自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

年輕銀行女櫃員今年5月7日乘搭215號巴士時,被一名六旬婦要求移開霸佔座位的背包,讓她坐下,二人因此爭執。其後櫃員於啟田邨打算離座下車時,疑嫌六旬婦動作緩慢,竟伸手將她推倒地上。女司機看不過眼,下車追截,遭櫃員推跌及狂踢。最終櫃員自己在街上失足仆倒,束手就擒。涉案櫃員今於觀塘裁判法院承認普通襲擊及襲擊致造成身體傷害罪,保釋候判。

28歲女被告陳靄婷,在銀行任職櫃檯員。辯方指她犯案只是出於衝動,與個性不符;又指父母已退休,她主動與祖父母同住,可見是孝順女。裁判官質疑,被告既與祖父母同住,理應懂得善待老人家。辯方補充,當時被告的外祖父跌倒受傷送院,正值彌留之際,母親告知她趕往醫院見外祖父最後一面,被告焦急,不懂管理情緒,最終犯案,影響前途。被告願意向兩名傷者各賠償5,000元醫藥費,以表心意。
裁判官揚言未必會判處緩刑,現先索閱感化官及社會服務令報告,押後至本月28日判刑。
九巴發言人表示,女乘客被定罪,還了遇襲受傷的長者乘客,以及追截施襲者而受傷的九巴女車長一個公道。九巴感謝警方的專業執法,並感謝目擊案件的乘客仗義襄助。九巴呼籲乘客互諒互讓,避免因一時之氣,影響前途。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170712/56944714

平時都見到有啲乘客對司機態度差,呼呼喝喝咁,人哋都係打份工姐

伯爵府

回覆樓主

個女仔係咪有燥狂症?好恐怖呀
我以前見過有次壞車咁下班車就勁逼人,司機唔小心夾到個男仔,到落車佢女朋友特登企係車頭狂鬧個司機,個女仔個樣好正常斯文,估唔到咁巴辣

子爵府

回覆樓主

父母退休但主動同祖父母住?叫孝順?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個女仔都係

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

昨日睇新聞, 佢唔認罪, 推得一乾2淨! 全部都係人地嘅錯!

子爵府

回覆樓主

根本佢本身心地都有問題,自己個袋霸多一個位,好人好姐拎返走人地唔會同你嘈啦。

girlbear    發表於 17-7-14 16:09
meow_day    發表於 17-7-14 12:41

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自己玩自己....

男爵府

回覆樓主:

可能坐 counter 受得氣多,所以要舒發下

公爵府

回覆樓主:

樓價貴真係多左好多孝順仔女

abbiechan    發表於 17-7-15 11:47
rayrayus    發表於 17-7-14 22:46
babi_chu    發表於 17-7-14 15:52
991129    發表於 17-7-14 11:19

男爵府

係醫院,都見過幾位斯文女士燥狂症發作,對醫護人員, 文職人員發惡, 單單打打...

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

個女仔都唔O岩啦

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

不好意思, 錯按反對掣

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁痴線都有

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

甘衰甘賤甘霸道都做得出!坐一個半個月都要啦下話!

大宅

回覆樓主:

出手打老人家同女司機, 個女職員欺善怕惡, 打死人仲得了嘅。

子爵府

回覆樓主:

而家真系大把D小事大饒人,大事要斬人D人,小小嘢就投,拍片拎去公審,小小容人之心都冇,生活在香港,真系大壓力,難道就要這樣?出事或遇到惡人先後悔,咪抵佢死囉,正如那位櫃員

大宅

TATEYAMA 發表於 17-7-14 11:06

jm睇得好透

大宅

TATEYAMA 發表於 17-7-14 11:06

神回覆

子爵府

回覆樓主:

不饒人

侯爵府