跳至

首頁

尾頁

男爵府

tcm1018 發表於 17-9-20 13:15
應該係,中文好似用廣東話or普通話答都得,除左老師要求,我估佢都有考普通話,因為阿仔考完都吾係講得好 ...

3年前聽過簡介會,校長咁講,用普通話面試,不過,你小朋友如果用粵語面試都得,但最高得8分。如果同分情況下,會收保幼學生先。

男爵府

tcm1018 發表於 17-9-21 22:55
你3年前真係吾知,我係前年聽,上年考,校長絕對無講過,用廣東話得8分,佢話用返小朋友流利既語言作答就 ...

咁你唔信都冇法,我係好記得校長講依2點,之後決定唔報考。你果年少保幼,係讀得保幼,目標就唔係圓玄,係保小。

男爵府

hoho1119 發表於 17-9-21 22:07
收保幼先咩3我又唔覺喎,最多萊恩sunkid新一代。

讀得保幼,目標係保小,因為保小先有聯繫保中,圓玄未必有聯繫(請自從查證)。

男爵府

Goldilocks 發表於 17-9-23 15:04
你啲資訊同有聽圓玄簡介會既家長都好大出入喎。
咁你幾年前聽果場又係咪同我聽果場一樣呢?你話同聽簡介會家長有出入,咁果個家長係咪你一個人?當時係答問果時校長親口講左依2點,就係2點,所以我決定唔報考啦。
我唔係講圓玄壞話,只係講我聽過校長親口講的事,你要質疑,我亦冇法。

男爵府

Goldilocks 發表於 17-9-23 00:48
我早幾年去圓玄簡介會,校長都無講過保幼有任何優勢。根本圓玄就無同保幼有任何聯系,全部都係靠面試分數去 ...

校長講,係同分情況下,佢地係會比保幼優先,我估因為係同一辦學團體啦,不過,都係幾年前聽的,依家學校有冇講唔知。仲有,聽完之後,只係覺得,校長唔小心坦白左

男爵府

xiaohua2001 發表於 17-9-23 11:04
對,我正好三年前有聽,根本沒有保幼優先說法。而且讀緊,周圍大部分私幼,其它幼稚園零星幾位。新一代,S ...

咁你又係咪同我聽同一場簡介會呢?圓玄一日幾場,你全部都有出席?再者,我小朋友係讀九龍塘幼稚園,唔大清楚屯門幼稚園,而且我亦冇研究圓玄收生,希望你明白,答你唔到圓玄係收咩幼稚園生。
我只係講我親耳聽到校長講過計分係咁,只係比家長作為參考,年代唔同,有冇變我亦唔知,亦冇去深究圓玄啦。如果你覺得,我講緊圓玄壞話,我亦冇法。

男爵府

xiaohua2001 發表於 17-9-23 18:38
三年前(emoji)️兩場講座,我聽左其中1⃣️場。但我沒有錄音證明校長是否講保良局幼稚園優先黎證明。我唔 ...

我冇誤導喎,我果場有人提出問題,校長係咁答,亦因為咁,我覺得點解一開場時話,唔係贏在起跑線,但最終話係同分下而保幼會優先(其實同辦學團體係正常,只可以講,校長唔小心坦白左

男爵府

Goldilocks 發表於 17-9-23 19:51
唔係話你講圓玄壞話,不過我和這裡其他幾位家長,不約而同都無聽到校長講保幼有什麼優勢。講真,讀緊圓玄 ...

你話有幾位家長都話冇聽過,咁係咪場場都有去聽?我冇誤導人,係我親耳聽到,而且當年都好出奇圓玄透明度高,有講到面試點計分法,我亦冇錄音,去證明到依件事。再者,佢係讀英普,如果用粵語對答攞唔足分亦正常,唔通話用流利語言面試,而個小朋友用非粵,普,英面試可以攞足分?

男爵府

Goldilocks 發表於 17-9-23 19:51
唔係話你講圓玄壞話,不過我和這裡其他幾位家長,不約而同都無聽到校長講保幼有什麼優勢。講真,讀緊圓玄 ...

已經講左,讀得保幼,大多目標係保小,因為有聯繫保中,少保幼生考係正常。

首頁

尾頁

跳至