騙子-免費領養英國短毛貓

ceciliasstong
|
一個自稱叫Linda Tsang 的人話自己移居泰國,現送出一對4個月大短毛貓- 1 男1 女, 名字Ricky n Suzy
Her post was from Carosell

佢話會經一間寵物運輸公司直送貓回香港到我一切準備好,一間假的運輸公司會叫你滙$4600 from Western Union to PITI Deejai我信真滙了錢給那間公司兩小時後,運輸公司再發電郵給我,話要我再滙$5000,因兩隻貓被泰國海關扣查,原因是沒有打防疫針。我開始覺可疑,沒有再滙錢,原來自己遇到騙子。

其實Linda Tsang - 真名是PITI DEEJAI佢在港開了太空card 電話 9864 0354再可恥佢會製造假針紙如果有人和我一樣,請聯絡我,我已報警處理。

JD930    發表於 18-11-20 10:10
ccysj01
|
moonlight9198
|
ceciliasstong 發表於 17-7-7 18:37
一個自稱叫Linda Tsang 的人話自己移居泰國,現送出一對4個月大短毛貓- 1 男1 女, 名字Ricky n Suzy
Her po ...

已經好耐之前出現過呢類騙案。騙子隨時改名。又之前都有話上海既人又係咁既方式送英短。但圖片係cap其他貓圖的。好彩你損失唔算太多。

佢地如果係名種貓。響當地有咁多寵物組織。點會搵唔到人領養。要咁複雜。
fuekic1234
|
今日差点中招,佢改左電話,話自己日老公移民去左中國,全部貓也有hk 出世紙,hkd2000就由即日從上海運番香港,
email 係lee wong jane 9209, 係香港&你want forum有人幫佢重post, 叫人幫手
fuekic1234
|
另外,因為去上海好方便,我約佢星期五去上海機場,即時買機票,辦手續,親自帶貓回家,佢就無覆我喇,嗚嗚嗚
moonlight9198
|
fuekic1234 發表於 18-5-24 18:17
另外,因為去上海好方便,我約佢星期五去上海機場,即時買機票,辦手續,親自帶貓回家,佢就無覆我喇,嗚嗚 ...

咪信呢類騙子。
就算真係有。
你都冇可能即時帶番香港。
同埋根本大把內地人有養寵物。由其大城市。養名種更多。點會冇人要。搵到黎要香港人接收呢?
fuekic1234
|
moonlight9198 發表於 18-5-24 22:57
咪信呢類騙子。
就算真係有。
你都冇可能即時帶番香港。

佢話担心内地人食貓,不敢送俾內地人。理由都好合理架!其實同佢交流时,仲話即日送到香港,發現佢有D不合理,咪好認真咁,我去上海揾佢,再問permit 相,每隻貓独立相,仲要埋佢一家人連貓合照,咁就唔理我
sabsab122
|
買年前已經係叫Ricky n Suzy! 而家仲係用同一張相呃人!其實認真小小睇, 張出世紙係有唔合理嘅地方!
我兩年前已經遇過,情節同手法係一模一樣
tsung
|

JD930    發表於 18-11-20 10:10
iiivy
|
ceciliasstong 發表於 17-7-7 18:37
Her po ...

多謝提點,綱購真係要小心
JD930
|
iiivy 發表於 18-5-31 15:35
多謝提點,綱購真係要小心
係,好離譜