想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說前兩次小產經驗令我好無信心,今次決定養好啲身體去準備造人。
個幾月前再次去做身體檢查,卵巢出現問題,卵巢功能指數唔合格,話我會提前進入更年期,醫生建議我食排卵藥再照卵,睇下卵子係咪正常,我好傷心,因為我只有32歲。
不過我好快就提起自信,開始睇中醫,每日跑步,戒凍野,生冷食物,水果盡量唔食,一日三餐食足,之後開始第一次食排卵藥,我係經期第五日開始食,食三日,之後過五日去照,醫生話我粒卵又大又健康,應該無乜問題,提議我呢幾日親密啲,因為呢幾日會排卵,咁我同老公就連do三日,我抱住練習懷孕嘅心態,輕鬆去面對。
直至到應該黎經果日,我突然好有預感自己好似有左,我中午就去買支clear blue去驗下,大概十秒到已經顯示我係懷孕,同埋條間好深色,我非常開心。

我想話比想有bb嘅你地知,我之前真係好難懷孕,懷孕前真係要放鬆心情,打好個底,食得健康,食維他命,多做帶氧運動,我自己就飲埋中藥,我覺得幫到我最大係啲中藥同埋戒水果 希望想懷孕嘅你地都快啲懷上健康嘅寶寶,寶寶萬事平安

大宅

回覆 Mandiyip 的帖子

咩水果都唔食啊?熱性的水果都唔得?壽司都唔可以啊?

大宅

全部生果都唔食得??? 我日日仲食奇異果.....

大宅

恭喜哂!! 祝好孕

大宅

felixfafa 發表於 17-7-18 15:34
回覆 Mandiyip 的帖子

咩水果都唔食啊?熱性的水果都唔得?壽司都唔可以啊? ...

我只食蘋果,同埋醫師話我胃唔好唔好食水果,好易水腫,壽司除左小卷會食,魚生一定唔食,食熱煮出黎嘅食物好啲。

大宅

jessie_mei 發表於 17-7-18 16:12
全部生果都唔食得??? 我日日仲食奇異果.....

我胃唔係幾好所以唔食,其實之前我係每日都食水果,不過無食水果後身體真係成日都好暖。醫師話我係我係熱底

大宅

Kayuchan 發表於 17-7-18 16:40
恭喜哂!! 祝好孕

多謝

別墅

回覆樓主

Congrats !!!!!

首頁

尾頁

跳至