樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

TU 唔靚係咪好難做到按揭?
有冇其他方法呢?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

回覆 babychingching 的帖子

TU 我問過銀行, 若你要靚仔, 就要卡數清哂,SHOPPING 分期清哂, 期期都要還, MIN PAY 都得, 最緊要有還就得, 還款期間最好不要再用卡, 還有若你有保險係用VISA 過數, 這個就沒有問題, 仲有銀行講過你清還數一定要留收據, 若用PPS 一定要留埋時間同REFER
若你岩岩找清數, 下一期單會係0, 咁你做按揭時要比哂証據給銀行看的 (記得唔好係財仔的數) 因個TU 會很差的, 未必會做到按揭

以上問題我是前2天問按揭銀行, 但TU 我自己都問過(環球評估) 教路話清了數後, 會係個半月你個TU 會升,你若14/7 還數, 咁銀行係給環球評估15/8 先會消數的, 但環球評估講最好等多半個月先好做按揭.

最緊要你自己查下係環球評估幾先.

仲有若真係清還不到全部債, 你要同銀行講, 佢會計下你係未真係做到按揭, 加上要做壓力測試會計埋你債, 是否有能加供得係層樓, 壓力測試會加多3%, 咁到時真係唔得, 咁你要買樓時要比多2-3成首期

如果你再有問題, 我介紹我問果間BOC 銀行給你了解一下, 有需要就PM 我

我家有位小主人

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

lyanlyan3 發表於 17-7-14 12:16

TU 我問過銀行, 若你要靚仔, 就要卡數清哂,SHOPPING 分期清哂, 期期都要還, M ...

多謝你回答, 好詳盡

男爵府

babychingching 發表於 17-7-14 11:04
有冇其他方法呢?

如果够首期,可以唔比銀行睇TU,不過要借少一成。

大宅

總有一樣唔記得講, 環球評估講, 到時你還哂數都好, 最緊要唔好cut 卡, 話費事你做按揭時會覺得你cut 卡唔知銀行會點諗, 記得要查銀行按揭部, 銀行會教你點做, 最緊要行每一部都要問多幾間銀行, 要信得過, 因有的銀行會叫你cut少幾張卡, 咁可以提升你做按揭的.
這點很重要的

我家有位小主人

大宅

回覆 Daeng 的帖子

你一做按揭, 銀行一定會睇你TU , 無論你首期比幾多都好, 因要做壓力測試, 怕你地供唔係層樓. 這個是無得避免, 仲有是查埋你所有銀行資料
我家有位小主人

男爵府

lyanlyan3 發表於 17-7-15 09:16
回覆 Daeng 的帖子

你一做按揭, 銀行一定會睇你TU , 無論你首期比幾多都好, 因要做壓力測試, 怕你地供唔係 ...

你肯簽form 2就唔睇TU,不過要減一成按揭或利息上調,你去問下銀行啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

babychingching 發表於 17-7-14 11:04
有冇其他方法呢?
財仔...........但貴好多,所以喇做人要想長達的

首頁

尾頁

跳至