自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我女都係讀b2中學,佢學校D老師比其他小學同學既b1老師有熱誠得多,我女D老師會主動同我溝通解決問題,鼓勵學生,睇到學生優點,輔助學生解決缺點,最重要係老師不惜犧牲主動幫學生補習,b1老師只會叫人去補習班補習

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

yl88 發表於 17-7-16 13:32
佢係band one,但被派到band 2 中學?
會的, 這樣就是選校及隨機編號問題..., 還有可能樓主小朋友是b1尾的學生, 又揀一些多人揀的b1學校, 一早比b1A, B的學生揀哂, 冇位...現在就跌咗個banding...入咗banding 2

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主話派2線。無話派b2。可能二線b1呢
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

回覆樓主

我仔去左二線但好開心播,佢成績反而更好、我好心足了

伯爵府

蛋皇哥0127 發表於 17-7-16 12:42
b1中學也不一定好。。。
校長批鬥老師。。老師教得吾開心。。
亦會影響學生的進度。。。

絕對認同

蛋皇哥0127    發表於 17-7-17 09:02

男爵府

Sweetiess 發表於 17-7-16 15:00
會的, 這樣就是選校及隨機編號問題..., 還有可能樓主小朋友是b1尾的學生, 又揀一些多人揀的b1學校, 一早比b ...

原來係咁的嗎?我仲以為只有自行選2間個時D學校先會考慮b1頭中尾學生。。。。我以為只係分B1,B2,B3,然後再每個band用隨機編號抽tim
咩原來仲要分b1頭學生抽先,然後再B1中....先到B1尾抽咁玩法呀?
我小朋友未升中,唔清楚玩法

大宅

學習接受現實中...

大宅

Ceci2011 發表於 17-7-17 02:42
原來係咁的嗎?我仲以為只有自行選2間個時D學校先會考慮b1頭中尾學生。。。。我以為只係分B1,B2,B3,然後 ...

到大抽獎的時候沒有再細分B1a. B1b, B1c, 只分B1,B2, B3 三個組別抽獎,抽晒派晒B1學生最尾果個隨機號碼,先會輪到B2第一個隨機號碼派的,好多學生會跌落下一個Banding的原因是隨機號碼太後及選排位問題,太熱門多人爭的學校只可選擇放第一志願,選校都有策略的

男爵府

terrorist 發表於 17-7-16 10:51
個仔派左去二線中學,好唔開心!
希望佢努力加油,將來能扭轉命運!!

我女當年嘅成績只可入讀B3中學。
現在未一樣咁出色。我女唔係突別叻過人,仲要去到中4先發力,其實讀咩中學好睇個學生心態同身邊嘅同輩。而且係別人眼中一d比較差嘅學校老師反而更用心。
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

老師的質素都好重要

翡翠宮

2018復活節勳章

唔係安慰你, 識人讀B2中學, 老師超好加上本身勤力, 而家讀緊HKU, 暑假仲去外國做交換生

蔡翁失馬 焉知非福

珍珠宮

回覆樓主:

現實中,確實好多讀band 1 ,但成績麻麻入唔到8大。
而band 2 生top 果啲入到3大喎。
樓主可以去做吓search ,唔使太失望

侯爵府

原來係咁的嗎?我仲以為只有自行選2間個時D學校先會考慮b1頭中尾學生。。。。我以為只係分B1,B2,B3,然後 ...

你原來的理解是對。
大抽獎,同一Banding 內所有學生按隨機號碼抽,沒有分band 1 頭中尾的

水晶宮

大抽獎沒有分頭中尾,同一個banding一齊抽

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Sweetiess 發表於 17-7-16 15:00
會的, 這樣就是選校及隨機編號問題..., 還有可能樓主小朋友是b1尾的學生, 又揀一些多人揀的b1學校, 一早比b ...

同一banding 內只係lucky draw, 睇隨機編號靚唔靚,如果果區band one 位唔夠又唔靚number ,就會派落下一個banding

珍珠宮

環保接龍勳章

中學自行階段係根據全港次第排名而揀學生, 即第1 & 2次呈分試考得越好, 排名就越前。 當然亦要視乎間中學收生標準, 有的成績佔60%, 特異功能佔40%,有的中學成績佁70%, 特異功能佔30%。間間中學唔同留意心儀中學。

好喇!! 若果自行階段如2間都落選, 就跌落大抽獎階段, 大抽獎甲部抽先, 全港中學抽, band 1生抽先, 所有band 1生抽完到band 2生, 如此類推。

好喇!! 甲部抽唔到的話就進入乙部, 乙部只限同區中學, 同甲部一樣都係band 1生抽先, 如此類推。

但到大抽獎程序, 已經冇分band 1a, b, c, 所有band 1生抽先, 如果band 1c個隨機号碼靚, 隨時派得好過band 1a個學生。

點解band 1生會派到band 2學校, 其實都係嗰幾個可能性: 第1- 估錯banding, 可能係邊緣人, 即係band 1尾至band 2頭甚至係band 2生, 學生就估錯自己以為band 1生,當人人派晒band 1中學, 咪自己跌落band 2甚至band 3中學

第2: 某D地區band 1生多過band 1中學, 咁就好容易派左去band 2中學

第3: 填表太博, 頭幾間填晒區內大熱band 1中學, 冇留一間冷門band 1中學包底, 自己個number又好差, 當所有band 1中學派晒, 咪要派去band 2中學。

樓上解釋大抽獎細分band 1a, b, c而去抽係錯!!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我個仔讀band 1,但考第尾,咁好定唔好好睇個小朋友努唔努力,如果學校好,老師好,又何必轉呢
http://www.mcmug.org/card/missu.jpg[/img]

子爵府

回覆樓主

我仔都派咗去b2學校,我覺得無所謂,如果讀得好,可以試下轉b1.
]

伯爵府

回覆 DEVILY 的帖子

其實讀咩中學好睇個學生心態同身邊嘅同輩。而且係別人眼中一d比較差嘅學校老師反而更用心.........agree

首頁

尾頁

跳至