跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Delete

複式洋房

yes, english shool,so easy

男爵府

回覆樓主:

我聽聞只得3成band 1率。知道有個case係小五考級80,老師叫家長要有心理準備讀band 2學校。

大宅

scgift 發表於 17-7-12 23:14
我聽聞只得3成band 1率。知道有個case係小五考級80,老師叫家長要有心理準備讀band 2學校。
...

這兩年都應該不只30%入band 1英中
全級只有120幾人,如考級80以後,好老實理所當然好大機會入band 2啦,就算好多地區名小也應該差不多吧!

男爵府

好媽媽勳章

one2one 發表於 17-7-12 00:06
代朋友問
圓玄升中,學生多數會升上brand 1中學嗎?
到中學會輕鬆應付嗎?

前幾屆畢業,英中冇問題,同屆入左5個讀百周,年年都係精英班!

男爵府

...

唔止,圓玄去到級50都應該仲係band 1。而dband3既學生,因為英普講得,所以都可以考到band2既直資。

男爵府

tai_man 發表於 17-7-13 07:35
唔止,圓玄去到級50都應該仲係band 1。而dband3既學生,因為英普講得,所以都可以考到band2既直資。
...

其實我只係聽聞,有研究既朋友話地區一線津校如何小梁周band 1率有6-7成,有能力既小朋友讀一線津校會比較容易成為band 1生(因為入得圓玄既都係叻仔叻女,考唔考到前列位置做band 1生好難講)。我朋友就係覺得圓玄band 1率低,讀津校好過,所以唔打算考。

早2年都識人小朋友喺小四時跳船,由圓玄轉校去屯門某津校,原因就係要小朋友做到band 1生。

申利:我只係聽聞,我自己係有打算考圓玄,如考到既話係會讀

男爵府

scgift 發表於 17-7-13 07:59
其實我只係聽聞,有研究既朋友話地區一線津校如何小梁周band 1率有6-7成,有能力既小朋友讀一線津校會比較 ...

圓玄有冇6-7成band1我就唔知了.!..朋友個女今年升中,d消息都係佢同我講。圓玄d勁人都已經唔止target區內band1中學,有d已考左出面既勁校喇。
我都諗緊自己個小朋友行邊條路,...如果係band2生,又不幸入左中中,不嬲英文讀開既野,要用中文又係好慘

大宅

回覆樓主

但如果全級考50-60,應該都有機會是B1學生吧?因為每間學校都要交呈分試,所以應該不會以每間學校排名去分?因為唔係太識,有錯請更正.

利申:無考圓玄,但朋友今年要揀小學,所以代問

男爵府

tai_man 發表於 17-7-13 08:23
圓玄有冇6-7成band1我就唔知了.!..朋友個女今年升中,d消息都係佢同我講。圓玄d勁人都已經唔止target區內ba ...

其實我冇咩研究,又係朋友話睇完覺得唔算好。派到屯門英中既數量唔算多,大多係叩出面啲二線直資。我朋友成日話與其考圓玄,不如操fit個小朋友考出面啲直私仲實際

伯爵府

回覆樓主

讀圓玄要有心理準備,因為個個小朋友都好叻,要每科A才能屬b1, 一有B已經是b2,有C就band3,b2、3家長會發癲,怕小朋友入中中,最後會考直資中學,但多數都考到讀津小都會谷,但是亦會接受到b2中中派位的

利申:我2個都己畢業了

男爵府

回覆樓主:

大宅

scgift 發表於 17-7-13 09:35
其實我冇咩研究,又係朋友話睇完覺得唔算好。派到屯門英中既數量唔算多,大多係叩出面啲二線直資。我朋友 ...

這個統計表已是兩年前,圓小今年派位已比前兩屆好。但當然都只是大約60%派區內外的英中,相信好多地區一線小學也是差不多!但相對本身學生英文底子好,很多也能考獲二線直資,要知道其他津小生,如英文不好,要考取二線直資中學也不是易事。但當然,如你能操fit孩子考取區外一線直私,就梗係更加好啦!!!

大宅

回覆樓主:

如果英中是你的目標,讀圓玄有優勢
就算唔能夠成為band 1學生都仲可去band 2直資,直資大部份係英文嘅
講真要讀大學英文唔掂點讀, 所以始終都係英文最重要

大宅

...

你聽聞嘅資料係幾年前嘅, 頭1,2批小六生升band 1係得33%, 因為當時未有pre S成績參考,間間新學校都要經歷呢個階段, 近年已經提升左我肯定唔會30%咁少

大宅

回覆樓主:

吾知大家睇吾睇到,呢張係今年既最新升中派位,我見都派得不錯呀!

大宅

回覆樓主:

2016~2017最新升中

大宅

tcm1018 發表於 17-7-13 23:47
2016~2017最新升中

今年無人入神校?

男爵府

回覆樓主:

其實有d學生仲叩緊門,所以個表都仲會變。

男爵府

one2one 發表於 17-7-13 23:50
今年無人入神校?

今年部分派位
我要勤力D

首頁
12345...6

尾頁

跳至