慢性蕁麻疹(風癩)有同路人嗎?

小米果
|
皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法
為食肥師奶
|
我已經有半年了,睇緊中西醫都唔好
leokuen
|
我都有半年了 依家睇緊中醫
JP809
|
我講下我經歷, 本身唔係食物敏感, 唔係轉天氣, 都唔知因咩事起風爛.....

我之前都係慢性, 出左有一年, 未試過出咁耐, 仲要全身出, 之前都係急性, 即日黎即日走, 但果次出左一年, 每日同一時間開始起, 睇西醫中醫都唔得, 食完西醫藥第日一樣照起, 食中醫藥直程情唔散, 仲勁左!!
試過由得佢出唔食藥, 係痛到想死, 全身都興到滾, 由頭到腳都出, 豬頭咁...

冇辨法, 就是但去屈記買冶X速食, 食左半個鐘係散, 但第日又起返, 當開始起第一撻就食..日日如是

之後又再睇醫生, 同佢講食呢隻就散, 佢話WORK就繼續食, 因為佢都冇咩辨法.....

咁就每日食一粒, 食左半年, 風爛冇咁嚴重, 改食每日食半粒, 之後隔日食半粒, 慢慢就唔起, 改食3分1粒.... 就唔再食, 過程足足一年.... 而家少左起風爛, 都即來即走, 冇食藥

樓主如果你搵到一樣可以制止到風爛, 就繼續用, 祝你快D好返
小米果
|
JP809 發表於 17-7-19 16:20
我講下我經歷, 本身唔係食物敏感, 唔係轉天氣, 都唔知因咩事起風爛.....

我之前都係慢性, 出左有一年, 未 ...

你好,我情況跟你很類似,不是因爲食物或東西令我過敏

醫生說情緒對此病病有影響, 而我就正是有天情緒很差後發出來的

小米果
|
為食肥師奶 發表於 17-7-15 22:47
我已經有半年了,睇緊中西醫都唔好

我無睇中醫, 一直靠西醫呀
現在間中會出, 如果忍到就唔食藥,當嚴重時才食西藥控制
Swannielau
|
小米果 發表於 17-7-19 19:22
我無睇中醫, 一直靠西醫呀
現在間中會出, 如果忍到就唔食藥,當嚴重時才食西藥控制
...

我都係 都唔知做乜慢性 起下又好下
尤其晚上先出得勁
勁㾗
仲諗住預備生bb

中醫叫我唔好諗住 搞好啲毒先
但已非常高齡(emoji)(emoji)(emoji)
purple_onion
|
我都出了9個月了。。-
aimei008
|
我4~5年前都出过大半年,中西醫都睇過,不見好,後來無意中係淘寶買药食好了,不過當時都需要好大勇氣。
bulau806
|
之前我仔都出過,晚晚到時到候會痕醒,搞左大半年,中醫,西醫睇過,要睇係咪食物敏感定環境敏感,要抽埋血check 下致敏源。因為原因有好多,每個人個病因都唔同,最後check係蛋,海鮮,同塵蟎,。。之後幫佢戒口同比多啲湯水,少食加工食品,例如腸仔,火腿。同西醫開藥舒緩,而家無事了
bulau806
|
http://www.kmuh.org.tw/www/kmcj/data/8705/3595.htm

你參考呢個網站
自己再了解多啲唔同資訊,同問下醫生建議
Maggieb1122
|
bulau806 發表於 18-4-8 06:29
之前我仔都出過,晚晚到時到候會痕醒,搞左大半年,中醫,西醫睇過,要睇係咪食物敏感定環境敏感,要抽埋血 ...

我女6歲,她已出了10日,已睇醫生食緊抗敏藥,曾試停食一日,之後又出,很擔心她變慢性要不停食藥。請教你仔仔有無睇中醫,定check咗致敏源便好了
piggyhouse
|
小米果 發表於 17-7-15 00:25
皮膚痕又唔敢r, 愈r愈痕愈大達。 無了期唔知幾時先好返...有咩辦法

如果係風爛,我有親人試過食某種品牌有幫助,如你有興趣了解,可pm me.

另外一個係親身經歷,我都試過雙腳越r越痕,越r越大dart, 甚至r 到損或留血,有兩三年了,但用左此品牌某products 外full後,好快已冇事。但我的不是風爛。
piggyhouse
|
Maggieb1122 發表於 18-4-12 00:39
我女6歲,她已出了10日,已睇醫生食緊抗敏藥,曾試停食一日,之後又出,很擔心她變慢性要不停食藥。請教你 ...

咁細個常要吃西藥很傷身呢,如你也有興趣了解我剛post 的相關products,也可pm 我。趁早去調理好身體對佢將來的健康打好基礎。不用擔心,我介紹的只係食物,我懷孕/坐月/餵人奶/我兩個女都食的,所以安全性很高。樂意分享更多,希望幫到你囡囡。
leocmf
|
回覆 小米果 的帖子

起因就是身體濕氣重。引起身體濕氣的方式很多,凍飲是最普通一種。游水(暖水除外)也是其中一種。居住在潮濕寒冷的地方(譬如地下室)也是其中一種。戒凍飲雪糕。我戒凍飲雪糕一年半後斷尾。
interbeing
|
試下低"水揚酸鹽"飲食,我的疹改善很多
http://www.hkasthma.org.hk/hk/about-asthma/%E5%90%AB%E6%B0%B4%E6%A5%8A%E9%85%B8%E9%B9%BD%E7%9A%84%E9%A3%9F%E7%89%A9%E5%92%8C%E7%94%A2%E5%93%81
KK20010609
|
interbeing 發表於 18-4-16 15:22
試下低"水揚酸鹽"飲食,我的疹改善很多
http://www.hkasthma.org.hk/hk/about-asthma/%E5%90%AB%E6%B0%B4%E ...

我仔全晚也睡不好,痕到跳舞呀!有冇人可以止癢的方法?
interbeing
|
我吃medimart的益生菌個多月,疹少了點。
後來睇精神科醫生醫吃藥抗焦慮, 點知啲疹好了九成!
小米果
|
interbeing 發表於 18-12-15 09:41
我吃medimart的益生菌個多月,疹少了點。
後來睇精神科醫生醫吃藥抗焦慮, 點知啲疹好了九成!
...

我的蕁痲疹也是因情緒問題引起,而家好好多
前兩年每日都會出疹,到今天已經無再出了