自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【明報專訊】香港速度滾軸溜冰運動員王蘊妮在去年南京世界速度輪滑錦標賽缺席一萬米公路賽,惟賽會誤將她列為該項比賽的第15名,並列作公開成績。王今年獲世界運動會(世運會)邀請出賽,並入選世界大學運動會(世大運),其入選資格因而受質疑。香港滾軸運動總會回應稱已知悉事件,指因上述比賽與世大運競賽項目無關,故保持王入選資格。王蘊妮回應時承認沒向賽會要求更改成績,又指賽會報告成績時有錯漏。

王蘊妮:賽會常錯 不花時間檢視

王蘊妮回應稱,去年因傷沒參加一萬米項目,其名次問題屬FIRS錯漏,又指大會時有出錯,例如出錯名、中華台北運動員成績被搞亂等,「運動員的責任是盡力去比賽,爭取成績及為港爭光」,故她沒要求更改,或花費時間和精神去檢視大會的錯誤。

我四月已提出港隊明知無獎硬上台攞獎,結果被港隊的人圍攻並非事實,不知情者也因沒有報導而不相信我,現在明報的報導還我們公道。

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

係咪姐係錯上錯?
黃無去南京比賽,但都話佢排第十五。
第一個錯。

黎到香港,香港繼續有用呢個成績去幫黃報其他比賽。
第二個錯。

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

不過我又覺得黃有少少賴皮,話運動員只會專注練習同比賽,而唔會去跟進用咩成績去報其他比賽,好推捨責任喎。

人地大會報錯人地嘅事啦,但佢明知錯又拎個成績去報其他比賽咁就係呃人啦。

男爵府

9594 發表於 17-7-16 13:41
不過我又覺得黃有少少賴皮,話運動員只會專注練習同比賽,而唔會去跟進用咩成績去報其他比賽,好推捨責任喎 ...

擺明係瞞騙過骨

與智者為伍 與善者同行

伯爵府

運動員的責任是盡力去比賽,爭取成績及為港爭光
唔想更改定認為人地錯所以唔走去更改呀前言不對後語

大宅

回覆樓主

我只節錄最可笑部分,為免話我斷章取養大家可自行查閲全篇報導。
去年四月我公開他們在韓國比賽中明知頒錯都上台拍照,就是怕他們用那些相片騙人。

大宅

回覆樓主:

個名好熟, 佢之前係咪參加過viu tv 個女mma比賽架, 個節目當時出街都勁多人插個女運動員無運動精神,話佢怕受傷就咪鬼參加,參加咗又缺席個比賽,睇埋佢同佢父母講嘅嘢,都聽得係溫室小花,過度保護個隻。

水晶宮

熱血金章

colormama 發表於 17-7-16 14:11
個名好熟, 佢之前係咪參加過viu tv 個女mma比賽架, 個節目當時出街都勁多人插個女運動員無運動精神,話佢 ...

就係佢囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

singyumama 發表於 17-7-16 13:15
【明報專訊】香港速度滾軸溜冰運動員王蘊妮在去年南京世界速度輪滑錦標賽缺席一萬米公路賽,惟賽會誤將她列 ...

恭喜還你清白

男爵府

singyumama 發表於 17-7-16 13:15
【明報專訊】香港速度滾軸溜冰運動員王蘊妮在去年南京世界速度輪滑錦標賽缺席一萬米公路賽,惟賽會誤將她列 ...

贏咗個名輸咗個格為咩呢

大宅

karenlyk 發表於 17-7-16 14:41
恭喜還你清白

多謝,想當初因為無證據,又不及他們人多勢眾,令我方小家長及教練受辱。教練反沉得住氣,説他早已放棄爭辯,只因我向他道歉不想身為家長的我難過才在我的帖中回覆,清楚解釋一切,攻擊才告一段落。人在做天在看,任你如何「理直氣壯」,這一刻公道自在人心!

珍珠宮

個名好熟, 佢之前係咪參加過viu tv 個女mma比賽架, 個節目當時出街都勁多人插個女運動員無運動精神,話佢 ...

嗰個女仔,咁就有印象!

唔明點解佢驚受傷,又參加比賽,其實想出吓鏡,又要威又要帶頭盔

宜家仲加面皮厚

大宅

回覆樓主

任何運動項目,最重要都係體育精神,贏或輸都可以好光榮,不擇手段最終終會被人發現,留下不光彩的紀錄。

珍珠宮

哩啲人面皮厚到不得了, 人地錯但自已唔出聲,即係同呃冇分別, 呃比賽呃出席呃名聲.................
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

bigbighei 發表於 17-7-17 16:02
哩啲人面皮厚到不得了, 人地錯但自已唔出聲,即係同呃冇分別, 呃比賽呃出席呃名聲................. ...

她的回應説,有漏了自己所得的獎項同樣沒有提出,但其實完全唔一樣囉!別人沒公佈你的佳績,你依然是人生中的勝利者;別人錯給不屬你的名次你不澄清,永遠洗脫不了渾水摸魚的嫌疑。
我仔參加校際比賽,得季軍但頒獎的拿錯亞軍獎座給他,他也知道即時拒絕。我故意問他為什麼不接受,反正別人不會留意頒錯,但他也懂得不屬自己的得來沒意思,為什麼比賽經驗更豐富的他們偏偏不懂?

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真相大白!

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2018復活節勳章

原來係佢。睇mma 時都諗既然驚整親會影響自己運動比賽, 咁一開始就唔好參加啦,玩野

My Egg Egg Egg Egg Easter House

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

如果佢攞冠軍,大會頒錯咗個獎畀第二個,佢又係咪真係唔出聲呢?贏就係贏,輸就係輸,冇出席就係冇出席好清楚,何必賴皮呢

首頁

尾頁

跳至