王確係有D怪,但呢個怪係劇本咁安排定坤哥自己要咁演譯,不得而知 ...
瑯琊榜之所以成為經典,其中一個原因系無廢戲,無廢人。響呢方面,天盛做得唔夠咯。

篇幅容量唔同,主線唔同,人物就應該有所刪減,戲份就要重新配置。大女主變大男主,楚王果邊皇帝,小辛,各個王子都加戲了,但女主呢邊又唔收,仲要整個大成四皇子出黎搞事,導演(四皇子系導演)演技最尷尬,最難頂,好似演舞台劇甘。而家甘樣除左令好多角色可有可無,變廢人,仲令套戲主次不分。

佢的敘事手法亦混亂,雖然話一波未平一波又起,講緊前一單CASE果陣就要開始幫下一單鋪墊,但唔可以喧賓奪主噶。最明顯就係去閩海收復常家,睇到雙方開片打仗,呢個應該系高潮位啦,結果後面突然大段大段講鳳皓身份點樣俾人發現,楚王後院起火,小辛點樣救火。結果閩海果邊就草草收場,搵幾十人去偷襲扮大敗人地千軍萬馬了,兒戲到呢……導演到底知唔知道觀眾想睇咩?

講埋老皇帝,我有時覺得佢先系成套戲的第一男主角!所有人的命運都受佢左右,D仔點做,全憑皇帝一念之差。所以越睇到後面,越心灰意冷。楚王再努力KO 太子二皇子,再努力為民除害(常家)都無用。皇帝唔俾你繼承就係唔俾你!明知老七做甘多衰野,皇帝唔肯查,唔肯家醜外揚,佢就照樣做太子。殺母之仇,邊個可以忍啊?點可能握手言和啊?皇帝擺和頭酒仲不如擺擂台,叫佢地決鬥好過了。我完全唔明佢死都要包庇個老七,死都要打壓楚王,難道就係因為果句“一子生,眾子亡”的預言?我覺得應該系“一父生,眾子亡”就真。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-19 09:43
就係,擔心佢拍完都收唔到尾數,本身陰陽師個遊戲多人玩,呢種題材如果唔係五毫特技的話唔會太差,最怕而 ...
坤哥呢D大牌選擇都唔會太多,細公司請佢唔起,大公司又得幾間……如果有得揀,都唔會揀華誼啦。上次尋龍訣,居然報王渤去候選影帝,都無報坤哥,系成個劇組都申報曬,就係漏左坤哥。所以坤迷都唔中意華誼噶。

公爵府

whywhite22 發表於 18-9-18 20:27
如果劇情太過扭曲或者唔合理,會睇得好辛苦
確實有D辛苦,尤其到後期,無論楚王點努力,都敵唔過父皇一念之差……

公爵府

我覺得呢個導演好差,雖然佢憑《我的前半生》攞左白玉蘭最佳導演。

但係我覺得佢條理性好差,講故事能力太差,如果遇到複雜D的劇本,佢就HOLD唔到。因為大陸系導演負責剪片噶,所以最大責任系佢。

佢可能拍延禧攻略都HOLD唔住。

水晶宮

hugoma2015 發表於 18-9-19 10:59
確實有D辛苦,尤其到後期,無論楚王點努力,都敵唔過父皇一念之差……

遇到D咁嘅劇情,我通常會速度X2咁睇曬佢

水晶宮

hugoma2015 發表於 18-9-19 10:40
瑯琊榜之所以成為經典,其中一個原因系無廢戲,無廢人。響呢方面,天盛做得唔夠咯。

篇幅容量唔同,主線唔 ...

琅琊榜的確係質素最高嘅一套陸劇,司馬懿如果後半部份唔拖,都拍得住琅琊榜。後宮甄嬛傳都唔錯,呢三部劇係我暫時評分最高。但我重睇最多嘅係花千骨,楚喬傳,香蜜沉沉燼如霜。

公爵府

whywhite22 發表於 18-9-19 19:03
遇到D咁嘅劇情,我通常會速度X2咁睇曬佢
我睇到後期,我日日就想老皇帝快D死,快D等楚王做皇帝,快D……

楚王的人生真係悲哀

公爵府

Tebing 發表於 18-9-17 19:36
真的要知道?
不太 happy ending

我未睇晒,目前睇到51咋
我都覺得結局唔係happy ending

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

Tebing 發表於 18-9-17 19:36
真的要知道?
不太 happy ending

失望,決定跳船

水晶宮

Audrey1999 發表於 18-9-20 17:00
失望,決定跳船

如果只差少少,看吧 :)
但係如果仍然有很多未看 ; then jump jump jump

公爵府

超靚仔!

第一張個角度好似哥哥啊

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

Tebing 發表於 18-9-20 22:18
如果只差少少,看吧 :)
但係如果仍然有很多未看 ; then jump jump jump

睇到七皇子捉左鳳皓,唔想再睇落去,決定跳船

首頁

尾頁

跳至