嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

俾家姐傳染左感冒, 聽到佢咳聲有痰, 食左4 次藥都未好, 又唔想佢咁細個食咁多藥, 但係又怕拖得耐更加唔好, 有經驗媽媽可分享下嗎?

男爵府

Annie_pikha 發表於 17-7-14 06:26
俾家姐傳染左感冒, 聽到佢咳聲有痰, 食左4 次藥都未好, 又唔想佢咁細個食咁多藥, 但係又怕拖得耐更加唔好:t ...

我女都唔好彩一滿月比我仔惹到傷風菌, 我帶佢睇醫生, 醫生有開藥但建議我同佢洗鼻同吸鼻水唔好食藥, 10日左右就好返。佢如果有鼻水可以咁做。
依加個女就3個月, 又有咳同痰, 飲奶易嘔奶, 我就同佢每餐奶掃多啲風, 搏佢嘔多啲痰出來, 等佢自己好, 同埋盡量令佢少喊

別墅

candiceb 發表於 17-7-14 08:19
我女都唔好彩一滿月比我仔惹到傷風菌, 我帶佢睇醫生, 醫生有開藥但建議我同佢洗鼻同吸鼻水唔好食藥, 10日 ...

謝謝! 但佢多痰嗎?我聽到妹妹好多痰聲

回覆 Annie_pikha 的帖子

Hello Annie_pikha ,明白BB唔舒服媽媽會好心痛! 咳/痰需要多少少時間康復,記得跟醫生指示完成療程,媽媽可以試下係沖涼後抱BB留係有蒸氣浴室10分鐘,俾BB吸入蒸氣去濕化、稀釋痰液,可以令痰液更容易排出。瞓覺時將BB打側少少瞓,等佢抖氣舒服D,保持屋企空氣流通,BB床盡量遠離多塵地方都可以減少對呼吸道嘅刺激。如果發現痰聲越來越重﹑痰係黃/綠色﹑又或者有其他唔舒服嘅徵狀,就要再睇醫生喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

回覆 candiceb 的帖子

Hello candiceb ,痰是呼吸道中嘅分泌物,大人都會有,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵或生病後,分泌物就會增加,沖涼後抱BB留係有蒸氣浴室10分鐘,俾BB吸入蒸氣去濕化、稀釋痰液,可以令痰液更容易排出。將BB打側少少瞓等佢抖氣舒服D,仲要保持屋企空氣流通,開冷氣時開少少窗和門呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

男爵府

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-7-14 17:26
回覆 candiceb 的帖子

Hello candiceb ,痰是呼吸道中嘅分泌物,大人都會有,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵 ...

thx

男爵府

Annie_pikha 發表於 17-7-14 11:48
謝謝! 但佢多痰嗎?我聽到妹妹好多痰聲

今日好似少啲痰, 但係食奶仲係好易嘔
尋日都多痰架, 嘔出黎一大pat

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-7-14 17:24

Hello Annie_pikha ,明白BB唔舒服媽媽會好心痛! 咳/痰需要多少少時間康復,記得 ...

thanks....聽到佢呼吸唔順, 好慘慘豬
Annie_pikha 發表於 17-7-14 22:23
thanks....聽到佢呼吸唔順, 好慘慘豬

BB 今日好D? 當佢有鼻塞/痰都有可能令呼吸聲比較大/唔太暢順咁,瞓覺時可以用枕頭墊一墊BB背部,身體成45度角令佢抖氣會舒服D。亦要留意下BB食奶或者瞓覺姿勢,頸部摺住都有機會令bb 抖氣有聲,如果BB抖氣有""hehe""聲、發燒、無胃口或者好扭計,就要睇醫生喇。

candiceb 發表於 17-7-14 19:43

今日好似少啲痰, 但係食奶仲係好易嘔

少左都代表BB正在康復緊 BB腸胃結構未完全成熟,加上食道和身長都較短,如果多/食飽後動作大左,都有機會出現嘔奶情況,可以嘔出痰BB會舒服D,如果每次奶份量只係好少媽媽唔需要太擔心,通常大左會慢慢改善。媽媽可以係每次食奶前用掌心順時針幫BB搓肚仔清除肚風,食完奶掃完風打直抱15分鐘先放低BB ,睇下嘔奶會唔會有改善。

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-7-14 17:24

Hello Annie_pikha ,明白BB唔舒服媽媽會好心痛! 咳/痰需要多少少時間康復,記得 ...

請問除了吐痰/嘔奶一齊嘔,BB 有冇其他方法排出痰液?謝謝

男爵府

食猴棗末,可以痾d痰出黎,我仔兩次感冒都食佢,三支就ok。我買余x生。

回覆 Playhard 的帖子

Hello Playhard ,痰亦可以經由排泄物中排出體外,減輕對呼吸道嘅刺激,6個月以上BB多飲室溫水/湯水係最天然方法,充足水份能夠滋潤呼吸道,每星期清潔床單/被單/枕頭,係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎,保持房間濕度,用濕布拖地板,開冷氣時開少少窗和門。中醫理論講究體質,如果想俾BB食有中藥成分的產品,都建議先問問註冊中醫師意見。

大宅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-7-31 15:53
回覆 Playhard 的帖子

唔該晒你的詳盡解釋

大宅

c27cheun 發表於 17-7-30 17:25
食猴棗末,可以痾d痰出黎,我仔兩次感冒都食佢,三支就ok。我買余x生。

因為BB 太細,唔敢試成藥住,多謝你的經驗分享
Playhard 發表於 17-7-31 16:39
唔該晒你的詳盡解釋

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-8-1 10:05

你好啊,我想問呢如果我囡囡佢係乾咳,不是有痰應該怎樣好,五個月大

伯爵府

我係哩到分享過好多次

我有盬水噴霧噴, 再同佢吸鼻水, (我用nosefrida , 可上網睇)
噴左可以濕左鼻分泌/ 痰。 等佢易吸出/吞/吐
另平時同佢左右側身訓, 拍痰, 比少量水佢

我2個仔, 細仔都係2個月大時比爸/哥傳染, 都係咁攪掂
Nose frida 係我大仔一歲時醫生介紹我用, 之前用bulb syringe(冇咁好)。 而家大仔就三歲, 大吉利事病都未食過抗生素自己好返
細佬一出世我已有同佢吸同噴, 佢而家如果塞鼻, 我噴佢吸佢都唔會喊, 通返仲識同我笑(就5個月大)

mychickenbaby 發表於 17-8-6 13:03
你好啊,我想問呢如果我囡囡佢係乾咳,不是有痰應該怎樣好,五個月大

Hello mychickenbaby,明白媽媽擔心 ,囡囡乾咳時冇其他徵狀? 乾咳成因有可能係冷空氣刺激氣管導致, 尤其天氣炎熱, 媽媽出入冷氣地方時要留意BB頸部保暖,可以俾多少少暖水BB飲濕潤喉嚨。 此外, 觀察BB有冇其他例如氣喘,呼吸”hehe”聲, 胃口精神差, 如果有就要去睇醫生喇 ! 加油!

大宅

rachel_tim 發表於 17-8-6 13:42
我係哩到分享過好多次

我有盬水噴霧噴, 再同佢吸鼻水, (我用nosefrida , 可上網睇)

請問Nose frida 邊到有得買

首頁

尾頁

跳至