醫護健康

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Carolinangxie 發表於 17-8-31 13:04
我媽咪肯介口的 日日有做運動 我以加怕洗腎之路 辛苦。

辛苦就一定,你可以想像每日個肚入面多咗咁多水係度,要一段時間適應,希望佢出水出得好,咁就可以多啲時間輕鬆吓,同有心理準備唔去街去得耐,要計好時間洗肚,多啲陪佢同佢傾吓計,一定要keep住每日都行吓,郁動多啲對出水入水有幫助,加油!

別墅

Lovely媽咪 發表於 17-8-31 18:55
辛苦就一定,你可以想像每日個肚入面多咗咁多水係度,要一段時間適應,希望佢出水出得好,咁就可以多啲時 ...

請問沖涼 會煩嗎

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

Carolinangxie 發表於 17-8-31 19:09
請問沖涼 會煩嗎

搵保鮮紙包住喉位先沖會好啲

別墅

Lovely媽咪 發表於 17-8-31 19:59
搵保鮮紙包住喉位先沖會好啲

OK thk

珊瑚宮

每间公院都有腎友會。有腎友義工幫忙

亦可有问题諮询腎科姑娘

所有野上堂有教
玩具萬歲!

禁止訪問

回覆樓主

別墅

123onebaby 發表於 18-2-22 00:53
請問係腎那一方面有問題先至要洗腎呀?
即係乜嘢嘢過高或者點樣呀?
...

血壓高

大宅

Carolinangxie 發表於 18-2-22 16:09
血壓高
咪玩人,腎功能唔好,雖然會令血壓高.
但係要洗肚都係腎功能不全,影響血液中鈣,鏻,鉀,納,鐵,等等
而鉀同納唔正常影響心肌再影響血壓

別墅

andysin 發表於 18-3-7 01:31
咪玩人,腎功能唔好,雖然會令血壓高.
但係要洗肚都係腎功能不全,影響血液中鈣,鏻,鉀,納,鐵,等等
而鉀同納唔 ...

我說我媽媽 (emoji)血壓高!無話d咩~你說既野 系正確 !我無講得甘長篇 !我無玩人

別墅

Lovely媽咪 發表於 17-8-28 10:45
我媽咪有啲腎友到依家仲係洗肚,食嘢一定要學識小食多餐,除咗某啲鉀偏高既生果,例如香蕉,乾果類唔可以隨便食 ...

我哥都開始洗血,佢好后生,返醫院一星期洗2次,但見佢積水,想自己出私家額外洗氹次。想問你媽咪洗血一星期洗幾次?

版主

katmak 發表於 18-3-25 13:43
我哥都開始洗血,佢好后生,返醫院一星期洗2次,但見佢積水,想自己出私家額外洗氹次。想問你媽咪洗血一星 ...

原本係一星期2次,但因積水令到個心臟有事,改為3次,每次4個鍾,減小心臟既負荷,所以一定要小心飲水量

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-3-25 13:52
原本係一星期2次,但因積水令到個心臟有事,改為3次,每次4個鍾,減小心臟既負荷,所以一定要小心飲水量
...

有呀。佢都計住。
不過係咪日常生活除左飲食外,都可以正常?有冇咩要注意?
同埋依嫁要係手裝喉日后做洗血,但屯醫話排期要等好耐,叫我地自己出去做。你媽咪果時係咪咁?如係,請問你去邊個醫生度整?

版主

katmak 發表於 18-3-25 14:21
有呀。佢都計住。
不過係咪日常生活除左飲食外,都可以正常?有冇咩要注意?
同埋依嫁要係手裝喉日后做洗 ...

其實都係正常注意飲食就得,小鹽,小油,媽咪因為洗洗吓肚發炎,迫住轉洗血,因緊急轉洗血,所以佢先係頸駁喉,再排隊係手裝假血管,佢係瑪嘉烈洗,又唔算排好耐。

版主

回覆樓主:

仲有係一星期2日,即係平均3日洗一次,除咗水易積聚,毒素都一樣會積聚,所以小心食啲鉀同鈉高既嘢。

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-3-25 21:00
其實都係正常注意飲食就得,小鹽,小油,媽咪因為洗洗吓肚發炎,迫住轉洗血,因緊急轉洗血,所以佢先係頸 ...

請問點可以避免發炎

版主

Carolinangxie 發表於 18-3-28 20:57
請問點可以避免發炎

換水時一定要好乾淨,最好係獨立一間房,換要關窗,因除喉蓋駁水時如果有風吹都有機會有菌,消毒功夫一定要做足,媽咪第1次感染係係醫院,因第1次條喉駁得唔好,入院檢查時啲姑娘消毒程序做得唔好所以攪到腹膜炎,第2次同第3次就係自己唔小心,所以只要小心啲就唔會咁易發炎

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-3-25 21:03
仲有係一星期2日,即係平均3日洗一次,除咗水易積聚,毒素都一樣會積聚,所以小心食啲鉀同鈉高既嘢。
...

明白明白,等我上網再搵下呢方面資料先
Btw, 希望伯友一切平安順利!大家加油(emoji)(emoji)

版主

katmak 發表於 18-3-29 18:41
明白明白,等我上網再搵下呢方面資料先
Btw, 希望伯友一切平安順利!大家加油(emoji)(emoji)
...

到時會有本天書,入面會講要注意啲咩,可以食咩,只要注意飲食同清潔,都可以正常咁生活。
我媽咪上年洗洗吓血突然轉差走咗,但對佢嚟講係好,唔駛再受苦,因佢仲有其他病,好多嘢已經唔食得,對腳又唔係好行到,所以佢係好辛苦

別墅

Lovely媽咪 發表於 18-3-29 18:57
到時會有本天書,入面會講要注意啲咩,可以食咩,只要注意飲食同清潔,都可以正常咁生活。
我媽咪上年洗洗 ...

對不起,唔知伯友走咗
不過你咁講,我都好驚我哥會咁

大宅

katmak 發表於 18-3-29 19:01
對不起,唔知伯友走咗
不過你咁講,我都好驚我哥會咁

我老爺有糖尿幾拾年,遺傳晒比啲仔女遺產就冇啦?是我啲姑奶講的好笑!他是越南華僑後家簇開牛皮廠,由佢打理可能應酬多食得好嘢多,後來打仗逃避香港,我82年嫁佢細仔一入門就同住倆老,到90年再移民美國羅省!96年過身都83歲睇唔到97!我想帶出信息係有糖尿並不可怕只要打理得好也算長命?

首頁

尾頁

跳至