在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我有兩個小朋友讀小學 。用姐姐用到怕 ,而家想請姨姨 接小朋友放學到我哋放工。

但想問下大家學校假期 ( ㄧ二日果啲),打風,長假 (如復活節,聖誕節, 暑假) 嘅照顧安排 ? 如都係請姨姨人工點計 ?

男爵府

放學=補習社
一、兩日自己湊
長假=放系長老家
請EE,好貴貴

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

知道姨姨好貴。但用工人用到怕, 又冇長老可以幫忙。 而家唔想請姐姐, 最諗唔掂係長假,所以睇吓大家有冇經驗分享。

侯爵府

回覆樓主:

如果你份工係夠彈性,配合埋個姨姨,係平時係絕對無問題,至於暑假,又係有錢就得,大把全日既暫託服務,你肯去揾,一定有,不過成個暑假,你預三至五千。。不過,你要考慮埋家務,都係用錢解決,我就無,我自己解決,加埋,同子女温書,對功課,我已經好透支。。你可以嘗試下,好辛苦,但係會捱到。。。

大宅

好媽媽勳章

lazywife 發表於 17-7-20 10:46
如果你份工係夠彈性,配合埋個姨姨,係平時係絕對無問題,至於暑假,又係有錢就得,大把全日既暫託服務,你 ...

多謝意見。

大宅

無論係平日定係長假,都可以搵課餘託管,會幫手睇住小朋友做功課,長假仲包括午餐茶點個D,平日放學由校車接送過去,唔使自己接放學,等自己放工再去託管接返小朋友。小童群益會,保護兒童會呢D慈善組織都有課餘託管服務,可以上社會福利署網頁查。

男爵府

回覆樓主:

平日自己帶返學
姨姨放學前開工,買餸煮飯家務。
接完返學等你地返到家便收工。
4至6小時1日。

暑假的話安排學野咁,
姨姨如平日做咁多個鐘或延長。

預左係重皮但一定比請工人生活得好。
況且工人開支計落都唔平。保險機票agent床位食用計落差無幾。

別墅

cat412 發表於 17-7-19 11:42
我有兩個小朋友讀小學 。用姐姐用到怕 ,而家想請姨姨 接小朋友放學到我哋放工。

但想問下大家學校假期 ( ...

我啱啱請左姨姨...係架,如請工人成日轉..d小朋友大左唔洗請姨姨咁多個鐘既話...根本無乜分別...

Same case here

大宅

請問ee係邊度請ga??

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我本身有個BACK UP, 係SISTER IN LAW.
但唔可以長期依賴。

所以, 平日放學我會搵補習社(有埋EE 接放學)。
暑假, 會搵暑期托管。
有些長假期, 睇下自己有冇假。
冇假/突發, 有時都要搵返姑奶。

你試下睇下有冇同學媽咪/ 出面EE / 鄰居 , 固定搵開佢既話, 突發或長假期, 都可以幫幫手。(當然係要俾錢) 或湊去長老家短期睇住。
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至