跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

one2one 發表於 17-7-13 23:50
今年無人入神校?

今年入神校人數比以往多,可見升中成績每年提升中

男爵府

回覆樓主

有人覺得係band2 先去2綫直資,其實直資教學理念同其他資源都同津校有所不同,只是係選擇唔同,未必關成績事。

大宅

bbeasy25 發表於 17-7-15 10:06
有人覺得係band2 先去2綫直資,其實直資教學理念同其他資源都同津校有所不同,只是係選擇唔同,未必關成績 ...

我朋友都係圓玄今年畢,部份家長唔想入最top嘅中學,太谷壓力太大,情願去排名低少少嘅學校讀得開心d,始終會考係睇個人努力,就算band 3都可考入大學,冇話一定要讀最top嘅先讀到大學嘅
屯門四大中學,有三間都係壓力超大教學傳統,有理念嘅家長未必想入讀

大宅

美好大世界2017勳章

bobo_2014 發表於 17-7-15 16:53
我朋友都係圓玄今年畢,部份家長唔想入最top嘅中學,太谷壓力太大,情願去排名低少少嘅學校讀得開心d,始 ...

咁得意小學考圓玄,但第時考到band 3都唔介意?

大宅

cookie26f 發表於 17-7-15 17:59
咁得意小學考圓玄,但第時考到band 3都唔介意?

我唔係話佢地會入band 3, 而係比最top低少少個d中學例如band 1C,2A個d呀
我見今年都唔少人選擇去港青呢間又係banding唔高但幾有理念嘅中學
佢地唔同屯門嘅一線小學,佢地一般想入番屬會學校 (即屯門四大中學),而讀四大中學壓力係好大

子爵府

bobo_2014 發表於 17-7-15 18:08
我唔係話佢地會入band 3, 而係比最top低少少個d中學例如band 1C,2A個d呀
我見今年都唔少人選擇去港青呢間 ...

當你分析時都要知道
圓玄有好多外籍同學
佢地一定唔會揀津校

大宅

美好大世界2017勳章

band 1尾或 band 2頭就合理啲。。。。

男爵府

我一樣甘唸,睇教育理念比較重要。屯門四大對我吸引力不大。

男爵府

回覆樓主

仲有上年董中校長話想收多圓小學生,上年收6個太少,叫多D人報董中,點知今年得3個。

男爵府

回覆樓主

:mother:我都對個幾間中學,零興趣。

大宅

無知一問,四大中學係邊四大?

男爵府

momonicnic1107 發表於 17-7-18 11:31
無知一問,四大中學係邊四大?

百週,梁球鋸,陳瑞芝同董玉娣

洋房

scgift 發表於 17-7-13 09:35
其實我冇咩研究,又係朋友話睇完覺得唔算好。派到屯門英中既數量唔算多,大多係叩出面啲二線直資。我朋友 ...

下........真係 O 左.....

我見佢地科科都全英文教, 心諗升上中學一定無難度,

讀左6年全英的圓玄, 如果入返間中中, 都幾諷刺..........

男爵府

Jasminelui 發表於 17-8-1 09:39
下........真係 O 左.....

我見佢地科科都全英文教, 心諗升上中學一定無難度,

所以咪話要睇返band 1率有幾多囉。入得圓玄既都係叻仔叻女,要穩首前列位置做到band 1生唔易呀。

知道有個case係哥哥資質一般,讀區內一線小學,中學成功升到梁銶琚。妹妹則天資聰穎讀書能力強,讀緊圓玄,就係只能考到級80,老師講明要有心理準備入band 2中學。家長有啲後悔當年唔跟哥哥入讀津校,搞到而家唔拖唔水。

子爵府

scgift 發表於 17-8-1 10:05
所以咪話要睇返band 1率有幾多囉。入得圓玄既都係叻仔叻女,要穩首前列位置做到band 1生唔易呀。

知道有 ...

如果妹妹最終入band2 就真係會好唔開心

大宅

知道有 ...

圓小考到級80如果讀津小都未必穩上band 1中學吧!就算近幾年升中人學少,幸運搏到band 1中對佢都唔一定係好事!

男爵府

Mchacha 發表於 17-8-1 11:28
圓小考到級80如果讀津小都未必穩上band 1中學吧!就算近幾年升中人學少,幸運搏到band 1中對佢都唔一定係 ...

該家長係對比兩兄妹既天資+學習能力,哥哥真資質係好一般都升到梁銶琚,相反妹妹本身係好叻女。所以估計如果當初妹妹讀津小的話,一樣可以好似哥哥咁做到band 1生。

大宅

scgift 發表於 17-8-1 11:34
該家長係對比兩兄妹既天資+學習能力,哥哥真資質係好一般都升到梁銶琚,相反妹妹本身係好叻女。所以估計如 ...

首先,我個人覺得那是家長自己的比較,一般與聰穎未必是事實!
但如哥哥真的只是一般,上到梁中也一定辛苦,是不是好事要慢慢睇!妹聰穎讀書能力強,英文底子好,假如就算band 2中學也一樣可以有好成績!

大宅

Mchacha 發表於 17-8-1 11:38
首先,我個人覺得那是家長自己的比較,一般與聰穎未必是事實!
但如哥哥真的只是一般,上到梁中也一定辛苦 ...

絕對係, 資質一般入去梁球居好難應付,開明嘅父母都知要為小朋友選適合嘅學校, 能力不及比你讀到都辛苦,自信心又低
DSE係耐力戰,唔係話你入到名中學就一定入到大學
個位阿媽咁樣比較二兄妹想法亦好幼稚,而且主觀性太強, 個女考級80成績真係好一般,既然佢覺得個女咁醒都只係考呢個成績應該一早研究下係咩問題幫下個女,而唔係而家後悔囉

大宅

知道有 ...

睇番今年升中, 計左屯門區內區外嘅直/私/津中學, 有百份之五十幾係升上 band 1, 呢個數字以冇聯系中學嘅來講算好高

首頁
12345...6

尾頁

跳至