跳至
[屯門區] Delete  

首頁

尾頁

男爵府

noqqkk 發表於 18-7-1 10:06
回覆 honeydeer 的帖子

可吾可以分享下你既見解?

我自己觀察,見到啲學生操行唔得,心地又差,親眼見,其他圓玄家長唔好抨擊我

複式洋房

或者樹大有枯技,我識個D都好active有禮,白信心爆棚,或者你碰正個D過度自信,變成自私,無視其他小朋友,覺得其他小朋友冇佢咁醒

大宅

honeydeer 發表於 18-7-1 10:21
我自己觀察,見到啲學生操行唔得,心地又差,親眼見,其他圓玄家長唔好抨擊我
...

老實講有邊間小學係全部學生操行好好, 心地個個似天使丫? 呢個係現今社會問題都唔關學校事啦
屯門某一線小學校規極嚴, 放左學係市中心咪一樣見到好多百厭無禮嘅學生!
我諗圓玄學生係比較活躍主動,學校比左好多機會發展學生專長, 加上學校唔會比較成績, 學生有自信,返學開心歸屬感強, 論考試分數可能唔夠死操爛操嘅學校勁, 不過對於小朋友發展及適應未來社會嘅能力, 我覺得圓玄學生是真的比傳統學校學生強

伯爵府

熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

請教有小友朋讀緊圓玄的家長,小朋友需要外補嗎?

複式洋房

tcm1018 發表於 17-9-8 17:07
pm左你,希望幫到你少少

我都想知,可否PM,謝謝

大宅

warm_warm 發表於 18-7-2 10:56
請教有小友朋讀緊圓玄的家長,小朋友需要外補嗎?

考之前有補過普通話,考到就cut 哂,冇外補!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

嘩!你咁講真係好難唔俾人評擊你wor,請問你點觀察?觀察咗幾多個圓玄學生?親眼見過幾多個圓玄學生操行同心地都差呀?你用呢D詞語黎形容一班7-12歲的小朋友,睇黎你的心地都唔算好啦!相信任何一間學校的家長見到你用呢D詞語黎形容佢哋的小朋友都會覺得好難聽!其實鐘唔鐘意一間學校就好主觀,願者上釣。但唔應該醜化人哋學校的小朋友,小朋友好無辜囉!
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實選擇圓玄的家長應該係喜歡學校的教學理念,或者都係想小朋友可以開心,愉快的學習!當然英文環境亦好吸引。但魚與熊掌不可兼得,想愉快,開心咁學習就好難要求佢可以同津校長期操練的小朋友一樣爭入四大。想英文好,講得,聽得又寫得的同時要求佢中文仲好過津校?認清自己的目標就唔會有失望,其實無任何人神化圓玄,只不過佢係呢區唯一一間直資,只不過宜家的家長多咗要愉快學習,少咗要成績頂尖,所以多咗人選擇圓玄。如果目標要入最top津中,當然唔好選擇圓玄啦!始終小朋友由細習慣操練,上到中學先會適應。圓玄的家長應該好多寧願考直資都唔會選擇津中,都係適應問題!
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

男爵府

不知你的標準如何, 但如果只是個別學生, 以免太武斷. 作為用家, 有d同學比較頑皮, 好動, 但未遇過心地唔好小朋友.
我小朋友沒有特別外補, 不過也有好多有補習, 睇需要啦!!

其實好多圓玄學生目標不是四大, 而是直資. 因為教育理念相近, 又可以保持英文水平, 我相信未來也不會有太大轉變. 以為我例, 我也不會選擇四大.

男爵府

bbeasy25 發表於 18-7-3 11:16

不知你的標準如何, 但如果只是個別學生, 以免太武斷. 作為用家, 有d同學比較頑皮, ...

同你觀念一樣,近年入讀圓玄嘅家長真係冇太多人想係屯門升學,睇呢幾年升中派位已知。白菜蘿卜各有所愛,卻有人自己小朋友未曾入讀過,只係道聽途說,或是随便拿一間學校成績排名偏差的學生跟另一所學校成績好比較來發表不負責任的言論。有家長說圓玄升中初期英文比傳統津校好小小,因為傳統津校初初唔適應,讀多兩年其實英文差唔多。我唔知數據從何而來,校長係雜誌訪問時講過,圓小六整體畢業生英文水平可達國外(歐美國家)中二中三能力,呢D係有考試有實質分數數據支持的
我要勤力D

男爵府

xiaohua2001 發表於 18-7-4 10:00
同你觀念一樣,近年入讀圓玄嘅家長真係冇太多人想係屯門升學,睇呢幾年升中派位已知。白菜蘿卜各有所愛, ...

http://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23幼小學府%23&suid=2730390234

大宅

...

其實我都係安定見過好多家長追捧的兩間津貼小學學生,一路玩一路講笑用粗口問候對方娘親"X你XX ",仆X 臭X,講完又講。如果都覺得係學校教出黎,間學校唔好!係咪對間學校好唔公平。

大宅

回覆樓主

講真每間學校都有吾同嘅學生,名校也有同學講粗口,仲要睇家長點教。我個讀了一年非常開心,老師好好,同學家長又互相交流,互通訊息(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)佢好鐘意返學。

男爵府

...

我都覺得佢地好無禮貌 試過幾次係巴士站沖上車撞到人……放學係有老師企燈位,但似「紙板」囉,放左都無用

大宅

回覆樓主:

每年大約到考圓玄的期間,都會睇到一些家長講圓玄唔好,目的...

少隻香爐少隻鬼

心儀圓玄的家長,真係建議自己去瞭解,始終網上講野唔使負責任。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

喺置樂麗寶商場幾多圓玄生喺度補。

通常全場最活潑最跑嚟跑去嘅就係佢哋。

男爵府

sensei 發表於 18-8-24 07:29
喺置樂麗寶商場幾多圓玄生喺度補。

通常全場最活潑最跑嚟跑去嘅就係佢哋。

有玄圓的學生忽然指住我朋友話佢个樣好老。朋友呆左一呆

男爵府

好媽媽勳章

888Amy 發表於 18-8-24 10:53
有玄圓的學生忽然指住我朋友話佢个樣好老。朋友呆左一呆

咁搞嘢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

利申:上咗岸讀中學喇.....

男爵府

sensei 發表於 18-8-24 16:38
咁搞嘢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

利申:上咗岸讀中學喇.....

問題係我朋友年纪大但保養超好,皮膚到身材打扮都好好。唔怪得佢呆左一呆。

首頁

尾頁

跳至