親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

平時旅行都係租wifi蛋,租得多其實係唔係買一個返黎重抵用? 又唔使俾人限時限刻還機...

嚟緊想去美加旅行,上網租成$70日好貴
租兩個禮拜已經成千幾蚊
有無人有買wifi蛋經驗可以分享下?
係唔係隨意買一個然後加sim card就用得?求指教

珍珠宮

cskwu 發表於 17-7-7 20:01
平時旅行都係租wifi蛋,租得多其實係唔係買一個返黎重抵用? 又唔使俾人限時限刻還機...

嚟緊想去美加旅行 ...

點解一定要用蛋?

大宅

開心吸收勳章

whyyou 發表於 17-7-7 21:19
點解一定要用蛋?

Wifi唔係方便share啲咩?用開wifi egg,一到步就已經有得用唔使去到先買卡

珍珠宮

cskwu 發表於 17-7-8 00:31

喺香港買定卡咪得囉,一人一張分開行都唔怕走失,十年八年前因為電話卡貴先至要share啫,搞到成班人要綑綁式行程,而家一百幾十蚊一張卡,唔使再帶住隻蛋,又要差電又要借蛋還蛋嘥時間,買蛋更加唔化算,買完之後再過多兩年可能wifi蛋已經完成歷史任務變咗歷史產物添

wcpcelia    發表於 17-7-9 12:58

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

cskwu 發表於 17-7-7 20:01

嚟緊想去美加旅行 ...

我幾年前已經買左隻蛋,每次去旅行就買卡入落隻蛋樹

用蛋的原因是不想換卡,想繼續收到電話

大宅

開心吸收勳章

whyyou 發表於 17-7-8 00:52
喺香港買定卡咪得囉,一人一張分開行都唔怕走失,十年八年前因為電話卡貴先至要share啫,搞到成班人要綑綁 ...

因為去得耐唸住有蛋share會平啲,等我去問下卡咩價先,多謝你解答呀

大宅

開心吸收勳章

CrabPincers 發表於 17-7-8 17:42
我幾年前已經買左隻蛋,每次去旅行就買卡入落隻蛋樹

用蛋的原因是不想換卡,想繼續收到電話

請問wifi蛋係唔係所有sim卡都適用,
會唔會有啲機只接受亞洲地方sim卡,
其他例如美加地方就用唔到,
上網睇嘅資訊都好多術語睇唔明,麻煩幫下忙,謝謝!

公爵府

cskwu 發表於 17-7-8 23:04
請問wifi蛋係唔係所有sim卡都適用,
會唔會有啲機只接受亞洲地方sim卡,
其他例如美加地方就用唔到,

我曾經去韓國,在中國聯通買左一張,果張就不知點解用不到,返到黎香港拿去維修(未過保養),不知佢地做過乜野,佢地話是我不識做setting, 隻蛋無事,後尾隔左一排,我再去日本,上網再search setting, 比我搵到原來有app可以做setting, 之後去星加坡,大陸,澳州,日本,泰國全部都用到,無問題,黎緊會去美加,我雖然用蛋,但都是一人一張卡,用蛋的原意是怕要換卡miss 左d重要的電話

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

從來冇用蛋, 只係一次租車包埋, 自己都係用舊電話放wifi, 基本setting都冇乜問題都用到, 反正舊電話都唔值錢, 用左成3/4年又未壞

除非你去多國咁玩, 唔係去到買prepay card抵過香港買啦

大宅

回覆樓主:

用卡啦~加拿大上網本身就貴。。點慳都係咁架咋

大宅

開心吸收勳章

CrabPincers 發表於 17-7-9 09:15
我曾經去韓國,在中國聯通買左一張,果張就不知點解用不到,返到黎香港拿去維修(未過保養),不知佢地做 ...

咁睇黎都係用卡更方便,清楚左好多,唔該哂您呀

大宅

開心吸收勳章

TMC3012 發表於 17-7-9 13:43
從來冇用蛋, 只係一次租車包埋, 自己都係用舊電話放wifi, 基本setting都冇乜問題都用到, 反正舊電話都 ...

電話呢個idea都唔錯wor!!屋企都有唔用嘅手機

大宅

開心吸收勳章

kit_takako 發表於 17-7-10 08:12
用卡啦~加拿大上網本身就貴。。點慳都係咁架咋

嗯,真係點計都係計都貴,應該去到買卡了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我都係唔用卡,因為唔想換卡miss電話。(當然呢個問題可以海外飛線解決)
更煩係因為公司裝在software落手機,換卡十級煩。除非我特登帶多個電話用外地sim,否則我會用旦
所以旦一定有佢市場

公爵府

cskwu 發表於 17-7-10 11:54

我加拿大有親戚,我媽又每年都過去住幾個月,上年佢地幫我媽買卡用,100元加幣兩個月,但我媽話成日收不到,佢在當地買中國移動的卡,我不知點解親戚不買當地電訊商的電話卡,今年我幫我媽在香港買左過去。佢地問我幾錢,我話460元60日無限data,包打電話返香港,佢地覺得難以置信

大宅

cskwu 發表於 17-7-10 11:54

建議你香港買卡呀。。我而家喺溫哥華。呢幾日上網都幾快。。同埋好多餐廳都有wifi幾方便

大宅

開心吸收勳章

CrabPincers 發表於 17-7-10 16:26
我加拿大有親戚,我媽又每年都過去住幾個月,上年佢地幫我媽買卡用,100元加幣兩個月,但我媽話成日收不到 ...

唸住落地買重平,真係要做research格下價,介(emoji)介意share你買左邊隻卡

大宅

cskwu 發表於 17-7-10 18:11
唸住落地買重平,真係要做research格下價,介(emoji)介意share你買左邊隻卡
...

當地買可能有limit ga..唔似香港咁有得無限。。我喺3買。。好貴$328。。初頭我仲以為$288 之前睇過有啲網民話去鴨寮街會平啲。但我驚有假野所以冇去。。上網好重要架嘛 希望幫到你

大宅

回覆樓主:

補番張相

公爵府

cskwu 發表於 17-7-10 18:11
...

http://agtelecomusa.com/

首頁

尾頁

跳至